Fedor Malík:
Biely boršč s rebierkami

Fedor Malík, 29. októbra 2013     2 minúty čítania

Neubližujte poľským potravinám a poľskej kuchyni. Viňte skôr našich chamtivých obchodníkov, ktorí u našich severných susedov nakupujú ten najlacnejší tovar.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Za málo peňazí málo muziky. Nedivte sa preto... Za posledných desať rokov Poľsko kráča míľovými krokmi dopredu. Z tejto krajiny sa stala európska potravinová veľmoc.

Francúzska televízia nedávno zaradila poľského kuchára Wojciecha Amara medzi desať najlepších kuchárov na svete! Jeho varšavská reštaurácia Atelier Amaro má už jednu michelinovskú hviezdičku. Wojciech v cene 30 – 70 eur ponúka hosťom sezónne jedlá prírodného kalendára, ktoré využívajú štyri stovky plodov poľských lesov, polí, lúk, riek, jazier, hôr a mora. Wojciech vám pripraví polievku z bobrieho chvosta, rybie kože v malinovom želé či srnčie na jalovci.

Na nič také extravagantné moje kulinárske umenie nesiaha. Bude to oveľa skromnejšie, „základ“ však bude „vlašský“. Pripravíme si spolu biely boršč s rebierkami. Potrebujeme veľkú bielu reďkev, štyri zemiaky, lyžicu nastrúhaného chrenu, soľ a biele korenie. Z týchto surovín si ukuchtíme biely boršč. To hádam zvládnete...

Na bravčovej masti potom v osobitnom kastróliku osmažíme nakrájanú veľkú cibuľu a na nej opečieme rebierka z mladého prasiatka. Tie potom vložíme do boršču, necháme ich zo desať minút povariť a napokon doň zatrepeme kyslú smotanu. Dávkujeme do tanierov a pripravenú dobrotu posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.



Diskusia k článku

hubata
Či sú potraviny lacné alebo drahé - sú pre ľudí a preto by mali byť najmä potravinami a nie volať soľ keď to nie je soľ ale posypová soľ na zimnú údržbu. Preto nenávidím to keď niekto porovnáva drahé a lacné potraviny s tým čo už nie je potravinou. Preto si myslím p. Malík že chyba je inde: u tých najvyšších ktorí dovolia hygienikom aby doviezli namiesto kuchynskej soli -posypovú soľ na chodníky.






 



TOPlist