Dolnozemské placky

Fedor Malík, 17. mája 2016 o 04:00

Z nedávnej návštevy vojvodinskej Dolnej zeme som si priniesol i pár čísiel týždenníka Hlas ľudu.



Vychádza už od októbra 1944 a je to pre nás „horniakov“ zaujímavé čítanie. Skromnejší ľudia, trochu iné myslenie, viac pokory. Listujem, čítam a dostávam sem–tam i drobné inšpirácie.

Uhádli ste, inšpirácie gastronomické. V každom čísle je zaujímavá receptová príloha. Z 11. čísla tohtoročného vydania vám predkladám recept na kefírové placky so syrom. Vyskúšal som ho a bolo to chutné jedenie...

Potrebujeme tri hrnčeky polohrubej múky, hrnček kefíru, dve vajcia, lyžičku soli, lyžičku sódy bikarbóny a lyžicu oleja. Z tohto všetkého vypracujeme cesto a necháme ho na pomúčenej doske hodinku vydýchať.

Plnku na placky medzitým ukuchtíme zo 400 g nastrúhaného eidamu a jedného vajca. Nadýchané cesto potom rozdelíme na osem častí a vyvaľkáme ho na placky. Na každú placku dáme syrovú plnku a potom ich zrolujeme a opäť do úhľadného tvaru vyvaľkáme. Placky vyprážame na rozpálenom repkovom oleji.

Keď chladnú, dačo si nalejeme. Deťom ponúkneme acidko či kefír a my dospelí máme na výber. Aj „vínkari“ si občas môžu hryznúť do jazyka a naliať si pohár „oroseného“. K tým plackám by sa to iste hodilo...
Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarMaska10 17. mája 2016 o 11:01

    Neviem preco tento pan ,vzdy ked zmizne jeho obrazok na vareche,vzapeti sa objavi dalsi.Mam to brat tak,ze je to maskot varechy???
    @zareaguj
  • boxik - fotkaBoxik 17. mája 2016 o 13:26

    Komu je známe kto je to pán Fedor Malík sa tak hlúpo nepýta.Pre tých čo vedia kto to je a čo dokázal najmä v slovenskom vinárstve a aj v gastronómii približovaním pre nás často exotických pokrmov a pritom ide väčšinou o to čo varili u naše babičky ,je cťou že komunikuje s Varechou , teda aj s nami.
    @zareaguj
  • redakcia - fotkaRedakcia člen redakcie Varecha.sk, 17. mája 2016 o 17:47

    @Maska10 (17.5.2016 11:01)

    Tento pan sa vola Fedor Malik a patri medzi najvyznamnejsich slovenskych enologov. Intenzivne sa venuje aj vinarstvu, pedagogickej cinnosti a pisaniu. Svojimi kratkymi postrehmi obohacuje Varechu uz niekolko rokov a sme mu za to vdacni.
    Viac o Fedorovi Malikovi si mozete precitat aj tu:
    » zurnal.pravda.sk/portret/clanok/356397-fedor-malik-sa-hr...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarVenusa 17. mája 2016 o 19:26

    Mám rada pána Malika, jeho múdrosť, tvorbu aj recepty. Tie mi pasujú aj chutia. A kedže som plackova, tak o to viac. Nedávno som robila tie jeho kapusniky (u nas bez t) a do cesta som dala kefirove mlieko (to mám od mamy, ona ho do kysnuteho cesta dávala). Boli nadýchne a strašne dobre.
    @zareaguj
  • kuchticka - fotkaKuchticka 18. mája 2016 o 05:37

    komentare a recepty pana Malika citam pravidelne, casto i zareagujem nejakou poznamkou i ked viem, ze on neodpoveda na komentare.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMaska10 18. mája 2016 o 11:36

    Dakujem redakcii za vysvetlenie.Asi moja otazka vyznela hlupo,ospravedlnujem sa,nebolo to myslene v zlom.BOXIK ja ked neviem tak sa opytam(ci?)
    @zareaguj
  • redakcia - fotkaRedakcia člen redakcie Varecha.sk, 18. mája 2016 o 12:26

    @Maska10 (18.5.2016 11:36)

    Nic sa nedeje, sme radi, ked sa ludia pytaju :)
    @zareaguj
  • boxik - fotkaBoxik 18. mája 2016 o 12:51

    @Maska10 (18.5.2016 11:36)

    Ono je tak strašne jednoduché vygoogliť kto pán Malík je a vyvarovať sa tým podobného fopá.
    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist