Foto: Pravda
Fedor Malík
Od stredoveku je cícer dôležitou súčasťou stravy i v našom zemepisnom pásme. Akurát v posledných rokoch sa naň akosi zabúda. Škoda. Presvedčím vás o tom. Pozri recepty na Skvelé pochúťky z mäsa Môj starý priateľ, svätojurský vinohradník a vinár Adolf Schwanzer pripravuje cícerové prívarky, ktoré nemajú páru široko– ďaleko. Cícer večer namočí, ráno zleje z neho vodu.
V pripravenom hrnci opraží najemno nakrájanú oravskú slaninu a pridá hodne rasce. Keď tá popraská, podleje slaninu horúcim vývarom z údeného mäsa. Potom pridá cícer, pár koliesok mrkvy a petržlenu, bobkový list, čierne i nové korenie, soľ, papriku a majorán...
Nuž a aby sme nezabudli, aj dve hrste na kocky nakrájaného údeného. Prívarok uvedie nakrátko do varu, potom zníži plameň a nechá hodinku pokojne prebublávať. Kuchyňa rozvoniava a prívarok omamuje zmysly.
Kadekomu. Len nedávno aj izraelskému veľvyslancovi. Nech mu Najvyšší odpustí. Dolfi ho prívarok nebol totiž kóšer. Prívarok môžete „len tak", môžete ho s chlebíkom, alebo dajte na hostiteľa.
Ten ho ponúka s haluškami a pohárom vychladeného ryňáku zo svätojurskej Novej Hory. Dolfi tvrdí, že je lepší ako ten slávny Petrechov z Château Belá...
Diskusia k článku