Fedor Malík:
Jahody s bublinkami

Fedor Malík, 5. júna 2015     2 minúty čítania

Už začiatkom mája ponúkali záhradníci na pezinskom trhu zaručene „domáce“ jahody. Boli tmavočervené, obrovské, voňavé a... predrahé. Kilo za osem eur!


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Ľudia ich však kupovali a boli nadšení. Konečne naše, naše šťavnaté a sladké! Nie ako tie z Huelvy, ktoré nám supermarkety ponúkajú za „facku“ počas celého roka...

Jahôd sme sa akosi objedli. Papkáme ich „len tak“ alebo s práškovým cukrom, so šľahačkou. Nuž a keď zarodia i naše záhrady, budeme z nich piecť i koláče, variť džemy, budeme ich konzervovať. To všetko však poznáme. S jahodami sa však dajú stvárať i veci neobvyklé, nepoznané. Papkali ste napríklad jahody s bublinkami? Ak nie, urobíme si ich.

Potrebujeme na to menší vodový melón, slabé kilo jahôd a fľašu dobrého šumivého vína. Melón rozkrojíme a lyžicou zbavíme červenej drene. Jahody umyjeme a rozmixujeme s cukrom a citrónovou šťavou. Túto voňavú masu uložíme na dve hodiny do mrazničky, potom ju premiestnime do vydlabanej polovičky melóna a zalejeme dobre vychladeným polosladkým šumivým vínom. Neviem ako vy, ja však mám v tom jasno. Španielsky melón, vlastné jahody i vlastný sekt. Volá sa Modragne a je podobný tomu zo Champagne...



Diskusia k článku






 



TOPlist