Jesenné menu:
Ako na najlepší rodinný obed podľa šéfkuchára

Rastislav Krampl, šéfkuchár, 9. októbra 2022     4 minúty čítania

Príjemné rodinné obedy či oslavy s uvoľnenou atmosférou mám veľmi rád už od detstva. Niekoľko generácií pri jednom stole ochutnáva jedlá, hostiteľka žiari šťastím, keď si niekto priloží ďalšiu porciu alebo si vypýta recept na špecialitu, ktorú pripravila. Mám pre vás svoje rady, ako zostaviť skvelé jesenné menu, ktoré bude chutiť dospelým aj tínedžerom.



Foto: Shutterstock, Pravda - Robert Hüttner

Dnes už veľmi vzácne prežívame otvorenú atmosféru pri skvelom domácom jedle, ktorú nenaruší stres z čakajúcich úloh či modré svetlo žiariace z elektronických zariadení. Navyše musíme pri príprave rodinného obeda viac ako kedysi myslieť na to, ktorý člen rodiny trpí niektorými z potravinových intolerancií alebo uprednostňuje životný štýl vylučujúci niektoré druhy jedál. Pri plánovaní menu zohľadňujme, aké jedlo blízki preferujú, prioritou je spokojná rodinná atmosféra.

Na začiatok položím na stôl misu listového šalátu


Foto: Shutterstock

Šalát dochutím zálievkou z tekvicového oleja, citrónovej šťavy a medu. Posypem ho chrumkavými opekanými slnečnicovými semienkami a uvareným cícerom. Vyhýbam sa krutónom z chleba, aby som obmedzil lepok. Zdravé omega mastné kyseliny dodajú slnečnicové semienka, pretože moja dcéra negatívne reaguje na orechy. Vďaka citrónovej šťave získa šalát príjemnú kyslosť a nahradí vínny ocot, ktorý nie je vhodný pre vegánov a navyše obsahuje histamín. Liehovým octom sa vyhýbam z princípu – kvôli priemyselnému spracovaniu a nejasne deklarovaným surovinám používaným na destiláciu.

Hosťom ponúknem krém z pečenej tekvice s kokosovým mliekom ako kapučíno v šálke
Kokosové mlieko výborne zjemní hustú konzistenciu tekvicovej dužiny a zároveň je vhodné aj pre tínedžerku, z ktorej je teraz trendová vegánka. Krém podávam v šálke pre navodenie nenútenej atmosféry a aj preto, aby sa stolovníci zasýtili len trochu.

Na stôl postupne ukladám:
  • Pomaly pečené pliecko z dunajského prasiatka
  • Pliecko podlejem a dám ráno do rúry vyhriatej na 115 °C a na obed mám šťavnaté mäsko pomaly zbavené tuku, lebo sa za ten čas roztopil. Rýchlejšou alternatívou je piecť pliecko asi dve hodiny pri teplote 165 °C, ale zabalené v alobale.

  • Pečené sladké zemiaky – bataty
  • Bataty obsahujú omnoho menej škrobu a viac vlákniny ako klasické zemiaky. Sladké zemiaky som prihodil do rúry k pliecku na 2 hodinky spolu so soľou a s olivovým olejom.



    Foto: Shutterstock

  • Mrkvu pečenú s rímskou rascou a feniklom
  • Mrkvu tiež pridávam na poslednú hodinku do rúry pokvapkanú olivovým olejom. Pred podávaním ju posýpam drveným feta syrom a nasekanou koriandrovou vňaťou. Je to výborná pochúťka pre moju manželku k sladkým zemiakom, pretože bravčové mäso nie je podľa jej chuti.



    Foto: Shutterstock

  • Pečené slivky a hrušky s medom
  • Pečené slivky a hrušky s medom sú preliate mandľovým jogurtom a posypané domácou granolou. Uzatvárajú náš nedeľný rodinný obed. Nakoniec nám už zostáva len losovanie, aby sme vybrali toho, kto uprace riad a kuchyňu.

    Menu je pestré, zostavené tak, aby si z neho každý na tanieri skombinoval svoje obľúbené chute.





    Diskusia k článku







     



    TOPlist