Chutná vianočná ryba bez vyprážania a bez stresov

P.R. Servis, 18. decembra 2021     4 minúty čítania

INZERCIA - Dnes vám však ponúkame recept na lahodnú rybu pripravenú v pare, ktorá uľahčí varenie a navyše aj ušetrí čas.



Foto: Electrolux

Vo väčšine domácnosti na Slovensku sa na Štedrý večer pripravuje ryba. Najtypickejší je kapor, v niektorých domácnostiach ho nahrádza filé a čoraz populárnejšou voľbou je losos, pražma či morský vlk. Už dávno neplatí, že ryba na vianočnom stole musí byť vyprážaná. Napokon, samotná tradícia ryby ako štedrovečerného pokrmu je založená na tom, že ide o pôstne jedlo – keďže práve Štedrý večer má byť zavŕšením pôstneho obdobia. A vyprážané kúsky kapra nie sú práve synonymom pôstneho jedla.



Foto: Electrolux

Ryba v pare bez námahy

Alternatívou k vyprážaniu ryby môže byť pečenie, ktoré navyše po tepelnej úprave zachová viac živín a prospešných látok. Ešte viac to platí pri príprave ryby v parnej rúre, ktorá pomôže zachovať prirodzenú chuť bez toho, aby ju vysušila či rozvarila. Navyše, parné rúry s technológiou SteamBoost od Electroluxu sa postarajú o to, že pripravená ryba môže byť príjemne šťavnatá zvnútra a zároveň s príjemnou chrumkavou kôrkou na povrchu. Bezdrôtová teplotná sonda určí teplotu vnútri ryby, ktorá sa líši od tej na povrchu a prispôsobí tomu teplotu v rúre a funkcia Steamify® sa zas postará o správne nastavenie pary. O perfektný výsledok tak budete mať postarané aj v prípade, že sa na pečenie v pare chystáte prvý raz. Ušetríte tak zároveň čas, ktorý by ste strávili vyprážaním – a môžete si ho užiť omnoho príjemnejšie, v kruhu svojich najbližších.

Tip: Pri príprave ryby v pare sa odporúča teplotu trochu znížiť, najmä pokiaľ ide o filé z rýb. Pri naparovaní filé na plnú paru sa snažte udržiavať teplotu okolo 80 °C.

Recept: Ryba pečená v slanej kruste

Aby neostalo len pri odporúčaniach, pripravili sme si pre vás jednoduchý recept na rybu, ktorý si nevyžaduje náročnú ani zdĺhavú prípravu a osloví vás svojou jemnou, no príjemnou chuťou. Pripraviť si takýmto spôsobom môžete morského vlka či pražmu, ale aj inú celú rybu.



Foto: Electrolux

Potrebovať budete:
2 celé ryby (napr. morský vlk)
2 kg aromatickej soli

Prísady do aromatickej soli:
2 kg hrubej soli
1 citrón
10 ružových korení (sušených) 20 g zmiešaných aromatických bylín (šalvia, rozmarín a tymian)

Aromatické bylinky dôkladne umyte, osušte a nasekajte na drobné kúsky. V miske ich zmiešajte so soľou, strúhaným citrónom a ružovým korením. Umiestnite na plech a pečte pri 120 °C v statickom režime 40 minút, nechajte vychladnúť.

Rybu očistite, dôkladne umyte a osušte. Na spodnú časť plechu dajte vrstvu aromatickej soli, vložte ryby a zakryte zvyškom soli. Pečte pri vysokej vlhkosti na 130 °C počas 20 minút na úrovni pary 2. Pri parných rúrach Electrolux s funkciou Streamify® nastavte úroveň 2 a steamifikujte na 130 °C po dobu 20 minút.

Tip: Parné rúry od Electroluxu s technológiou SteamBoost ponúkajú tri úrovne pary. Špeciálne programy na pečenie, ako aj jeden program iba s parou pre novú úroveň chuti, chrumkavosti a nadýchanosti.

www.electrolux.sk














TOPlist