Trendy:
Dajte padáka jarnej únave!

redakcia, 8. apríla 2010     8 minút čítania

Jar je plná paradoxov. Dnes svieti slniečko, zajtra zasa bude fučať vietor ako šialený. Telo dostáva zabrať, chýba spánok aj vitamíny. Ak pociťujete príznaky jarnej únavy, je na čase s tým niečo urobiť.


Foto: www.sxc.hu/anya-anya

Proti jarnej únave sú vhodné bylinkové čaje


Každý rok sa neviem dočkať jari. Prebúdza ma k životu. Stačí, že vidím, ako sa na stromoch zelená lístie. A keď mi ráno zasvieti do obloka slnko, hneď sa mi lepšie vstáva z postele. S prvými slnečnými lúčmi sa vždy teším ako malé dieťa, kým si uvedomím, aké je počasie na jar premenlivé. Aj tento rok ma zmena počasia „dostala“ a ja som počas Veľkonočných sviatkov už tradične ochorela.

Ľudský organizmus dostáva v tomto období zabrať nielen kvôli vrtochom počasia. Svoje urobí aj posúvanie zimného času, vďaka čomu vstávame o hodinu skôr. Ak sme aj predtým cítili celkovú únavu organizmu, posunutím času sa tento pocit ešte znásobil. Jarná únava sa objaví so železnou pravidelnosťou, aj napriek tomu, že sa väčšina ľudí snaží bojovať proti nej už v predstihu prísunom rôznych vitamínov a obmedzovaním jedla.

Predpokladám, že nie som sama, ktorá sa v tomto období ráno nevie vyhrabať z teplučkých perín. Preto som sa rozhodla zistiť, ako možno potlačiť príznaky jarnej únavy a dostať svoje telo opäť do normálu. Ak si nemôžeme dopriať dovolenku alebo zopár dní ničnerobenia, mohli by sme sa pokúsiť dostať svoje telo do lepšej kondície, aj vďaka nasledovným radám.



Foto: www.sxc.hu/Cerys

Čerstvá žihľava je vhodná
na prečistenie krvi.


Nadopujme telo vitamínmi

Nižšia hladina vitamínov v organizme počas jarných mesiacov nie je ničím výnimočným. Kde však zohnať na jar skutočné čerstvé ovocie? V obchodoch je síce ovocia od výmyslu sveta, keďže však ide zväčša o zimné ležiaky, o vitamínoch v nich nemôže byť ani reč. Ak sa nám nepodarí zohnať južné dovozové ovocie, treba siahnuť aj po vitamínových doplnkoch.

V tomto období sú najvhodnejšie vitamíny A, C, B-komplex, telu tiež treba dodať selén, zinok, lecitín, a koenzým Q 10. Samotný vitamín C okrem toho že je silným antioxidantom, znižuje cholesterol v krvi a podporuje aj imunitný systém. Celkovo je vhodné v tomto období obmedziť prísun cukrov a tukov.

Výborná je tiež čerstvá žihľava, ktorú je možné natrhať vo voľnej prírode. Vedeli ste, že patrí medzi najúčinnejšie rastliny vhodné na prečistenie krvi? A práve čerstvá jarná žihľava v sebe obsahuje železo a zároveň podporuje správnu činnosť obličiek a pečene. Počas týchto dní je tiež vhodné konzumovať stravu plnú vlákniny, ryžu, cestoviny, zemiaky, celozrnné výrobky a ryby. Protistresový horčík nám dodajú semienka slnečnice a tekvice, zinok obsiahnutý v obilninách nám zase spevní poškodené vlasy a nechty. Na pitie sú v tomto období najvhodnejšie ovocné a bylinkové čaje, najlepšie zo sušeného ovocia, mäty a medovky.



Foto: www.sxc.hu/tellgraf

Zelenina je vhodná na jarnú očistnú kúru.


Prečistime si telo

Je to naozaj jednoduché. Teda teoreticky. Skúste aspoň jeden deň v týždni jesť len surovú, tepelne neupravovanú zeleninu alebo ovocie. Samozrejme je veľmi dôležité dodržiavať aj zvýšený príjem tekutín. Vaše telo sa zbaví toxínov a tráviace ústrojenstvo dostane zaslúžený oddych. Najvhodnejší čas na takýto „pôst“ je víkend. Pochopiteľne, treba mať totiž voľný prístup k toalete. Naše telo sa bude prečisťovať a prípadná nervozita z chýbajúcich tukov a cukrov sa môže odbúrať doma a bez svedkov.

Medzi ženskou populáciou je tiež veľmi obľúbená pitná kúra z brezových výluhov. Pomáha vylučovať usadeniny z obličiek a reguluje správnu činnosť srdca. Nápoj treba piť niekoľko krát denne počas troch až štyroch týždňov, v strave treba počas tohto obdobia obmedziť len vajcia a mäso. Organizmus sa detoxikuje a telo prirodzene zoštíhľuje.

Prechádzka po čerstvom vzduchu

Najlepší lekár je čerstvý vzduch a slnko. Teda ak práve vonku nefúka čerstvý jarný severák. Hneď ako nečas poľaví, mali by sme vyraziť na prechádzku. Okrem prísunu čerstvého vzduchu venujme nášmu telu aj dôležitý pohyb, čím príjemne posilníme svalstvo. Pohyb povzbudí krvný obeh, zbaví nás stresu a úzkosti. Najlepšie je vybrať sa na prechádzku okolo obeda, kedy je vonku najviac slnečných lúčov a svetla. Aktivujú v našom organizme hormón šťastia endorfín. Vhodné sú tiež športy ako plávanie, beh alebo joga.



Foto: www.sxc.hu/ywel

Prespať celú sobotu by bolo fajn..


Dostatok spánku a oddychu

Niekomu sa to môže zdať nemožné, treba sa však nad tým minimálne zamyslieť. Telo potrebuje po dlhej a chladnej zime regeneráciu. Je potrebné si dopriať dostatok spánku a relax. Pochopiteľne niekomu stačí spať 6 hodín, inému je aj 10 hodín málo. Vaše telo vie čo potrebuje... Vyskúšali ste už niekedy prespať celú sobotu? Ja by som aj, ale nemám kedy... Treba obriadiť deti, navariť, upratať..

Alebo „odpratať deti“ k starým rodičom, či dôveryhodným známym a aspoň na jeden deň vypnúť. Naozaj to vraj funguje. Telefón nastaviť na tichý režim, odpojiť domový zvonček, na laptop zavesiť zámok, zababušiť sa do perín a nerobiť absolútne nič. Odporúčam. Ešte som to síce nevyskúšala, ale vážne nad tým začínam uvažovať. Lekári okrem iného odporúčajú aj krátky popoludňajší spánok. Štvrťhodinka by na oddych mala stačiť, dlhší spánok by už mohol pôsobiť večernú nespavosť.



Foto: www.sxc.hu/rjuliana

Sauna pôsobí na náš organizmus
antistresovo a regeneračne.


Akákoľvek sauna je vhodná

Vhodným prostriedkom na odbúranie jarnej únavy je aj sauna. Nezáleží na tom, aký druh sauny si zvolíte, či fínsku alebo parnú. Treba v nej vydržať čo najdlhšie, a potom šup do studenej sprchy. Najúčinnejšie je tento postup opakovať tri krát. Saunovanie pôsobí na náš organizmus antistresovo a regeneračne.

Chráni pred prechladnutím a chrípkou, pomáha posilňovať imunitu. Počas saunovania nesmieme zabúdať na dostatočný prísun tekutín. Treba však rátať s tým, že sauna nie je vhodná pre každého – ak máte problémy so srdiečkom alebo obličkami, trpíte epilepsiou alebo zápalom žíl, zvoľte radšej iný spôsob boja proti jarnej únave.

Lekári tvrdia, že jarná únava by nemala trvať dlhšie ako tri týždne. Ak problémy pretrvávajú, je vhodné navštíviť odborníka. Dlhotrvajúca únava by totiž mohla signalizovať niečo vážnejšie, ako napríklad ochorenie štítnej žľazy, anémiu, alebo depresie. Netreba čakať, zdravie máme len jedno...


Zdroj: wikipedia




Diskusia k článku

evas13
Pekne sa to čítalo, len kde zohnať tú žihlavu? Petržalské lesy rekultivujú, vyzerá to tam teraz pekne, a ako si pri tých prechádzkach som na žihlavu nenatrafila. Kto hľadá, nájde!
Sandra aspoň si ma prinútila o tom všetkom rozmýšľať a konať, dala som si kúpiť multivitamín. Ďakujem.
vegetarianka
Mne žihľava rastie v záhrade, vôbec ju nepovažujem za burinu a asi si z nej skúsim uvariť polievku.
cistinka
kto má málo žihľavy....nech si príde ku mne nakosiť :-))
Inak - super článok !
retig
Milá Sandra, čo tak napísať niečo múdreho a navyše originálneho?

(Jarná únava? Ja neviem čo to je, veď v zimných mesiacoch mi nebolo problémom niekoľkokrát v týždni behať, lyžovať, korčuľovať, ... ani zeleninovo a ovocne sa stravovať.)
ches
jarna unava:pocituje ju kazdy ,len sa na to musime pripravit.ked som chodila do prace nemala som cas na to myslet.
teraz ,ked nechodim a nemusim skoro stavat tak ani nemam jarnu unavu-je to april a to tak aj beriem, aj ja som aprilova.
torticka
Ja už nepoznám jarnú únavu. Keď je pekne, idem k susede, tá má štyridsať kilogramového psa. My dvaja sa máme veľmi radi. Pooblizuje ma, ani sa nemusím večer umyť. Keď sa postaví na zadné, tak vyšší ako ja.
cistinka
Sandri, ja som asi výnimka. Jarnú únavu pociťujem na sebe veľmi intenzívne.
Snažím sa vziať si tvoje rady k srdcu, menej pracovať, viac oddychovať, jesť viac vitamínov a byť na vzduchu, koľko sa dá! Relax som za posledné mesiace poznala len čiastočne - tu na vareche, za čo som rada...
Keby mladý Retig vstával denne o tretej do práce ako ja, po práci mal druhú fušku doma ako ja a večer znova ďalšia práca ako ja....neviem, či by stíhal behať, lyžovať, korčuľovať.......jedine tak čo ma napadá skákať, alebo hádzať.....skočiť niekomu do úsmevu a hodil by si mašľu ...
Chudera stará Retigová, ktorá relaxovala pri hrncoch by sa musela v hrobe obrátiť :-)
evas13
No veru @cistinka , ja ťa veľa krát obdivujem pri tvojej neúnavnosti a veru aj šikovnosti. Varecha je veľmi obohatená tvojimi skvelými receptami.
bozulka
@ čistinka máš pravdu,ten Sandrin článok človeka prinúti zamyslieť sa.Ja keď som mala tolko rokov čo @ retig,tiež som nevedela čo je únava aj deti aj práca ,domácnosť,manžel často na služobkách a všetko sa zvládlo.Tiež som nevedela čo je jarná únava.Neboj aj on bude mať 7O !
jegor
Na žihlavu nedám dopustiť,keď som prišiel domou z vojny bol som po dhej viróze zoslabnutí.Na nohy ma postavila žihľava ktorú mi mama pripravovala tak ako sa pripravuje špenát.Takto upravenú žihľavu mi podávala spolu z namäkko uvareníma vajíčkama.Vyskúšajte.






 



TOPlist