Fedor Malík:
Cicvara

Fedor Malík, 5. júna 2014     2 minúty čítania

Nebudeme piecť, tentoraz budeme variť. To najjednoduchšie, čo deti (i starci) milujú.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Pripravíme si dobrú, maškrtnú kašu. Nebude to však kaša z detskej krupice. Tej sme sa v detstve objedli. Mali sme ju radi od mamy. Keď však pracovala vo vinici, varil ju otec. V kuchyni bol nemotorný. Sporák bol zaprskaný a kaša hrudkovitá. Tá mamina sa vylepšila kakaom, strúhanou čokoládou, škoricou či zaváraninou.

Krupicová kaša sa nám však rokmi vytratila z taniera. K tomuto pokrmu sa však radi vraciame i po dlhom čase. Ako toť nedávno... Cestou do Trebinje, v zabudnutom svete Republiky srbskej, sme sa s Mirom nedávno zastavili v moteli Konak, v dedinke Mosko. Zasadli sme za stôl reštaurácie Hercegovačka kuča a „hrabali“ sa v jedálnom lístku.

Miro navrhol „cicvaru“. V živote som to nepočul, nejedol. O pár minút bolo to čudo na stole. Išlo o slanú kašu, ktorá sa pripravuje z kukuričnej múky a tunajšieho kravského syra „kajmak“. Múka sa rozvarí vo vode a keď kaša zhustne, strúha sa do nej syr. Pokrm sa dlho, dlho mieša. Musí byť homogénny a hladký. Podáva sa v hlbokej hlinenej miske a ochutí sa (podržte sa!) medom. Slané a sladké, divná balkánska kombinácia!

Čo na to deti, neviem. Nám starcom to však chutilo. Možno i preto, že ten horský šalviový med bol presladký a excelentný...



Diskusia k článku







 



TOPlist