Fedor Malík:
Gaštanové palacinky

Fedor Malík, 18. januára 2022     3 minúty čítania

Keď píšem tieto riadky, je začiatok januára a v rozpakoch sme privítali nový rok 2022. Akosi priskoro prichádza predčasná jar, pomyslel som si.



Žiarivé slnko na oblohe a prehriate ovzdušie. Je pätnásť stupňov Celzia! Nahodil som sa do „ľahkého“ a idem do chotára. Bude to dlhšia prechádzka. Pôjdem po stopách stromov jedlých gaštanov pod modranskou časťou Malých Karpát.

Smer Folegrunty. Tam rástol kedysi hektárový vinohrad našej starej mamy Mesíkovej. Prehupol som cez Srnčí vrch a cez Staré hory som sa húštinami predral na miesta, kde kedysi kraľoval vinič. Vinič a gaštany. Hádam najkrajšie v šírom okolí. Ten spodný, dvesto–, tristoročný sa ešte trápi. Ostatné vyhynuli. Zničila ich botanická rakovina. Smutné obrázky...

Idem ďalej. Cez Široké doprava a nemeckou ústupovkou schádzam do Sebrekov. To bolo kedysi naše gaštanové kráľovstvo. Dnes divočina a bez gaštanov. Pátram po nich aj v hone Búrky, v Holerungovej hôrke, v Šarkaperkoch, vo Firígloch. Tam všade rástli a dnes ich niet.

Stará dobrá Modra sa mi stráca pred očami. Dnes už gaštan nenájdete, len sem–tam v našich záhradách. V našej boli tri gaštanové stromy, zostali len dva. Najkrajší sa vlani pominul... Gaštanová kuchyňa našej babky Rózky sa už nekoná.

Zavše si ešte kúpim maďarské gaštanové pyré. Klebetí sa, že je v ňom veľa fazuľovej pasty. Gaštanmi však vonia aj chutí. A tak si ho občas nastrúham a pojedám ho k bezkofeínovej káve s kúskami horkej čokolády a kalíškom karibského rumu. Alebo si pripravím gaštanové palacinky. Recept je jednoduchý. Štyri vajcia, trochu mlieka, pätnásť deka gaštanového pyré, desať deka hladkej múky, štipka soli. Takéto palacinky sa nelepia a sú chutné. Podávam ich s drienkovým lekvárom z plodov stále rastúcich vo Folegrunte. A komu sa máli, naloží si na palacinku aj slušnú porciu šľahačky.

Alkohol v tomto prípade absentuje. K palacinkám pochlipkávame šípkový čaj. So šípkami nie je problém. Modranský chotár je nimi zahlušený...



Diskusia k článku

chorvatka
Veru ano ! v 50tych rokoch minulého storocia sa u nas v Trencine robilo falosné gastanové puré na sviatky. Strakatej fazule bolo vzdy doma dost, ale na tuto pochutku ich bolo treba nie len uvarit ale aj osupat; rozmliazdit a potom sa masa zmiesala s cukrom ci medom a plnila sa do poharov. Navrch isla cokoladova poleva, dnes si tam kazdy prida slahacku ako tu v Pyrenejach (Francia) kde sa taky dezert robi bezne v nedelu, ved z gastanov su tu celé haje. Necudo, prisiel sem z Talianska a gastanova muka sa davala i do chleba, varili sa v mlieku v chudobnych rodinach. Tu sa gastan strom nazyva chlebovy strom...Dokonca je na Korzike dostat gastanovu muku. Take kolace su velmi chutné. Opat velka vdaka za pripomenutie tejto pochutky z môjho detstva.






 



TOPlist