Celé leto chceme jesť vonku:
Čo nachystať na záhradnú oslavu, piknik či grilovačku? Tipy na slané i sladké dobroty

Veronika Lucáková, 11. júla 2024     5 minút čítania

Pri stolovaní v exteriéri oceníte proviant, ktorý sa ľahko prenáša, pripravuje aj konzumuje. Tu je niekoľko nápadov na jedlá ideálne pre takéto príležitosti.



Letné dni sú ako stvorené pre trávenie času vonku – pikniky v parku, grilovanie na záhrade alebo len obyčajné posedávanie na terase s rodinou a priateľmi.
Foto: Shutterstock


Tacos a burritos

Tacos a burritos, teda plnené placky a balíčky, sú skvelou voľbou pre vonkajšie stravovanie. Sú plné chutí, jednoducho sa balia a konzumujú. Pripravte si rôzne náplne, ako napríklad grilované kuracie mäso, dusené hovädzie alebo vegetariánske plnky s fazuľou a grilovanou zeleninou. Pridajte čerstvú salsu, guacamole a syr, a máte skvelé jedlo, ktoré poteší každého.



Foto: Shutterstock

Sendviče a wrapy

Sendviče a wrapy sú klasikou, ktorá nikdy nesklame. Sú rýchle na prípravu a ľahko sa prenášajú. Skúste napríklad sendviče s grilovaným kuracím mäsom, avokádom a rukolou alebo wrapy z pšeničných či kukuričných tortíl, z lokší alebo chlebových placiek s cícerovým humusom, čerstvou zeleninou a feta syrom.



Foto: Shutterstock

Na sendviče je skvelá aj obyčajná biela veka, toastový chlieb ale aj celozrnné druhy chlebíkov. Všetky sa dajú obložiť rôznymi druhmi šunky, syra ale aj zeleniny, či naplniť nátierkami.

Šaláty v pohároch

Šaláty v pohároch sú nielen praktické, ale aj esteticky pôsobivé. Vrstvite svoje obľúbené ingrediencie – napríklad quinou, kuskus, tarhoňu, uvarenú ryžu, pohánku alebo krúpky, ďalej pridajte čerstvú zeleninu, grilované mäso alebo syr.

Dresing môžete naliať na na spodok pohára, alebo pripraviť do zvlášť pohára a naliať navrch. Pred konzumáciou stačí pohár pretrepať a máte dokonale zmiešaný šalát pripravený na konzumáciu.

Grilované špízy

Špízy sú výbornou voľbou pre grilovanie vonku. Môžete ich pripraviť vopred a grilovať priamo na mieste. Použite rôzne druhy mäsa, ako kuracie, hovädzie alebo bravčové, alebo pripravte vegetariánske verzie s grilovanou zeleninou a tofu. Marinády a dipy dodajú špízom ešte viac chuti.

Perfektné kuracie špízy si môžete pripraviť podľa videoreceptu TV Varecha:



Slané mafiny a kiše

Mafiny a mini kiše sú ideálne pre vonkajšie stravovanie, pretože sú ľahko prenosné a nemusia sa podávať teplé. Slané mafiny so špenátom a syrom alebo mini kiše s rôznymi náplňami, ako sú šunka a syr, sú skvelou voľbou. Môžete ich pripraviť deň vopred a jednoducho zabaliť na cestu.

Náš videorecept na slaný tekvicový koláč:



Ovocné špízy

Ovocné špízy sú osviežujúcim a zdravým dezertom, ktorý ocení každý. Nakrájajte ovocie, ako ananás, melón a doplňte ich napríklad jahodami a hroznom. Ovocie striedavo napichnite na špízy. Pre extra lahodnosť môžete pridať kúsok čokolády alebo medový jogurtový dip.



Foto: Shutterstock

Domáce koláče a pečivo

Jednoduché koláče, mafiny alebo brownies sú skvelou sladkou bodkou na konci jedla vonku. Pripravte ich vopred a zabaľte ich do voskového papiera alebo plastových dóz. Čerstvé koláče s bobuľovým ovocím, rôzne bublaniny ale aj kysnuté koláče sú na to ako stvorené .

Studené polievky v pohároch

Studené polievky, ako je gazpacho alebo studený uhorkový polievkový krém, sú osviežujúcou voľbou pre horúce letné dni. Podávajte ich v malých pohároch alebo nádobách, ktoré si hostia môžu ľahko vziať so sebou a vychutnať si kdekoľvek.

Videorecept na studenú polievku gazpacho pre vás máme aj na TV Varecha:







ANKETA: Chystáte si na záhradné oslavy okrem sladkých aj slané koláče?

71,0%



29,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist