Foto: Shutterstock
Len čo sa (opäť raz) začala pretriasať cena masla v obchodoch, internet zaplavili návody, ako si ho vyrobiť doma. Či už z dôvodu ušetriť alebo bojkotovať nákup predraženej suroviny v obchodoch, kde sa na cenovkách objavila aj suma vyše 4 eurá za 250 g masla.
Na prípravu domáceho masla nič extra nepotrebujete, stačí vám len jedna surovina - buď smotana na šľahanie alebo čerstvé mlieko.
Zo smotany to ide ľahko
Najjednoduchším spôsobom, ako získať maslo, je vyšľahať vychladenú smotanu (33 %) pomocou kuchynského robota alebo ručným mixérom so šľahacími metličkami. Princíp je rovnaký ako keď prešľaháte šľahačku, len ak robíte maslo, tak v šľahaní pokračujete, až kým sa čiastočky tuku oddelia od tekutiny - cmaru.Foto: Shutterstock
Maslo sa usadí na metličkách alebo stenách nádoby. Stačí ho zozbierať, opatrne z neho vytlačiť rukou tekutinu, prípadne ho dať do utierky a tak ju vytlačiť.
Získaný cmar, ktorý je vedľajším produktom pri výrobe masla, môžete použiť napríklad pri pečení koláčov alebo domáceho chlebíka.
Vytvorenú hrudku masla sa ďalej odporúča vložiť do misky s ľadovou vodou a v nej ju žmýkať, než sa všetka tekutina z masla dostane von. Vodu treba vymieňať až dovtedy, kým nezostane čistá. Potom maslo treba vybrať, hrudku osušiť a dať do dózy na maslo alebo zabaliť do mastného papiera a uložiť do chladničky.
Ak nemáte doma kuchynský robot ani šľahač, ale zato disponujete vytrénovanými svalmi na rukách, potom môžete skúsiť zo smotany vydolovať maslo trepaním v uzatvárateľnom pohári alebo fľaši. Nalejete do nich smotanu, uzavriete a silno nimi trasiete vo zvislom smere, až kým sa neoddelí tuk od tekutiny.
Maslo z čerstvého mlieka
Ak máte možnosť dostať sa k čerstvému mlieku priamo od farmára, maslo sa dá pripraviť aj z neho, je to však časovo náročnejšie.Mlieko treba najprv nechať 24 hodín odstáť pri izbovej teplote, aby sa smotana z neho usadila navrchu. Potom smotanu odoberte, nechajte ešte niekoľko hodín na teplom mieste a potom ju môžete šľahať alebo utriasť vo flaši než vznikne maslo.
Tipy, ako zabrániť striekaniu
Pri šľahaní smotany na maslo v momente, ako sa zo smotany oddelí tuk a tekutina, táto začne divoko striekať. Takže ak nie je nádoba prikrytá, môžete mať striekance po celej kuchyni.Preto ak máte k nádobe na šľahanie aj kryt, rozhodne ho použite a ak nemáte, dajte na nádobu napríklad jednorazovú čiapku na kúpanie, aby ste prikryli aspoň väčšinu nádoby.
Ďalšie malé triky, ktoré zabránia prskaniu pri šľahaní si môžete pozrieť v našom videu:
Oplatí sa robiť domáce maslo?
A na záver podstatná otázka, či výrobou domáceho masla naozaj dokážeme niečo ušetriť. V podstate to záleží od toho, za akú cenu smotanu na šľahanie a maslo v danom momente môžete kúpiť.Aj my v redakcii sme vyskúšali prípravu domáceho masla zo smotany. Kúpili sme 500 ml 33 % smotany na šľahanie za 2,40 eur a z nej sa nám podarilo vyrobiť cca 200 g masla.
Ak vychádzame z toho, že v našich obchodoch sa už objavilo 250-gramové maslo aj za cenu 4,29 eur, tak výroba domáceho masla zo šľahačkovej smotany sa nám oplatila. Domáce maslo vás vyjde najlacnejšie, ak ho urobíte z čerstvého mlieka alebo vychytáte cenové akcie na smotanu.
Horibilná suma za kocku masla, však nie je pravidlom, obchodné reťazce ponúkajú maslo v rôznych nižších akciových cenách. V prípade, že zoženiete vo svojom supermarkete maslo v akcii, kedy sa jeho cena (za 250 g) môže pohybovať orientačne od 2,40 eur, prípadne ste kvôli akcii ochotní absolvovať nákupnú turistiku hoci aj do obchodu na druhom konci mesta, tak vyrábať domáce maslo nie je až také rentabilné...
Diskusia k článku