Fedor Malík:
Fragariové potešenie

Fedor Malík, 7. júna 2022     3 minúty čítania

Je začiatok júna a nastal čas jahodový. Čas voňavý a šťavnatý.



Jahody na poliach, v záhonoch, jahody v košíku, jahody v ústach, jahody práve vytiahnuté z rúry v podobe jahodovej bublaniny. Tie krajšie a väčšie jahody sa priam hltajú, druhotriedne sa spracujú do podoby sirupu, limonády, džemu. A potom je tu ešte jahodové víno. Pili ste ho niekedy, chutilo vám? Oddaní vinári sa mu vyhýbajú...

V prírode existuje vyše dvadsať druhov jahôd. Jahoda, latinsky Fragaria, je rod dvojklíčnolistových rastlín, čeľaď ružovité. Ak ste fajnšmekri, chutia vám napríklad jahody druzgavicové, ktoré dnes už viac– -menej rastú len na suchých preslnených stráňach lesných rúbanísk. Je to vzácnosť nad vzácnosti.

Jahody sú ovocie obsahujúce hodne železa, hodne vitamínov. Milujú ich deti aj dospelí. Skvelý slovenský fotograf Tibor Huszár dokázal na posedenie skonzumovať aj dve, tri kilá týchto zázračných plodov. Pezinský vinár Roman Janoušek je rovnakým milovníkom jahôd. Za Tiborom veru v láske k jahodám nezaostáva...

Jahodové čaro nám však akosi zastiera globalizovaná agrotechnológia. Zvykli sme si jahody konzumovať celý, celučičký rok. Španielske jahody z Huelvy máme napríklad na stole aj v decembri, januári. Usmievajú sa na vás, chutia však rozpačito. Dakedy sa vám zdá, že ste sa zahryzli do mladého kalerábu. Nuž teda, to už nie je to pravé „fragariové“...

Po nájazde mojich vnukov zostali v záhrade len jahody nižšej triedy. Obral som ich, očistil, opláchol. Upečiem jahodovú bublaninu mojej nebohej mamy. Bude z úsporného piškótového cesta (štyri žĺtky rozšľahané do peny, 20 deka cukru, 20 deka hrubej múky, pol prášku do pečiva, štyri bielky vyšľahané do podoby pevného snehu). Jahody obalíme v piškótovej strúhanke a zapracujeme ich do liateho cesta v hlbšom koláčovom plechu. Jahodovú dobrotu pečieme pri nižšej teplote 30–40 minút. Ak vám bublanina chutila, zopakujte si ju aj v inej ovocnej verzii. Dozrie ďalšie ovocie a vy môžete o týždeň, o mesiac váš drobizg prekvapiť bublaninou čerešňovou, ríbezľovou, egrešovou, marhuľovou, čučoriedkovou. Moju špeciálnu kivi bublaninu však príďte okoštovať až v novembri. Bude z vlastného ovocia...



Diskusia k článku







 



TOPlist