Foto: Shutterstock
Aký druh chleba sa hodí?
Na krutóny sú najlepšie svetlé druhy chleba či pečiva z bielej múky, teda staršie rožky, bagety, sendvič, ciabatta či žemle. Ale žiadnu polievku či šalát nepokazia ani opečené kúsky tmavého alebo kváskového chleba či celozrnnej bagety.Ako a na čom opekať?
Možností je hneď niekoľko. Kocky chleba či pečiva môžete opiecť na oleji, na masle, prepustenom masle ghee ale pokojne aj na suchej panvici. Len si treba dať pozor na intenzitu ohrevu, aby kúsky rýchlo nezhoreli. A je dobre pravidelne ich premiešavať.Foto: Shutterstock
Okrem panvice sa dajú krutóny pripraviť aj v rúre na plechu. Dajte ich na papier na pečenie, ktorý predtým potriete trochou oleja. Ale nezabudnite ich počas pečenia tiež niekoľkokrát premiešať, aby sa opiekli rovnomerne.
Super rýchle krutónky môžete pripraviť pomocou hriankovača. Opečte v ňom pár krajcov staršieho chleba a tie potom jednoducho pokrájajte na kocky.
Pozrite si videonávod, ako pripraviť domáce krutóny:
Ochutenie pre intenzívnejší pôžitok
Ak sa nebojíte pridať vašej polievke či šalátu poriadnu dávku chutí, tak stavte na bylinky a koreniny. Soľ, korenie, mletá červená paprika, údená paprika, čili, zmesi sušených byliniek (provensalská, grilovacia...) krutóny perfektne ochutia.Výborné budú aj keď do panvice pri ich opekaní pridáte celý strúčik cesnaku. Prípadne cesnakom potrite panvicu pred opekaním kociek chleba.
Výdatnejším doplnkom k ľahkej polievke budú krutóny opečené spolu s nadrobno nakrájanou šunka či slaninkou, alebo aj nastrúhaným syrom. Krátko všetko spolu opečte a najlepšie za tepla pridajte na polievku či šalát.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku