Fedor Malík:
Dve šesťdesiatky

Fedor Malík, 6. decembra 2011     2 minúty čítania

Takého národovca na modranskom gymnáziu nebolo.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Životopisy našich velikánov ovládal do bodky, zbožňoval Martina Rázusa a skvele recitoval. Vyhral dokonca i Hviezdoslavov Kubín. Na univerzite vyštudoval dejiny umenia a ročnú vojenskú službu nastúpil do Rožňavy.

Prišiel odtiaľ ako vymenený a neprišiel sám. Za ruku držal Anikó. Bola to nádherná žena, všetci sme mu ju závideli. Akurát svokrovcom sa nepáčila. Zvratné slovesá nepoznala a jej slovenčina bola mizerná. Pozri Recepty na tému Rodinná oslava Láska však prekonala všetko. Milan a Anikó splodili troch synov. Múdri boli po Milanovi a krásni po mame... Roky utekali a s Milanom som sa občas stretával. Nedávno ma prekvapil.

Pozval ma na dupľovanú oslavu šesťdesiatky. Obaja sa totiž narodili v ten istý deň, v ten istý rok. Prišiel som s kyticou a s kartónom nášho Hronu. Bola to skvelá oslava.

Začalo sa dulovicou a končilo šesťputňovým tokajským. Predjedlo nám vykrúcalo fúzy. Domáca údená šunka, staromaďarská chrenová omáčka, biely chrumkavý chlebík. Ten bol i k maďarskému kotlíkovému gulášu.

Nasledovali tvarohové rezance na slano. S kyslou smotanou a slaninou z mangalice. V pohároch bol vlašák z Csopaku a kabernet od Gereho. A nakoniec „sómlói“ halušky. Trhance z dvojfarebného piškótového cesta zalievané vanilkovým pudingom...

Končili sme po polnoci. Milan nám na rozlúčku zarecitoval. Nie Hviezdoslava, ale Endre Adyho. „Našťastie“ v slovenskom preklade.




Diskusia k článku

puntodadino
Fedor,uber!!Prve gymnazia sa za bolsevika otvarali az v r.1969- a co ten tvoj narodovec postupoval vekom v ZDSke? Ved on mohol chodit iba do SVSky/3rocna stredna skola/...
Ako to bolo s tym sestnastorakom a ceresnou na hlave?? ))
modrykamen
Zvláštne menu, bez rezňov a vajíčkových šalátov. Aj my presúvame rodinné oslavy na leto, keď sa môže vonku na záhrade posedieť celý deň pri varení guľáša a kým sa uvarí, tak podávať domácu šunku, halušky a po guľáši niečo sladké, obyčajne štrúdľu, alebo gaštanový koláč. A popíjať dobré vínko z kamarátovej pivnice. Vonku sme uvoľnenejší a láskavejší.
zsibrita
mily puntodadino - vojenska odbornost 760 :-D - koho to vobec zaujma? radsej nic nepis ako take idiotiny... toto nie je politicky magazin... GUMA...






 



TOPlist