Foto: Shutterstock
Ešte predtým, než z hrozna urobíte chutný džem, šťavu alebo jednotlivé bobule usušíte, zmrazíte či zavaríte, dajte ho na pár minút do vody. Vyplavia sa z neho nielen nečistoty, ale aj drobný, neraz voľným okom nepostrehnuteľný hmyz.
Foto: Shutterstock
1. Hroznová šťava
Hroznová šťava je príjemný, osviežujúci nápoj, ktorý si môžete urobiť do zásoby - pretože si ho vo fľašiach môžete sterilizovať.Na 1 l šťavy potrebujeme:
Očistené hrozno dáme variť do vody za občasného miešania na mierny oheň. Po hodine šťavu precedíme a odmeriame jej množstvo. Na liter šťavy potrebujeme 1 kg cukru a 15 g kyseliny citrónovej. Pridáme ich k šťave, prevaríme, pozbierame penu a šťavou naplníme poháre s užším hrdlom. Uzatvoríme a zavárame približne 20 minút pri teplote 80 – 90 °C.
Diskusia k článku