Fedor Malík:
Karé kráľa Juraja

Fedor Malík, 28. marca 2012     2 minúty čítania

Osemnásty ročník parížskeho konkurzu vín je za nami.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Vyše tritisíc vzoriek vín už bolo ocenených a stotridsať degustátorov z 36 krajín sveta si mohlo konečne oddýchnuť. Čakalo nás už len vyhlasovanie výsledkov a slávnostná večera.

Obrovská sála hotela Four Seasons (Georg V.) dýchala naškrobenými bielymi obrusmi a vôňou čerstvo narezaných ruží. Všetci boli slávnostne odetí, len Vladimír zo Sofi e prišiel v športovej vetrovke... Pozri recepty na tému Rezne a steaky Honosný prípitok. Šampanské Nicolas Feuillatte „Cuvée Palmes d`or 2000“. Potom fúra rečí a odovzdávanie cien. Konečne. Konečne sa začína roznášať. Lososí tatarák a mušle sv. Jakuba zapíjame citrónovo–barikovým Limoux blanc Clocher de Loupia 2010 (odroda Mauzac). Je to božská kombinácia...

Usmievame sa, diskutujeme. Pred polnocou prichádza „Juraj V. na koni“. Také chutné a voňavé teľacie karé som v živote nemal v ústach. Bolo ružovučké, rozpadávalo sa na jazyku, podliate jantárovým krémom, ozdobené cesnakovými strúčikmi a zeleninovými rezancami.

Z pohára rozvoniavalo burgundské. Volnay Premier Cru Santenots 2007, Domaine Jacques Prieur. Zavádzalo vzhľadom, miatlo chuťou. Do pomarančova vyfarbené, trochu marmeládové, vláčne, ťahavé, jemné, tak akurát zoxidované...

A ešte nebol koniec. Nasledoval výber syrov a k nim hutný Bandol rouge 2001. A napokon karamelový krém, starý rum z Martiniku a „café fin moka“, čokoládové bonbóny. Už to nebola slasť, už to bolo trápenie...




Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, mne by stacilo to zakoncenie - telacie kare a syry. i ked salmonovy tatarak je tiez lakavy.
alexdidi
Tak to už hej...rada by som sa zúčastnila na takejto "párty".






 



TOPlist