Foto: Shutterstock, Pravda - Robert Hüttner
Dnes už veľmi vzácne prežívame otvorenú atmosféru pri skvelom domácom jedle, ktorú nenaruší stres z čakajúcich úloh či modré svetlo žiariace z elektronických zariadení. Navyše musíme pri príprave rodinného obeda viac ako kedysi myslieť na to, ktorý člen rodiny trpí niektorými z potravinových intolerancií alebo uprednostňuje životný štýl vylučujúci niektoré druhy jedál. Pri plánovaní menu zohľadňujme, aké jedlo blízki preferujú, prioritou je spokojná rodinná atmosféra.
Na začiatok položím na stôl misu listového šalátu
Foto: Shutterstock
Šalát dochutím zálievkou z tekvicového oleja, citrónovej šťavy a medu. Posypem ho chrumkavými opekanými slnečnicovými semienkami a uvareným cícerom. Vyhýbam sa krutónom z chleba, aby som obmedzil lepok. Zdravé omega mastné kyseliny dodajú slnečnicové semienka, pretože moja dcéra negatívne reaguje na orechy. Vďaka citrónovej šťave získa šalát príjemnú kyslosť a nahradí vínny ocot, ktorý nie je vhodný pre vegánov a navyše obsahuje histamín. Liehovým octom sa vyhýbam z princípu – kvôli priemyselnému spracovaniu a nejasne deklarovaným surovinám používaným na destiláciu.
Hosťom ponúknem krém z pečenej tekvice s kokosovým mliekom ako kapučíno v šálke
Kokosové mlieko výborne zjemní hustú konzistenciu tekvicovej dužiny a zároveň je vhodné aj pre tínedžerku, z ktorej je teraz trendová vegánka. Krém podávam v šálke pre navodenie nenútenej atmosféry a aj preto, aby sa stolovníci zasýtili len trochu.
Na stôl postupne ukladám:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Menu je pestré, zostavené tak, aby si z neho každý na tanieri skombinoval svoje obľúbené chute.
Diskusia k článku