Foto: Shutterstock
O britskom kráľovi Karolovi III., ktorého dnes v Londýne oficiálne korunujú, sa vie, že má rád sladké. Rovnako, ako jeho matka kráľovná Alžbeta II. (†96), aj panovník, ktorého skôr poznáme ako princa Charlesa, má rád ovocie a ovocné dezerty.
Krémové, šťavnaté aj chrumkavé
Recept na jeden z jeho najobľúbenejších dezertov dokonca kráľovská kuchyňa aj zverejnila. Volá sa Cranachan a ide o tradičný škótsky dezert. Asi budete prekvapení, že nejde o nič opulentné, skôr naopak. Cranachan, ktorý sa tradične podáva pri príležitosti narodenia škótskeho básnika Roberta Burnsa, je vlastne ovocný pohár s krémom.Krém sa pripravuje z krémového syra, medu, whisky a šľahačky, ovocnú zložku tvoria maliny s cukrom a citrónovou šťavou. Aby bolo v pohároch ako kontrast k vláčnemu krému a k šťavnatým malinám aj niečo chrumkavé, súčasťou dezertu je aj mrvenička, ktorej hlavnou surovinou sú ovsené vločky, maslo a zlatý (cukrový) sirup. Cranachan sa môže servírovať v malých pohároch, ale možno ho dať aj do veľkej misy, z ktorej sa potom naberá.
Teraz si môžete podľa originálneho receptu z kráľovskej kuchyne Karola III. pripraviť tento lahodný dezert aj vy doma.
Cranachan Karola III.
Zdroj: https://www.royal.uk/royal-recipe-cranachan
Príprava: 30 minút + chladenie
Porcií: 10
Whisky krém:
Ovsená mrvenička:
Malinová omáčka:
Na ozdobu:
1. Ovsená mrvenička: V miske zmiešame ovsené vločky s múkou a cukrom. Na panvici pomaly zohrejeme vodu, zlatý sirup a maslo, kým sa nerozpustia. Potom vmiešame sódu bikarbónu. Pridáme vločkovú zmes, premiešame a masu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 160 stupňov Celzia (približne 12 až 15 minút). Upečenú vychladnutú zmes rozmrvíme.
2. Kým sa pečie ovsená posýpka, pripravíme whisky krém a malinovú omáčku. Na whisky krém najprv vyšľaháme smotanový syr s medom. Keď je zmes hladká, pridáme whisky a vmiešame do polotuha vyšľahanú šľahačku. Na malinovú omáčku zmiešame všetky uvedené prísady.
3. Do pohárov striedavo vrstvíme ovsenú mrveničku, whisky krém a malinovú omáčku. Ozdobíme malinami a mrveničkou, môžeme aj mätovými lístkami. Tím kráľovskej kuchyne odporúča dezert podávať dobre vychladený.
Upečte si aj korunovačný quiche, ktorý sa tento víkend pečie v celej Británii:
Rozpis je na 10 porcií. Nie je to také hrozné.