Fedor Malík:
Dolfiho cícer

Fedor Malík, 8. februára 2011     2 minúty čítania

Urobte si gastronomický prieskum a zistíte, že polovica z opýtaných nemá o cíceri žiadne vedomosti.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Nuž a polovica z tej polovice cícer v živote nejedla. Škoda. Cícer (Cicer arietinum L.), po česky cizrna, je skvelá strukovina. Pochádza z Malej Ázie a Arabi i Židia dodnes z cícera pripravujú skvelú nátierku – hummus. Pozor, humus s dvoma „m"!

Od stredoveku je cícer dôležitou súčasťou stravy i v našom zemepisnom pásme. Akurát v posledných rokoch sa naň akosi zabúda. Škoda. Presvedčím vás o tom. Pozri recepty na Skvelé pochúťky z mäsa Môj starý priateľ, svätojurský vinohradník a vinár Adolf Schwanzer pripravuje cícerové prívarky, ktoré nemajú páru široko– ďaleko. Cícer večer namočí, ráno zleje z neho vodu.

V pripravenom hrnci opraží najemno nakrájanú oravskú slaninu a pridá hodne rasce. Keď tá popraská, podleje slaninu horúcim vývarom z údeného mäsa. Potom pridá cícer, pár koliesok mrkvy a petržlenu, bobkový list, čierne i nové korenie, soľ, papriku a majorán...

Nuž a aby sme nezabudli, aj dve hrste na kocky nakrájaného údeného. Prívarok uvedie nakrátko do varu, potom zníži plameň a nechá hodinku pokojne prebublávať. Kuchyňa rozvoniava a prívarok omamuje zmysly.

Kadekomu. Len nedávno aj izraelskému veľvyslancovi. Nech mu Najvyšší odpustí. Dolfi ho prívarok nebol totiž kóšer. Prívarok môžete „len tak", môžete ho s chlebíkom, alebo dajte na hostiteľa.

Ten ho ponúka s haluškami a pohárom vychladeného ryňáku zo svätojurskej Novej Hory. Dolfi tvrdí, že je lepší ako ten slávny Petrechov z Château Belá...




Diskusia k článku

dada1010
U nás cícer sa pestoval a podával odjakživa, u babičky sa striedala cícerová polievka s cícerovou kašou, tak som bola veľmi zaskočená, keď som v škole odpovedala zo strukovín a pri zmienke o cícery ma celá trieda vysmiala na čele s pani učiteľkou :-)....
kuchticka
Ja varim cicerovu polievku, cicerove placicky, natierku a kde co este. Pridavam ho namiesto masa do rychlej vecere s brokolicou a bulgurom. Cicer je vyborna nahrada bielkovin.
hannah22
odkedy som DIA používam viac soju a cícer, dostať ho konečne aj v konzerve a veľmi rýchla večera v lete prípadne nátierka je na stole, tento receptík tiež vyskúšam, aj na staré kolená sa učím... :))
brigita
Občas robím hummus alebo cícerovú polievku , niekedy šalát z cíceru, /mám ho pod názvom cícer a la dison/máme to veľmi radi.
arasidka
Ešte sme ju dnes nedojedli. Práveže cícer je u nás obľúbenejší ako sušený hrach.
evanaaa
Dá sa cícer urobiť ako pyré, ale asi ano. Mám jeden pohár, chcelka som robiť hummus, ale vždy naň zabúdam.
evanaaa
Škoda, že tento recept nedal p. Malík medzi recepty, malo by k nemu porístup viac ľudí, sem každý nepozrie. Môže to byť dobré.






 



TOPlist