Dobré tipy:
6 spôsobov, ako ešte raz využiť nálev z nakladaných uhoriek

Veronika Lucáková, 4. júna 2024     3 minúty čítania

Uhorky z fľaše sú vyjedené a nálev putuje do drezu? Ale to je škoda, pozrite sa, ako ho v kuchyni ešte môžete použiť.



Foto: Shutterstock

1. Na ďalšie nakladanie

Sladkokyslý nálev zo zaváraných uhoriek môžete opätovne použiť na naloženie ďalšej zeleniny. Priamo do fľaše so zvyšným uhorkovým nálevom môžete pridať napríklad nakrájanú cibuľu, cesnak, reďkovky, šalátovú uhorku, cviklu či mrkvu. Pohár uzavrite, dobre premiešajte a nechajte odstáť v chladničke. Naloženú zeleninu skvelo využijete do šalátov, ako prílohu k mäsu alebo na sendviče.

Ako na to, vám ukáže aj náš videotip:



2. Na pečené zemiaky aj zeleninu

Keď budete mať upečené zemiaky alebo mrkvu, bataty či paštrnák a cviklu, tak ich ešte za tepla môžete dochutiť trochou šťavy z kyslých uhoriek.

3. Na zmäkčenie mäsa

Sladkokyslý nálev je skvelou prísadou do marinád na mäso. Vďaka nemu bude mäso jemné a vláčne a bude mať lahodnú chuť. Neodolateľné budú aj steaky, keď ich do nálevu ponoríte aspoň na šesť hodín pred prípravou.



Foto: Shutterstock

4. Na dochutenie prívarkov a polievok

Máte radi rôzne prívarky alebo polievky pripravené nakyslo? Žiadaný chuťový akcent im môžete dodať pridaním nálevu z kyslých uhoriek, ktorý vám zostal vo fľaši.

A samozrejme do slávnostného zemiakového šalátu okrem samotných kyslých uhoriek neodmysliteľne patrí aj troška chutnej uhorkovej šťavy.

5. Do šalátového dresingu

Pridajte k nálevu olivový olej, med, horčicu, vaše obľúbené bylinky alebo koreniny a poriadne zamiešajte. Dresing bude super na listové šaláty, ale aj paradajky a ďalšie druhy zeleniny.



Foto: Shutterstock

6. Na ochutenie masla

Vytvorte si pridaním uhorkovej šťavy originálne nátierkové maslo. Do klasického zmäknutého masla pridajte prelisovaný cesnak, vaše obľúbené bylinky a nezabudnite ani na pár lyžíc uhorkovej šťavy. Všetko dobre premiešajte a ochutené maslo využite na hrianky.



ANKETA: Využívate šťavu z uhoriek aj druhýkrát?

54,3%



45,7%







Diskusia k článku






 



TOPlist