O víne:
Chlapci z Modry, budúci vinári, dvorili Miss Luxemburg

10. júna 2019     6 minút čítania

Budúci slovenskí vinohradníci a vinári sa vo svete nestratia. Študenti z najstaršej slovenskej strednej poľnohospodárskej školy – modranskej "vinárky“ - obsadili tretie miesto na 14. The European Wine Championship. Zaslúžili sa o to Vendelín Krasňanský a Samuel Skovajsa. Slovensku dorastá veľmi potrebná vzdelaná a sebavedomá mlaď.

vino-chlapci-mag-VARECHA
Štvrták Vendelín Krasňanský (vľavo), Miss Luxembursko Sophie Schons, riaditeľka modranskej vinárky Monika Kisova a tretiak Samuel Skovajsa pri preberaní ocenení za skvelé znalosti o víne.
Autor:

Správa o úspechu stredoškolákov nemohla prísť v lepšom čase. Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje súrne transfúziu sviežej mladej krvi. Výmena generácií sa dotýka aj vinohradníctva a vinárstva, ktoré sa opiera o odborníkov vychovaných pred rokom 1989. Lenže odvtedy uplynulo tridsať rokov a kedysi prirodzený záujem o poľnohospodárske odbory upadol.

Víno zbližuje národy, to je pravda odveká a naša úspešná študentská dvojica si to po vystúpení v Remerschene, malom luxemburskom vinohradníckom meste, uvedomila dvojnásobne. Po diplomy za preukázané vedomosti a zručnosti totiž nechodili len chlapci a dievčatá z Talianska, Nemecka či Francúzska, ale blysli sa aj dvaja mladí Slováci.

Najlepšie im sedeli praktické disciplíny. Napríklad v takej ochutnávke vína, v jednej z kráľovských disciplín, získali plný počet bodov. Urobili radosť nielen svojim pedagógom – riaditeľke školy Monike Kisovej, Jozefovi Kováčovi či Klaudii Čistej-Tretinovej, Rastislavovi Schőnovi, ale aj svojim rodinám. Tretiak Samuel Skovajsa je synom známeho pezinského vinohradníka Milana Skovajsu a Vendo Krasňanský má zasa brata vinohradníckeho agronóma na družstve v Grinave, ktorý rozvíja aj vlastné vinohradníctvo.

Priblížme si ich prípravu. Skvele sa v nej angažovala škola aj rodiny mladých slovenských reprezentantov. Pár dní pred odchodom do Luxemburgu sa u Skovajsovcov uskutočnila ostrá degustácia vín, pod dohľadom pedagógov aj praktikov z príbuzenstva. Keď potom chlapci dostali v Remerschene do pohárov barikové Chardonnay, nemali problém s jeho identifikáciou. Nebolo zo Slovenska, ale typická chlebovinková vôňa ich viedla k bezpečnému určeniu vína.

Alebo im dali poskladať antikorovú nádobu rozobranú do posledného tesnenia. Poradili si práve tak, ako s nastavením dýz postrekovača. Prejavilo sa to, že obaja mládenci od chvíle, čo zmocneli, pracujú vo vinohradoch, v pivniciach. Samo priznal, že angličtina bola podchvíľou tvrdý oriešok a Vendo dodal, že sa vynašli, lebo z kontextu viet sa dovtípili, o čo v otázke ide. Jedno je obom chlapcom po Remerschene jasné, znalosti cudzieho jazyka otvárajú cestu do sveta.

A tiež dajme do pozornosti fyzickú zdatnosť. Obaja mladíci sa neboja ani ťažkej fyzickej práce. Deň pred odchodom na súťaž Vendo Krasňanský sadil vinič s bratom, a tak keď dostal za úlohu vysadiť sadenice, bol dobre natrénovaný. Práve tak ako Samuel, práca v rodičovskej vinici je preňho samozrejmosťou. Často dnes počuť náreky na fyzickú výbavu mládeže, deti sa vyhýbajú telocviku, ale dobrý vinohradník, vinár musí mať kondíciu, vyšportované telo. Chlapci stáli na pódiu vedľa Miss Víno Luxemburg a tvorili trio krásnych mladých ľudí.

Keď sa študenti vrátili po súťažnom týždni v Luxemburgu domov, pýtali sa ich, či nespyšneli. Vendo, ktorý chce byť someliérom, vraví, že si v cudzine obaja uvedomili, že ak chcú byť mladí úspešní, nezostáva nič iné, len poctivo študovať a pracovať, áno, aj fyzicky. A všímať si konkurenciu, ako to robí ona. Napríklad someliéri zo západných krajín pri predstavovaní vín stavili na to, aby ľuďom za stolom predviedli malé vinárske predstavenie.

Nuž do sveta sa oplatí chodiť, konfrontovať naše slovenské školstvo, jeho úroveň, nielen teoretickú, ale aj materiálnu vybavenosť. Skvelý výsledok povzbudzuje do poctivej práce pedagógov a spolužiakov a nabáda tých, čo zodpovedajú za školstvo, aby ho nezabúdali podporovať, nielen slovne, ale aj finančne. Máme mladých talentovaných ľudí, ktorí dobre reprezentujú malú krajinu veľkých vín.

Tento slogan mimochodom vymysleli Luxemburčania, ale Slovensko tiež nevyniká rozlohou vinohradov, zato sa aj u nás stále rodia dobré vína a šikovní vinári. Podiel na tom má aj modranská Stredná odborná vinársko-ovocinárska škola s bohatou 135-ročnou tradíciou. Svoj kredit si udržiava aj tým, že v časoch, keď školstvo zápasí o peniaze, dobre spolupracuje s vinohradníckymi firmami. Možno aj preto, že rodičia mnohých súčasných žiakov či súrodenci sú absolventmi školy. Nepochybne Remerschen prispel, ako zdôraznil aj tretiak Samo Skovajsa, nielen k posilneniu renomé školy, ale aj k motivácii poctivo študovať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist