Foto: Shutterstock
V regáloch obchodov nájdete tofu alebo, ako sa mu niekedy hovorí, sójový "syr", v rôznych chuťových variáciách, my sa zameriame na prírodné, teda nemarinované tofu bez chuti a vône. Pretože aj keď vás možno na prvý pohľad odrádza, práve to si môžete upraviť podľa vlastnej chuti.
Zbavte ho tekutiny
Ak chcete tofu tepelne upravovať, platí jedna zásada – treba ho zbaviť tekutiny, ktorú obsahuje. Dosiahnete tak, že bude pri opekaní alebo vyprážaní chrumkavejšie.Tekutinu najlepšie odstránite tak, že tofu vložíte medzi niekoľko kusov kuchynského papiera a necháte ho zaťažené hrubou knihou alebo vhodným ťažkým predmetom aspoň 10 minút. Čím viac tekutiny tofu stratí, tým bude pri vyprážaní chrumkavejšie a tým výraznejšie bude cítiť aj chuť marinády.
Foto: Shutterstock
Alfa a omega - marináda
Marinovanie tofu je základom jeho budúcej chuti. Pri marinovaní treba myslieť na to, že preniknutie chutí chvíľu trvá, takže ak chcete urobiť tofu k obedu, treba ho dať do marinády už ráno.Odporúča sa marinovať ho aspoň 4 hodiny, ale lepšie ešte dlhšie – napríklad z rána do večera, alebo cez noc. Ideálne sú najmä výrazné chute, ako je cesnak, zázvor a karí, ale aj kokosové mlieko, citrónová šťava alebo sójová omáčka.
Namiesto oleja citrónová šťava
Kým do marinád na mäso sa používa aj olej, do marinád na tofu, ho nedávajte. Olej by na tofu vytvoril film a bránil by preniknutiu chutí z marinády. Namiesto oleja pridajte viac limetkovej šťavy alebo octu.Foto: Shutterstock
Aby bolo chrumkavé
Ak chcete, aby bolo tofu chrumkavé, obaľte ho pred pečením v škrobe, ten absorbuje zvyšnú tekutinu. Je jedno, aký to bude, či kukuričný alebo zemiakový.Tofu sa najlepšie pripravuje na panvici s nepriľnavým povrchom alebo na liatinovej panvici, prípadne na panvici na grilovanie. Na vyprážanie treba dostatok oleja a vysokú teplotu. Ak použijete napríklad sezamový alebo kokosový olej, môžete tofu dodať orechovú alebo sladkú a exotickú chuť.
Tofu stačí vyprážať z každej strany pár minút. Po vypražení ho môžete ešte poliať zvyšnou marinádou, zvýrazníte tak výslednú chuť.
Diskusia k článku