Foto: Shutterstock
Výborné sú napríklad dezerty do pohárov (v gastronómii sa im hovorí aj trifle), ktoré môžete pripraviť systémom „čo dom, či chladnička dali“. Všetky sú založené na kombinovaní chrumkavej zložky, ovocia a lahodného krému. Fantázii sa medze nekladú a môžete pripraviť zdravé, ale aj honosné verzie, s ktorými si neurobíte hanbu ani pred návštevou.
Chrumkavá zložka
Chrumkavú zložku môžu tvoriť rozdrvené ľubovoľné keksy, piškóty, ale aj napríklad aj granola z ovsených vločiek, ak by ste chceli zdravšiu verziu takéhoto dezertu.Šťavnaté ovocie
Ovocie – môže byť v podstate každé, ktoré vám príde pod ruku. Môže byť čerstvé, kompótované ale aj mrazené. Pre čo najmenej práce je najoptimálnejšie drobné bobuľové ovocie ako čučoriedky či ríbezle, ak máte väčšie ovocie, treba ho najprv nakrájať.Foto: Shutterstock
Lahodný krém
Krémová zložka – tu sa tiež môžete riadiť podľa vlastnej chuti a pridať do dezertu všetko, čo objavíte v chladničke od jogurtu ochuteného medom či nejakým zdravším sladidlom až po šľahačku s mascarpone a vaječným likérom. Ale samozrejme, môžete použiť aj uvarený puding či jednoduchý tvarohový krém.Ak chcete, aby dezert pekne vyzeral, môžete krém do pohárov nastriekať cukrárskym vrecúškom s ozdobnou špičkou.
Vrstvenie
Do sklenených pohárov vrstvíme najskôr chrumkavú zložku, na to krém, ovocie a takto môžeme vrstvy aj opakovať podľa veľkosti pohárov. Vrch dezertov môžeme ozdobiť čokoládou, orieškami alebo rozdrvenými keksíkmi. Tie však nasypeme až pred podávaním, aby nezvlhli a zostali chrumkavé.Foto: Shutterstock
Rodinu či návštevu ohúrite, ak dezert vyskladáte v jednom veľkom pohári či mise. Takto pripravený dezert je veľmi efektný, jeho nedostatkom je však problematické rozdelenie na porcie, dezert v menších pohároch je preto na podávanie praktickejší.
Diskusia k článku