Vychádza už od októbra 1944 a je to pre nás „horniakov“ zaujímavé čítanie. Skromnejší ľudia, trochu iné myslenie, viac pokory. Listujem, čítam a dostávam sem–tam i drobné inšpirácie.
Uhádli ste, inšpirácie gastronomické. V každom čísle je zaujímavá receptová príloha. Z 11. čísla tohtoročného vydania vám predkladám recept na kefírové placky so syrom. Vyskúšal som ho a bolo to chutné jedenie...
Potrebujeme tri hrnčeky polohrubej múky, hrnček kefíru, dve vajcia, lyžičku soli, lyžičku sódy bikarbóny a lyžicu oleja. Z tohto všetkého vypracujeme cesto a necháme ho na pomúčenej doske hodinku vydýchať.
Plnku na placky medzitým ukuchtíme zo 400 g nastrúhaného eidamu a jedného vajca. Nadýchané cesto potom rozdelíme na osem častí a vyvaľkáme ho na placky. Na každú placku dáme syrovú plnku a potom ich zrolujeme a opäť do úhľadného tvaru vyvaľkáme. Placky vyprážame na rozpálenom repkovom oleji.
Keď chladnú, dačo si nalejeme. Deťom ponúkneme acidko či kefír a my dospelí máme na výber. Aj „vínkari“ si občas môžu hryznúť do jazyka a naliať si pohár „oroseného“. K tým plackám by sa to iste hodilo...
Tento pan sa vola Fedor Malik a patri medzi najvyznamnejsich slovenskych enologov. Intenzivne sa venuje aj vinarstvu, pedagogickej cinnosti a pisaniu. Svojimi kratkymi postrehmi obohacuje Varechu uz niekolko rokov a sme mu za to vdacni.
Viac o Fedorovi Malikovi si mozete precitat aj tu:
zurnal.pravda.sk/portret/clanok/356397-fedor-malik-sa-hr...
Nic sa nedeje, sme radi, ked sa ludia pytaju :)
Ono je tak strašne jednoduché vygoogliť kto pán Malík je a vyvarovať sa tým podobného fopá.
Tento pan sa vola Fedor Malik a patri medzi najvyznamnejsich slovenskych enologov. Intenzivne sa venuje aj vinarstvu, pedagogickej cinnosti a pisaniu. Svojimi kratkymi postrehmi obohacuje Varechu uz niekolko rokov a sme mu za to vdacni.
Viac o Fedorovi Malikovi si mozete precitat aj tu:
zurnal.pravda.sk/portret/clanok/356397-fedor-malik-sa-hr...
Nic sa nedeje, sme radi, ked sa ludia pytaju :)
Ono je tak strašne jednoduché vygoogliť kto pán Malík je a vyvarovať sa tým podobného fopá.