Fedor Malík:
Chlebovec a smažené ruže

Fedor Malík, 15. marca 2022     3 minúty čítania

Priateľova dcéra Barborka patrí do skupiny mladých Modrianok, ktoré vynikajú v kuchárskom umení. Sledujem ju už roky a priznávam, že som produktmi jej kulinárstva nadšený.



S jej otcom spoločne obrábame vinohrad v hone Kramáre (pozor, tam nie je nemocnica!) a dlhé roky si rozumieme. Naše oslavy každoročného vinobrania sa konajú na kamennom nádvorí ich Lichnerovskej kúrie na hornom konci modranského Štúrovho námestia. Už je po robote, už preciťujeme naše vďakyvzdanie.

Masívne dubové stoly sú plné lákavých dobrôt a mojim vnukom žiaria očká. V porovnaní so školskou stravou sú v kráľovstve slaných aj sladkých dobrôt. Pečená krkovička aj kačica, šnicle z karé, chrumkavé kura, pečeňové fašírky. Lokše, scískance, oškvarkové pagáče. Opité aj „triezve“. Sliny tečú po perách a Barborka už rozbaľuje druhý balík servítok.

Nasleduje malý výdych a až potom prichádzajú sladkosti. Tie moji vnuci milujú. Iste aj preto, že doma ich majú prakticky zakázané. Orechová torta, tirolské krémeše, plnené indiánky, medové rezy, Barborkin tvarohový koláč. Taký neupečie v Modre nikto.

Recept na jeho prípravu je z pokladnice nápadov lichnerovskej aj holanovskej babky. Neprezradím vám ho ani ja. Prezradím však čosi iné. Barborka je „koumák“. Nezvŕta sa len v kuchyni, ale je aj zberateľkou receptov. Má ich peknú hŕbu a dala mi do nich nazrieť. Cukrárske recepty Ľudovíta Šuryho sú nadčasové a sú mimoriadne vtipné. Poznáte jeho extra–biskvitové zákusky, modranské orechové rožky, videli ste (aspoň na obrázku) jeho cukrové figúrky? Iste nie, niekedy vám o nich napíšem.

A potom je tu kuchárska kniha Anny Lichnerovej. Takmer 200 strán, takmer 300 receptov. Všetko na zožltnutom papieri a napísané úhľadným kaligrafickým písmom. Múčniky a pečivo majú 120 položiek. A recepty? Takmer všetky už zabudnuté. Jablčný chlebovec, smažené ruže, anízový chlebíček k vínu, hobľovačky, mandľová šunka, vtáčia torta, čokoládová saláma... Zháčil som sa. Hrozí, že naše stĺpčeky prestanú čítať spoluobčania – cukrovkári...



Diskusia k článku







 



TOPlist