Foto: Pravda
Fedor Malík
Víno propaguje, predáva, hodnotí, víno používa v kuchyni, s vínom „sobáši“ gastronomické špeciality svojej reštaurácie. Tá však už nie je v Pardubiciach, ale v neďalekom Přelouči, kde šéfuje vlastnému hotelu.
Zastavil som sa v ňom nedávno. Prekoštovali sme zopár vín a ja som zrazu zacítil obrovský hlad. Priznal som sa k tomu a Oldo navrhol: „dáme si krkonošskú kulajdu a la Bujnoch“. Súhlasil som. O pár minút bola na tanieri.
Pozri recepty na Jedlá českej kuchyne Rozvoniavala hubami, korením, kôprom a v chuti bola nenapodobiteľne „lyzátovo“ sladko–kyselkavá. Sŕkali sme ju ešte horúcu a Oldo medzi rečou vyzrádzal recept: na masle osmažená cibuľa, pokrájané šampiňóny i zemiaky, čierne korenie, nové korenie, bobkový list.
Zalejte vodou, potom huby a zemiaky vyberte. Do vývaru za stáleho miešania pridajte mlieko, kyslú smotanu, pekársky kvások (to sú tie lyzáty!) a hladkú múku. Až potom premiestnite do kastróla zemiaky, huby, korenie, kôpor, trochu octu i cukru a na záver, pri miernom vare ešte 2 – 3 rozšľahané vajcia.
Kulajdu nechajte len trochu oddýchnuť a zaraz do čaše si nalejte biele víno. Oldovi nebolo treba radiť. Z boxu vytiahol akurátne vychladený slovenský ryňák z Belej. Slávny Château Belá Riesling, ročník 2001!
Diskusia k článku