Foto: Shutterstock
Cícer do základného hummusu môžete použiť sterilizovaný z konzervy alebo si jednoducho vopred namočený cícer domäkka uvariť sami. Varenie cíceru doma vám síce zaberie viac času, ale hummus bude hladší a jemnejší.
Pri príprave hummusu sa používa tahini, čo je pasta z dohladka rozmixovaných sezamových semienok, ktorá sa používa v kuchyniach Blízkeho aj Stredného východu na prípravu sladkých aj slaných jedál.
Druhá ingrediencia dukah je orientálna zmes korenín a orechov. Hoci receptúry sa v kuchyniach Blízkeho a Stredného východu líšia, zvyčajne obsahuje najemno pomleté pistácie, lieskovce, vlašské orechy, sezam, rascu, koriander a fenikel.
Základná verzia hummusu
Ilustračné foto: Shutterstock
Na 2 misky potrebujeme:
1. Sterilizovaný cícer dôkladne prepláchneme pod prúdom studenej vody. Necháme odkvapkať a vložíme do sekáčika.
2. Pridáme všetky ostatné suroviny a dohladka rozmixujeme.
3. Hummus rozdelíme do dvoch misiek. Nakoniec zľahka pokvapkáme olejom a posypeme štipkou mletej rímskej rasce.
Hummus s pečenou červenou paprikou
Ilustračné foto: Shutterstock
Na 2 misky potrebujeme:
1. Papriku upečieme v rúre, alebo opečieme na platni sporáka. Necháme ju vychladnúť, polovicu papriky nakrájame a druhú polovicu rozmixujeme spolu so základným hummusom.
2. Rozdelíme do misiek a ozdobíme odloženou nasekanou paprikou, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.
Hummus s červenou repou
Ilustračná foto: Shutterstock
Na 3 misky potrebujeme:
1. K základnému hummusu pridáme na kúsky nakrájanú uvarenú červenú repu a spoločne rozmixujeme.
2. Hummus preložíme do misiek, zľahka ho pokvapkáme olivovým olejom, posypeme sezamovými semienkami a korením dukah. Nakoniec ozdobíme klíčkami podľa chuti.
Hummus s čiernou fazuľou
Ilustračné foto: Shutterstock
Na 2 misky potrebujeme:
1. Fazuľu zlejeme, prepláchneme pod prúdom studenej vody a necháme v sitku odkvapkať.
2. Hummus, fazuľu, cesnak, tahini pastu, rímsku rascu, čili, soľ, citrónovú šťavu, olej a vodu rozmixujeme dohladka a rozdelíme do misiek. 1 PL fazule si odložíme na ozdobenie.
3. Humus v miskách ozdobíme fazuľou a lístkami koriandra.
Hummus so zeleným hráškom
Ilustračné foto: Shutterstock
Na 3 misky potrebujeme:
1. Hrášok ponoríme na minútu do vriacej osolenej vody. Potom ho schladíme v studenej vode a necháme v sitku odkvapkať.
2. Asi lyžicu hrášku odložíme na ozdobu a ostatný vsypeme do mixéra k hummusu. Všetko rozmixujeme.
3. Rozdelíme do misiek, ozdobíme hráškom a lístkami miešaného šalátu.
Hummus so sušenými paradajkami
Ilustračné foto: Shutterstock
Na 2 misky potrebujeme:
1. Do mixéra dáme hummus, pridáme citrónovú šťavu, pridáme 1 PL sušených paradajok a ochutíme mletou červenou paprikou. Všetko spolu premixujeme.
2. Hummus rozdelíme do misiek a ozdobíme sušenými paradajkami.
Diskusia k článku