Fedor Malík:
Dolnozemské placky

Fedor Malík, 17. mája 2016     2 minúty čítania

Z nedávnej návštevy vojvodinskej Dolnej zeme som si priniesol i pár čísiel týždenníka Hlas ľudu.



Vychádza už od októbra 1944 a je to pre nás „horniakov“ zaujímavé čítanie. Skromnejší ľudia, trochu iné myslenie, viac pokory. Listujem, čítam a dostávam sem–tam i drobné inšpirácie.

Uhádli ste, inšpirácie gastronomické. V každom čísle je zaujímavá receptová príloha. Z 11. čísla tohtoročného vydania vám predkladám recept na kefírové placky so syrom. Vyskúšal som ho a bolo to chutné jedenie...

Potrebujeme tri hrnčeky polohrubej múky, hrnček kefíru, dve vajcia, lyžičku soli, lyžičku sódy bikarbóny a lyžicu oleja. Z tohto všetkého vypracujeme cesto a necháme ho na pomúčenej doske hodinku vydýchať.

Plnku na placky medzitým ukuchtíme zo 400 g nastrúhaného eidamu a jedného vajca. Nadýchané cesto potom rozdelíme na osem častí a vyvaľkáme ho na placky. Na každú placku dáme syrovú plnku a potom ich zrolujeme a opäť do úhľadného tvaru vyvaľkáme. Placky vyprážame na rozpálenom repkovom oleji.

Keď chladnú, dačo si nalejeme. Deťom ponúkneme acidko či kefír a my dospelí máme na výber. Aj „vínkari“ si občas môžu hryznúť do jazyka a naliať si pohár „oroseného“. K tým plackám by sa to iste hodilo...

Diskusia k receptu

8 komentáre k článku
Komu je známe kto je to pán Fedor Malík sa tak hlúpo nepýta.Pre tých čo vedia kto to je a čo dokázal najmä v slovenskom vinárstve a aj v gastronómii približovaním pre nás často exotických pokrmov a pritom ide väčšinou o to čo varili u naše babičky ,je cťou že komunikuje s Varechou , teda aj s nami.
Mám rada pána Malika, jeho múdrosť, tvorbu aj recepty. Tie mi pasujú aj chutia. A kedže som plackova, tak o to viac. Nedávno som robila tie jeho kapusniky (u nas bez t) a do cesta som dala kefirove mlieko (to mám od mamy, ona ho do kysnuteho cesta dávala). Boli nadýchne a strašne dobre.
Dakujem redakcii za vysvetlenie.Asi moja otazka vyznela hlupo,ospravedlnujem sa,nebolo to myslene v zlom.BOXIK ja ked neviem tak sa opytam(ci?)


Pridaj komentár k článku:



TOPlist