Krok za krokom:
Ako vyšľahať dokonalú šľahačku

Veronika Lucáková, 8. júna 2023     4 minúty čítania

Prešľahaná alebo roztekajúca sa šľahačka veru nepoteší. Ako zo smotany urobiť zamatovú lahôdku, ktorá drží tvar?



Foto: Shutterstock

1. Pozor na percentá

Na to, aby sa smotana dala vyšľahať, je potrebné, aby mala aspoň 30 % tuku. Najbežnejšie sa dá kúpiť smotana 33 %-ná, ale v obchodoch nájdete aj smotanu so 40 % obsahom tuku.

2. Poriadne vychladiť

Smotanu šľahajte vždy studenú, najlepšie práve vytiahnutú z chladničky. Dobrý výsledok si môžete poistiť aj tým, že do chladničky vložíte aj metličky šľahača aj misu, v ktorej budete smotanu šľahať.

3. Nádoba na šľahanie

Najlepšie sa hodí kovová alebo keramická nádoba a podľa možností užšia a vyššia. Ale postačí aj sklenená či plastová široká misa, len si treba dať pozor, aby sa smotana nerozprskla po celej kuchyni. Každopádne, vždy platí, že šľahač treba zapnúť až po tom, ako metličky ponoríte do smotany a naopak, teda keď došľaháte, šľahač najprv vypnite a až potom metličky vyberte.

Pozrite si náš super trik, ako sa pri šľahaní nezaprskať:



4. Tie správne otáčky

Zo začiatku smotanu najprv šľahajte pri stredných otáčkach a postupne, ako hustne, otáčky znižujte. Keď sa v šľahačke začnú tvoriť vlnky, mala by byť hotová. Trvá to približne 2 až 3 minútky. Ak by ste šľahali dlhšie, spravíte namiesto šľahačky maslo. Nie, že by domáce maslo nebolo super, ale zákusok či tortu ním radšej nezdobte :)



Foto: Shutterstock

5. Pridávanie ďalších surovín

Do smotany sa na osladenie výborne hodí vanilkový alebo práškový cukor. Prisýpajte ich pomaly a až keď smotana troška zhustne, avšak nie až na záver, lebo by sa cukor v šľahačke už nestihol rozpustiť. Na spevnenie šľahačky môžete použiť aj stužovač - v tomto prípade postupujte podľa návodu na jeho obale.



Foto: Shutterstock

6. Rýchla spotreba

Bezprostredne po vyšľahaní je šľahačka pravdaže najpevnejšia a najlepšia. Ak ju potrebujete odložiť na neskôr, nádobu dobre prekryte a vložte do chladničky.

7. Dá sa aj zamraziť?

Ešte tekutá smotana na šľahanie, ktorá vám zvýši v tégliku, sa dá výborne zamraziť v nádobke na ľad. Jednotlivé kocky potom môžete využiť do omáčok, prívarkov alebo aj do kávy.



Foto: Shutterstock

Zamraziť môžete aj celý neotvorený téglik, ktorý neskôr rozmrazíte pomaly v chladničke. Ale pevná šľahačka sa žiaľ už celkom z takejto zamrazenej smotany urobiť nedá.



Foto: Shutterstock

Aj na tácku nastriekané kopčeky šľahačky sa dajú samostatne zamraziť, ale ideálne sú tiež už len na rýchlu ozdobu koláčikov tesne pred servírovaním a s následnou okamžitou konzumáciou.



ANKETA: Stalo sa vám už, že ste šľahačku prešľahali?

82,3%



17,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist