Fedor Malík:
Jablkový bioperník

Fedor Malík, 16. decembra 2014     2 minúty čítania

Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vyšiel som si i ja. Ako inak, do Folegruntu starej mamy. Gaštany boli vyzbierané a mäkké mišpule už vtáctvom vyzobané. Len na starej jabloni „kožuške“ viselo zopár utešených plodov. Plody v biokvalite. Obral som ich a cestou nadol som premýšľal, ako ich „schosňujem“.

Napadol mi skvelý recept manželiek moravských vinárov. Upečiem vnukom jablkový perník. S nálepkou „bio“, samozrejme. Pečte so mnou. I tí „ľaví“ to tentoraz dokážu... Potrebujeme 350 g polohrubej múky, 1 prášok do perníka, 3 celé vajcia, 300 g kryštálového cukru, 1 dcl oleja, 2 polievkové lyžice kakaa, 2,5 dcl vlažného mlieka, 3 polievkové lyžice rumu, 300 g ošúpaných nahrubo nastrúhaných jabĺk (zvyčajne je to 2,5 jablka), hrozienka, džem. Pripravíme si hustejšie tekuté cesto a preložíme ho do strúhankou vysypanej koláčovej formy. Perník pečieme pri 180 °C necelú hodinku.

Po vychladnutí ho prerežeme a potrieme tou našou najlepšou marmeládou. Ak použijeme slivkovú, otvoríme si starší vavrinec, ak marhuľovú, štrngneme si na zdravie čašou vyzretého bieleho burgundského...



Diskusia k článku

bozulka
Recept sa mi páči,asi urobím,je to jednoduché a dobré.
Pan Malík,dúfam,že vnuci nie sú maloletí?Alebo...čo sa za mladi naučíš...:-)
radost
p.Malík-želám vám dni koncoročné prežité v pokoji a s radosťou s dobrými ľudmi..
...a...nech vám chutí..na zdravie..!!..:-)
kuchticka
Veru - pernik a jablkovy - takto som nikdy nerobila, ale laka ma to skusit a ochutit.
Prejem taktiez klud a pohodu v kruhu svojej rodiny po cele sviatky vam: @bozulka , @radost I panu Malikovi. On to sice necita, ale nech_))
kadgam8
Zaujímavá kombinácia - ešte aj s radou aké víno k tomu. Mám v komore marhuľové lekváre :-))
hubata
Jednu chybu to má p. Malík: že tieto Vaše recepty končia zabudnuté v tejto rubrike. U mňa však nie: kopírujem si ich a držím v mojej kuchárskej knihe na www.varecha.sk ako nezverejnené. Ale zato mi pridávate robotu. Tiež sa pripájam so želaním aby ste prežili Vianoce v pohode v kruhu svojej rodiny a aj v roku 2015 prispievali zaujímavými článkami do tejto rubriky.






 



TOPlist