Trendy:
Festival jedla opäť chutil (VIDEO)

redakcia, 19. mája 2011     11 minút čítania

Cez víkend sa uskutočnil druhý ročník Slovak Food Festival a my aj vy sme boli pri tom...


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Takto vyzeral fruit carving na festivale.


V exkluzívnych priestoroch Bratislavského hradu ponúkalo svoje špeciality počas troch dní 51 vystavovateľov. To je naozaj slušné číslo, na svoje si tak určite prišiel každý návštevník. Či už to bol stánok so zeleninou a ovocím, kde svoje zručnosti predvádzali šikovní odborníci na umenie vyrezávania z ovocia a zeleniny, alebo cukrárne, ktoré okrem zákuskov ponúkali aj čokoládové figúrky tvarov od výmyslu sveta, ba nechýbali ani reštaurácie podávajúce tie najlepšie špeciality slovenských regiónov.

Ochutnať ste tak mohli napríklad pečenú kačicu s kapustou a lokšami, pečené rebierka, šúľance s makom, grilované jahňa, ale aj chutné dobroty z japonskej, alebo peruánskej kuchyne. To všetko ste mohli zapiť dobrým vínom, alebo širokým výberom naozaj kvalitných pív.

Čo možno vystavujúcim reštauráciám vytknúť? Ani jedna neponúkala plnohodnotné vegetariánske menu. Jediný stánok, kde sa dalo „vegetariánsky“ najesť bola sushi reštaurácia s ponukou reďkovkového, uhorkového a avokádového sushi..


Na Slovensku chutilo aj Francúzom



Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Pečená bravčovina mala veľký úspech.


Dobroty vo výstavných stánkoch nechutili len Slovákom, hradné nádvorie, kde sa festival konal, zaplnili aj zahraniční návštevníci, ktorí v posledných dvoch týždňoch povzbudzovali svoje hokejové družstvá na práve prebiehajúcich majstrovstvách sveta v hokeji. Pozitívne bolo, že kuchári sa so zahraničnými hosťami dohovorili po anglicky, dokonca im vedeli vysvetliť, aké jedlo podávajú, prípadne, či stojí za ochutnanie.

Pohľad na mladíkov z Francúzska, ktorým tiekli sliny už pri počúvaní výkladu o jedle, ktoré sa chystali konzumovať, stál za to. Na ich tanierikoch sa ako skvost vynímal krásne naservírovaný pečený bôčik, na ňom úhľadne preložená rožková knedľa a na vrchu dusená kapusta hojne poliata šťavou z výpeku priamo pred zrakom hladných hostí. Odolať by dokázali azda len „dietári“.

S vrchovato naloženými tanierikmi si mohli návštevníci festivalu posedieť napríklad na lavičkách pred pódiom, kde sa odohrávali živé kuchárske šou. Známi šéfkuchári predvádzali umenie prípravy jedál, vykosťovanie mäsa, filetovanie rýb, prípravu sushi, či cesta na sladké pochúťky. Predstavili sa tu viac než dve desiatky kuchárov, baristov, a špecialistov gastronómie.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Šéfkuchári na súťaži v otváraní ustríc.


Súťaže priťahovali pozornosť

K lákadlám festivalu patrili aj súťaže. Jednou z nich boli Majstrovstvá Slovenska v otváraní ustríc, kde sa zúčastnilo 11 súťažiacich z radov významných šéfkuchárov. Ich úlohou bolo čo najrýchlejšie otvoriť 32 ustríc. Víťazom sa stal šéfkuchár Sodexo Vladimír Morochovič, druhá priečka patrila Petrovi Kulhánymu, a bronz si odniesol Pavel Nedvěd.

Pokračovalo sa súťažou vo varení médií, kde sa zúčastnila aj redakcia nášho portálu Varecha.sk. Súťažiacich družstiev bolo dovedna jedenásť, na začiatku si každé vylosovalo poradie, v ktorom kole bude súťažiť. Našťastie pre nás, ako sa neskôr ukázalo, sme si vyžrebovali prvé kolo. Našťastie preto, že druhé kolo sa nakoniec kvôli nepriazni počasia ani neuskutočnilo.

Prípravy na súťaž


Foto: Andrea Mandáková

Tím portálu Varecha.sk rozohrieva wok.


Už niekoľko týždňov pred vypuknutím festivalu sme v redakcii horúčkovito premýšľali, čo navariť a ako odbornú porotu ohúriť. Na rozdiel od minulého roku totiž tento rok hodnotili jedlá odborníci „na jedlo vzatí“. Inšpiráciu sme hľadali, ako inak, na našej Vareche. Každý súťažiaci tím si mohol so sebou priniesť jednu surovinu, ostatné dostali všetci rovnaké.

V každom košíčku v súťaži boli rôzne druhy zeleniny a ovocia, z mäsa to boli napríklad kuracie prsia a tuniak, no a na spoločnom stolčeku sme mali špeciálne suroviny, ako napríklad kokosové mlieko, rôzne koreniny, či chlieb. V redakcii sme výber ľubovoľnej suroviny prinesenej z domu poňali šalamúnsky. Potrebovali sme dokopy štyri koreniny, preto sme ich zmiešali do jednej kôpky podľa presne daných pomerov na prípravu nášho jedla. Okrem tejto zmesi sme potrebovali ešte jedno korenie na dochutenie, pripravená výhovorka však znela, všetko je to korenie, takže ide o jednu surovinu :-D.

Okrem korenia sme si do tašky zabalili formičky na vykrajovanie a malú plechovku kokosového mlieka, keby náhodou... A ešte peceň chleba a nejaké zemiaky. Keby sa strhla bitka o suroviny, aby sme mali...


Varíme Indiu a Dánsko


Foto: Andrea Mandáková

Varecha.sk v plnom nasadení.


Aby bolo jasné, formičky na vykrajovanie mali slúžiť na prípravu predkrmu, teda vlastne na to, aby malo jedlo pekný a tak trochu iný tvar. Kým väčšina súťažiacich pripravovala šalát presne ako sme predpokladali, my sme už vopred vedeli, že nachystáme smushi , o ktorom sme už na Vareche písali.

Na nalámané kúsky špajlí (mimochodom tiež prinesené z domu) sme napichali na malé kúsky nakrájaného tuniaka, osolili ho, okorenili a pokvapkali citrónovou šťavou. Šampiňónom sme odstránili nožičky a osolené a okorenené sme ich opekali na masle. Takisto sme opiekli aj rybu a oboje sme servírovali na vykrojené kruhy z chleba, zostávalo už len tieto malé snacky pekne dekorovať na pripravené taniere, spolu s čerstvou zeleninou a ovocím. Túto výslednú a mimoriadne dôležitú a kreatívnu činnosť si vzal na starosť editor Zdenko.

Medzitým súťažiace z nášho tímu Alenka a Ivka krájali všetko potrebné na náš hlavný pokrm – indické Zemiakovo-baklažánové karí , recept sme našli tiež na Vareche. O oheň na naše varenie sa staral náš kolega z marketingu Tóno, a tiež plnil všetky možné aj nemožné príkazy a prosby ostatných členov tímu, čiže trpezlivo nosil všetko, čo sme na varenie potrebovali.

Na hlavný pokrm sme najprv na oleji opražili zmes korenia – rímsku rascu, mletý koriander a kurkumu. Pridali sme červenú cibuľu nakrájanú na kocky a neskôr aj nakrájané paradajky. Túto zmes sme potom ponorným mixérom (iný nebol k dispozícii), rozmixovali do polohladka a vrátili späť do panvice. Pridali sme nakrájané baklažány, zemiaky, korenie garam masala a kokosové mlieko. Nakoniec sme všetko zaliali vodou a modlili sa k vetru, aby nám nefúkal do ohňa, aby sa zelenina v karí uvarila v stanovenom čase do mäkka a tekutina vyredukovala na požadovanú konzistenciu.


Vľavo Zemiakovo-baklažánové karí a vpravo smushi s grilovaným tuniakom a šampiňónom s paradajkovo-bylinkovým dipom. Foto: Andrea Mandáková

Nakoniec sme stihli všetko načas, predjedlo bolo naaranžované priam umelecky. Karí žiadnu špeciálnu úpravu na tanieri nepotrebuje, keďže šlo samo o sebe o výnimočné jedlo, tak sme ho na záver len posypali koriandrovou vňaťou a na okraj taniera sme namiesto indickej placky poukladali kúsky opečeného chlebíka na namáčanie a následné ochutnávanie.

Pokračovanie súťaže zmarila dažďová smršť

Z pódia sa nám podarilo nasmerovať k sebe našich varecháčov, ktorí nás prišli podporiť, ale v dave ľudí sa nevedeli nájsť. Po skončení súťaže sme si chceli spolu sadnúť a porozprávať sa, žiaľ všetko prekazila dažďová smršť, ktorá prišla tak rýchlo, že sa všetci rýchlo rozutekali. Trvalo takmer hodinu kým prudký dážď ustal. Okrem toho, že sa nám už nepodarilo stretnúť sa s Varecháčmi, bolo zrušené aj druhé kolo súťaže.


Chuťovky na festivale: ochutnať ste mohli aj čokoládové pralinky, sterilizované talianske olivy, alebo rakúske chrumkavé pečivo. Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Neskôr bolo vyhlásené len prvé miesto, s ohľadom na tých, ktorí sa súťaže zúčastniť nestihli. Víťazom sa stali moderátorky Slovenskej televízie pod vedením moderátorky Karin Majtánovej. Zo zákulisných informácií sme sa dozvedeli, že hodnotenia našich výtvorov šéfkuchármi boli veľmi pozitívne, páčila sa im tímová práce, kreativita pri varení a extra body sme získali aj za vlastnú surovinu, ktorú sme si priniesli.

V každom prípade, našu Varechu sme reprezentovali so cťou, a urobili sme všetko pre to, aby bol výsledok dokonalý. A ako sa páčilo na festivale členke nášho tímu Alenke? „Okrem absolvovania súťaže médií vo varení som iné nestihla, keďže prišla búrka :) Byť v tíme Varecha.sk po boku Sandry Támerovej – administrátorky portálu Varecha.sk - bolo pre mňa silným zážitkom. Na pódiu, ale i pod pódiom to žilo a už sa úprimne teším na ďalší ročník. Rozmanitá ponuka jedál v súčinnosti s kultivovaným prostredím okolo Bratislavského hradu dali podujatiu punc gastronomicko-kultúrnej lahôdky....“ zhodnotila.


Foto: Dušan Hlavatý

Tak sme to zvládli, a s hrdosťou :-D


Fanúšikovia Varechy z Pezinka tiež zhodnotili festival pozitívne: „Príjemná akcia. Ako vyznávači dobrého piva sme ocenili najmä široký výber kvalitných pív. Ponuka jedál bola taktiež zaujímavá. Prekvapil nás stánok s peruánskou kuchyňou.“

Sumár? Súťaž sme síce opäť nevyhrali, aj napriek tomu nám to chuť do varenia určite nevezme. Presne naopak, láska k vareniu sa v každom z nášho tímu ešte prehĺbila, celková atmosféra pri spoločnom varení, adrenalín spojený s časovou tiesňou a skvelý výsledok nás každého ženie vpred. Tak určité, šéfkuchári z nás už nebudú... ale... nevadííííííííí.... Do varenia Varecháči! :-D

P.S. Veľké poďakovanie od Sandry celému tímu Varecha.sk a Pravdy, konkrétne Alenke Letnickej, Ivke Uberalovej, Zdenkovi Gáfrikovi, a Antonovi Grajcárovi, a všetkým Varecháčom, ktorí nás prišli povzbudiť aj napriek zlej predpovedi počasia, Ďakujeme!




Diskusia k článku

michsamant
Jee kari! :) mam taku radost, no fakt skoda, ze som nemohla ist :( Aj ked pocasie neprialo, citala som vsade same pozitivne reakcie, ze jedlo bolo vyborne a cely festival bol fajn. Dufam, ze pribudnu aj sukromne fotky varechacov, tesim sa na ne :)
evusik
@miska gratulujem... je to super, že si redakcia vybrala tvoj recept... škoda toho počasia :-)
jatanika
@sandratamer , super ste to zvládli... a to karí som už obzerala aj ja... tak čoskoro bude :-)) ... na takúto akciu by som iste zašla, ak by to bolo bližšie .... snáď o rok vyjde aj počasie...
evas13
Aj tak Vám všetkým súťažiacim blahoželám, je vidieť, že ste sa veľmi dôkladne pripravili a ten tretí ročník bude pre Varecha.sk s fanfárami.
@michsamant má veľmi pekné recepty a je v nich kus exotiky, tak prečo nie práve teba. Blahoželám. :)
kuchticka
Vdaka redakcii a najma Sandre za prezentaciu sutaze a pekne fotografie. Do tretice vsetko dobre, takze vytazstvo nabuduce iste bude.
honestka
Dakujem za priblizenie atmosfery, skoda ze to nevyslo ako bolo planovane, ale dufam, ze este je zrejme pred nami vela tych "nabuduce"...






 



TOPlist