Foto: Pravda - Ivan Majerský
Potrebujete pol kila hladkej múky, dve deci mlieka, jeden tuk a kocku kvasníc. Všetko dobre zhomogenizujte, cesto nenechajte nakysnút a hned ho rozvalkajte na šúlance dlhé ako topánka. Konce každého šúlanca uchopte a pretocte ich oproti sebe do tvaru okuliarov. Potrite ich žltkom a v rúre pri 190 0C ich nakrátko do biela predpecte. Bielky s vodou a solou rozšlahajte a bielym snehom praclíky ozdobte. Dajte ich opät nakrátko do rúry a dopecte ich. Pozor, snehové ciarky musia zostat biele! Pani Helenka vraví, že je to „papravá“ robota. Z jednej dávky však napeciete vyše sto praclíkov!...
Vyskúšal som už kadeco, ale catajské praclíky sú ozajstnou pochútkou. Napecte si ich a vyskúšajte ich s mladým vínom tohto nepodareného rocníka 2014...
:-)
recept aj s foto:
www.catajan.eu/kulinarske-speciality/catajske-slane-pr...
Pekné prirovnanie použil p. Malík: hned ho rozvalkajte na šúlance dlhé ako topánka. Konce každého šúlanca uchopte a pretocte ich oproti sebe do tvaru okuliarov. Ako keby mi čatajská babka rozprávala recept .....