Cícerová chuťovka:
6 chutných verzií hummusu, z ktorých si určite vyberie každý

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 24. apríla 2023     6 minút čítania

Zamilujte sa do lahodnej nátierky z cícera, ktorá sa nazýva hummus. Je taká výborná, že sme pripravili hneď 6 jej rôznych verzií.



Foto: Shutterstock

Cícer do základného hummusu môžete použiť sterilizovaný z konzervy alebo si jednoducho vopred namočený cícer domäkka uvariť sami. Varenie cíceru doma vám síce zaberie viac času, ale hummus bude hladší a jemnejší.



Pri príprave hummusu sa používa tahini, čo je pasta z dohladka rozmixovaných sezamových semienok, ktorá sa používa v kuchyniach Blízkeho aj Stredného východu na prípravu sladkých aj slaných jedál.

Druhá ingrediencia dukah je orientálna zmes korenín a orechov. Hoci receptúry sa v kuchyniach Blízkeho a Stredného východu líšia, zvyčajne obsahuje najemno pomleté pistácie, lieskovce, vlašské orechy, sezam, rascu, koriander a fenikel.

Základná verzia hummusu



Ilustračné foto: Shutterstock

Na 2 misky potrebujeme:

  • 400 g sterilizovaného cícera
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 PL pasty tahini
  • 1 ČL mletej rímskej rasce (+ na posypanie)
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja (+ na pokvapkanie)
  • 2 PL studenej vody

  • 1. Sterilizovaný cícer dôkladne prepláchneme pod prúdom studenej vody. Necháme odkvapkať a vložíme do sekáčika.

    2. Pridáme všetky ostatné suroviny a dohladka rozmixujeme.

    3. Hummus rozdelíme do dvoch misiek. Nakoniec zľahka pokvapkáme olejom a posypeme štipkou mletej rímskej rasce.



    Hummus s pečenou červenou paprikou



    Ilustračné foto: Shutterstock

    Na 2 misky potrebujeme:

  • 1 porcia základného hummusu
  • 1 červená paprika
  • olivový olej
  • bazalka

  • 1. Papriku upečieme v rúre, alebo opečieme na platni sporáka. Necháme ju vychladnúť, polovicu papriky nakrájame a druhú polovicu rozmixujeme spolu so základným hummusom.

    2. Rozdelíme do misiek a ozdobíme odloženou nasekanou paprikou, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.



    Hummus s červenou repou



    Ilustračná foto: Shutterstock

    Na 3 misky potrebujeme:

  • 1 porcia základného hummusu
  • 200 g varenej červenej repy
  • sezamové semienka
  • 2 PL extra panenského olivového oleja
  • klíčky
  • 3 ČL korenia dukah

  • 1. K základnému hummusu pridáme na kúsky nakrájanú uvarenú červenú repu a spoločne rozmixujeme.

    2. Hummus preložíme do misiek, zľahka ho pokvapkáme olivovým olejom, posypeme sezamovými semienkami a korením dukah. Nakoniec ozdobíme klíčkami podľa chuti.



    Hummus s čiernou fazuľou



    Ilustračné foto: Shutterstock

    Na 2 misky potrebujeme:

  • 1/2 porcie základného hummusu
  • 200 g sterilizovanej čiernej fazule
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 2 PL tahini pasty
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL mletého čili
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL studenej vody
  • hrsť lístkov koriandra

  • 1. Fazuľu zlejeme, prepláchneme pod prúdom studenej vody a necháme v sitku odkvapkať.

    2. Hummus, fazuľu, cesnak, tahini pastu, rímsku rascu, čili, soľ, citrónovú šťavu, olej a vodu rozmixujeme dohladka a rozdelíme do misiek. 1 PL fazule si odložíme na ozdobenie.

    3. Humus v miskách ozdobíme fazuľou a lístkami koriandra.



    Hummus so zeleným hráškom



    Ilustračné foto: Shutterstock

    Na 3 misky potrebujeme:

  • 1 porcia základného hummusu
  • 200 g mrazeného zeleného hrášku
  • šalát mix

  • 1. Hrášok ponoríme na minútu do vriacej osolenej vody. Potom ho schladíme v studenej vode a necháme v sitku odkvapkať.

    2. Asi lyžicu hrášku odložíme na ozdobu a ostatný vsypeme do mixéra k hummusu. Všetko rozmixujeme.

    3. Rozdelíme do misiek, ozdobíme hráškom a lístkami miešaného šalátu.



    Hummus so sušenými paradajkami



    Ilustračné foto: Shutterstock

    Na 2 misky potrebujeme:

  • 1 porcia základného hummusu
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • sušené paradajky v olivovom oleji

  • 1. Do mixéra dáme hummus, pridáme citrónovú šťavu, pridáme 1 PL sušených paradajok a ochutíme mletou červenou paprikou. Všetko spolu premixujeme.

    2. Hummus rozdelíme do misiek a ozdobíme sušenými paradajkami.





    ANKETA: Už ste niekedy jedli hummus?

    88,2%



    11,8%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist