Foto: Shutterstock
K tomuto drinku barmani pristupujú s pokorou, vážnosťou a profesionalitou. Práve príprava a servis old fashioned sú často meradlom kvality baru, v ktorom ho podávajú. Prvá definícia tohto obľúbeného nápoja siaha až do roku 1806 a hovorí o tom, že ide o trio liehoviny, cukru a vody zlepšené bitterom. Bitter je alkoholický nápoj horkej chuti s obsahom bylín. Popis receptúry kokteilu sa líši od vtedy populárnych drinkov – slingov. Pripravovali sa tiež z liehu, vody, neskôr z ľadu a cukru, ale bez horkej zložky. Prvý zdokumentovaný názov Old Fashioned Cocktail pochádza z roku 1888 od Theodora Proulxa a ide o whisky kokteil, ktorý sa stal nielen názvom pre jeden drink, ale aj pre celú kategóriu kokteilov. A hoci je často spájaný s bourbonom, mieša sa v mnohých variáciách.
Klasika 20. storočia
V metropolách USA v prvých desaťročiach 20. storočia umelci a intelektuáli trávili čoraz viac času v baroch, kde tvorili, maľovali, písali, nakrúcali filmy a hrali svoju hudbu. Bar sa stal ikonou, kde nechýbal ani old fashioned drink, najmä verzia s bourbonom, ale aj s čoraz modernejšou ražnou whisky. Všetko zmenila prohibícia v dvadsiatych rokoch a barová kultúra sa preniesla cez Atlantik do Európy. V tajných baroch USA, nazývaných „speakeasy“, sa podávalo najmä slabé pivo a nelegálne destilovaná pálenka. Old Fashioned bol v tých časoch záchrancom v núdzi, pretože sa alkoholické nápoje obohatené o bittery mohli naďalej legálne predávať. A zároveň cukor v tomto drinku prispieval k tomu, že bola aj horká whisky chutná. Aj preto drink old fashioned prežil aj tieto temné časy. Odvtedy, čo sa v polovici tridsiatych rokov prohibícia skončila, nenakrútil sa azda ani jeden film, v ktorom by hrdinovia nepopíjali kokteily. Veľmi populárnym sa stal aj vlastný domáci bar, z ktorého ľudia na rodinných oslavách miešali moderné nápoje.Old fashioned sa teda dostal aj do domácností a dodnes je súčasťou najvýznamnejšieho amerického sviatku, ktorým je Deň vďakyvzdania, no podáva sa aj na Vianoce.
Renesanciu u profesionálov zažil old fashioned počas barovej revolúcie, ktorá nastala na prelome tisícročí. Pri jeho príprave je kľúčové, aby bola každá ingrediencia správne použitá, aby sa navzájom podporovali.
Receptúra klasickej verzie old fashioned
6 cl bourbonu (môžeme nahradiť ražnou whisky)
1 barová lyžička cukrového sirupu alebo kocka cukru
2 dashe/streky angostura bitter alebo
orange bitter
pomarančová kôra
Do pohára na whisky pridáme sirup, bitter a pomarančovú kôru. Pomocou mažiara jemne stlačíme pomarančovú kôru, aby sa uvoľnili citrusové oleje. Pridáme whisky alebo bourbon a premiešame. Pridáme kocky ľadu a znova premiešame. Ozdobíme pomarančovou kôrou. Na zdravie.
Do pohára na whisky pridáme sirup, bitter a pomarančovú kôru. Pomocou mažiara jemne stlačíme pomarančovú kôru, aby sa uvoľnili citrusové oleje. Pridáme whisky alebo bourbon a premiešame. Pridáme kocky ľadu a znova premiešame. Ozdobíme pomarančovou kôrou. Na zdravie.
Diskusia k článku