Cukrárka Katarína Lešková:
Jedlé kvety pozdvihnú každý dezert

Katarína Lešková, šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 26. augusta 2021     3 minúty čítania

Kvety patria do vázy, ale kvety na tanieri? Ak je nimi jedlo dekorované, veľa ľudí si myslí, že sú len na ozdobu a odloží ich nabok.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Kvety, ktoré sa v gastronómii používajú, sú však jedlé a viete nimi krásne ozvláštniť jedlo. Aj v cukrárstve majú jedlé kvety bohaté využitie. Sú vhodné do koláčov a tort, kde ich môžete napríklad vo forme sirupov použiť do krémov alebo do cesta. Určite je to spôsob, ako dodať dezertom zaujímavé nuansy.

Levanduľa, ruže, fialky a ďalšie kvety sú aj krásnou pomôckou na dekorovanie. Stačí zopár lupienkov alebo kvetov a dezert dostane úplne iný vzhľad. Ich výhodou je, že väčšinou, azda s výnimkou levandule, sú chuťovo neutrálne. Výslednú chuť dezertov tak neovplyvnia a môžu ich jesť aj deti.

Samozrejme, keď hovoríme o kvetoch v dezertoch a na nich, nemyslíme tým, že vyplienite svoju záhradu či balkón. Vo veľkoobchode, v e–shopoch a občas aj v supermarketoch dostať balenia špeciálne pestovaných jedlých kvetov, stačí si len vybrať.

Inšpirujte sa dezertmi s jedlými kvetmi od Kataríny Leškovej:








Diskusia k článku










TOPlist