Interiér najlepšej slovenskej reštaurácie ECK.
Foto: Archív ECK Restaurant
Projekt finančníka Patrika Tkáča zožal na udeľovaní cien Gurmán Awards 2023, ktoré sa včera konalo už po 19. krát, najväčší úspech. Jeho reštaurácia ECK v Devíne neďaleko Bratislavy len pár mesiacov po otvorení získala titul Grand Prix za najlepšiu reštauráciu a aj 1. miesto v kategórii prémiových reštaurácií. Navyše jej šéfkuchár Daniel Tillinger sa umiestnil na 2. mieste v rebríčku kuchárov.
Kolektív reštaurácie ECK na Gurmán Award 2023.
Foto: Archív Gurmán na Slovensku
Druhou najlepšou reštauráciou sa stala stálica na slovenskom gastronomickom nebi a minuloročný víťaz – Gašperov Mlyn z Batizoviec. Jej šéfkuchár Jozef Breza obsadil v rebríčku šéfkuchárov tretie miesto.
Reštaurácia Gašperov Mlyn v Batizovciach.
Foto: Archív reštaurácie Gašperov Mlyn
Na treťom mieste sa umiestnila ďalšia nová reštaurácia – bratislavská Irin, ktorú tak isto otvorili minulý rok. Jej šéfkuchár a majiteľ Lukáš Hesko získal tiež titul Šéfkuchár roka.
Všetky tri reštaurácie patria do kategórie fine dinning, teda „vysokého kuchárskeho umenia“. Miesto v nich si treba vopred rezervovať a hosť si nevyberá jednotlivé jedlá z jedálneho lístka, ale servírujú mu niekoľkochodové degustačné menu, to znamená viac menších chodov.
Gurmán Award udeľoval ceny aj v ďalších kategóriách – najlepšou hotelovou reštauráciou sa stala Pálffy Restaurant zo Šimák Zámok Pezinok, ktorú vedie známy televízny šéfkuchár Martin Novák. Najlepšou tematickou reštauráciou bratislavský podnik Iasai, ktorý je známy svojím sushi a kuchyňou krajín Ázie.
Prvý krát sa udeľovala aj Zelená vidlička, cena za udržateľnosť v gastronómii - tú získali reštaurácie Gašperov Mlyn v Batizovciach a Villa Rosa v Dunajskej Strede.
Diskusia k článku