Fedor Malík:
Dolnozemské placky

Fedor Malík, 17. mája 2016     2 minúty čítania

Z nedávnej návštevy vojvodinskej Dolnej zeme som si priniesol i pár čísiel týždenníka Hlas ľudu.



Vychádza už od októbra 1944 a je to pre nás „horniakov“ zaujímavé čítanie. Skromnejší ľudia, trochu iné myslenie, viac pokory. Listujem, čítam a dostávam sem–tam i drobné inšpirácie.

Uhádli ste, inšpirácie gastronomické. V každom čísle je zaujímavá receptová príloha. Z 11. čísla tohtoročného vydania vám predkladám recept na kefírové placky so syrom. Vyskúšal som ho a bolo to chutné jedenie...

Potrebujeme tri hrnčeky polohrubej múky, hrnček kefíru, dve vajcia, lyžičku soli, lyžičku sódy bikarbóny a lyžicu oleja. Z tohto všetkého vypracujeme cesto a necháme ho na pomúčenej doske hodinku vydýchať.

Plnku na placky medzitým ukuchtíme zo 400 g nastrúhaného eidamu a jedného vajca. Nadýchané cesto potom rozdelíme na osem častí a vyvaľkáme ho na placky. Na každú placku dáme syrovú plnku a potom ich zrolujeme a opäť do úhľadného tvaru vyvaľkáme. Placky vyprážame na rozpálenom repkovom oleji.

Keď chladnú, dačo si nalejeme. Deťom ponúkneme acidko či kefír a my dospelí máme na výber. Aj „vínkari“ si občas môžu hryznúť do jazyka a naliať si pohár „oroseného“. K tým plackám by sa to iste hodilo...



Diskusia k článku

maska10
Neviem preco tento pan ,vzdy ked zmizne jeho obrazok na vareche,vzapeti sa objavi dalsi.Mam to brat tak,ze je to maskot varechy???
boxik
Komu je známe kto je to pán Fedor Malík sa tak hlúpo nepýta.Pre tých čo vedia kto to je a čo dokázal najmä v slovenskom vinárstve a aj v gastronómii približovaním pre nás často exotických pokrmov a pritom ide väčšinou o to čo varili u naše babičky ,je cťou že komunikuje s Varechou , teda aj s nami.
venusa
Mám rada pána Malika, jeho múdrosť, tvorbu aj recepty. Tie mi pasujú aj chutia. A kedže som plackova, tak o to viac. Nedávno som robila tie jeho kapusniky (u nas bez t) a do cesta som dala kefirove mlieko (to mám od mamy, ona ho do kysnuteho cesta dávala). Boli nadýchne a strašne dobre.
kuchticka
komentare a recepty pana Malika citam pravidelne, casto i zareagujem nejakou poznamkou i ked viem, ze on neodpoveda na komentare.
maska10
Dakujem redakcii za vysvetlenie.Asi moja otazka vyznela hlupo,ospravedlnujem sa,nebolo to myslene v zlom.BOXIK ja ked neviem tak sa opytam(ci?)
boxik
@Maska10 (18.5.2016 11:36)

Ono je tak strašne jednoduché vygoogliť kto pán Malík je a vyvarovať sa tým podobného fopá.
maska10
Neviem preco tento pan ,vzdy ked zmizne jeho obrazok na vareche,vzapeti sa objavi dalsi.Mam to brat tak,ze je to maskot varechy???
boxik
Komu je známe kto je to pán Fedor Malík sa tak hlúpo nepýta.Pre tých čo vedia kto to je a čo dokázal najmä v slovenskom vinárstve a aj v gastronómii približovaním pre nás často exotických pokrmov a pritom ide väčšinou o to čo varili u naše babičky ,je cťou že komunikuje s Varechou , teda aj s nami.
venusa
Mám rada pána Malika, jeho múdrosť, tvorbu aj recepty. Tie mi pasujú aj chutia. A kedže som plackova, tak o to viac. Nedávno som robila tie jeho kapusniky (u nas bez t) a do cesta som dala kefirove mlieko (to mám od mamy, ona ho do kysnuteho cesta dávala). Boli nadýchne a strašne dobre.
kuchticka
komentare a recepty pana Malika citam pravidelne, casto i zareagujem nejakou poznamkou i ked viem, ze on neodpoveda na komentare.
maska10
Dakujem redakcii za vysvetlenie.Asi moja otazka vyznela hlupo,ospravedlnujem sa,nebolo to myslene v zlom.BOXIK ja ked neviem tak sa opytam(ci?)
boxik
@Maska10 (18.5.2016 11:36)

Ono je tak strašne jednoduché vygoogliť kto pán Malík je a vyvarovať sa tým podobného fopá.






 



TOPlist