Fedor Malík:
Írske karé s kapustou

Fedor Malík, včera 04:00     2 minúty čítania

Juraj odišiel do Írska pred štvrťstoročím. Žije si tam spokojne.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Pracuje v sociálnej oblasti, stará sa aj o ovce, rybárči a (sem-tam) popíja aj írsku whiskey. Domov lieta pravidelne. Rád sa s ním porozprávam, podebatujem. Prináša mi recepty tamojšej kuchyne a ja ich občas vyskúšam.

Aj tento je tak trochu z jeho hlavy… Írske bravčové karé s kapustou. Takže berte varechu do ruky, ideme na to…

Karé mám rád. Je takmer bez tuku, vonia a má oku lahodiacu ružovú farebnosť. Môžem ho dusiť, grilovať aj vyprážať. Šniceľ v trojobale je z neho skvelý. S kapustou je to však už trochu zložitejšie. Tá môže byť mladá, oravsky chrumkavá tvrdá či stupavsky kyslá a kvasená.

Sú medzi nami ľudia, ktorí vôňu tepelne upravovanej kapusty nemajú radi. Tým poradím, aby si kapustu pripravovali o deň skôr. Jej odóry sa odvetrajú a všetko bude OK… Ak sa túlate po svete, každá krajina pripravuje to svoje „zelí“ v inom šate. Poľská je najlepšia s husacou masťou a kúskami hovädzieho, alsaská vraj najlepšia na svete, so slaninou a kúskami údeného bôčika. Menej chutnú vraj pripravujú Nemci…

My si však urobíme tu sľubovanú írsku. Potrebujeme trištvrte kila karé, jednu menšiu kapustu, pol kila zemiakov, veľkú bielu cibuľu, maslo, soľ, mleté biele korenie. Na masle podusíme cibuľu, uložíme na ňu kúsky nakrájaného karé, pridáme soľ, korenie a dusíme to všetko do polomäkka.

Potom prichádza na tenko pokrájaná jarná kapusta. Tá je hebká a voňavá… a až nakoniec na menšie kocky nakrájané zemiačky. Najlepšie už „nové“ – opäť jarné, dovezené z Egypta… Ubezpečím vás, že to bude chutnať. Aj s výberom nápoja to nebude zložité. Pivári budú pochlipkávať podchladeného „bažanta“, nuž a my vinári, si do čaše nalejeme mladý malokarpatský zelený muškatel. Zelená kapusta, zelenkavé víno...



Diskusia k článku






 



TOPlist