Bezlepkové „kvircedli“

Fedor Malík, 2. mája 2017 o 04:00

József Geszler patrí k tým najlepším maďarským vinárom. Vo vinohradníckej oblasti Mór je však hviezdou.



Sympaťák, dobrák od kosti. Obhospodaruje 45 hektárov viníc a dorába takmer štvrť milióna fliaš bieleho vína príkladnej kvality. Veltlínske zelené, Chardonnay, novú Generosu, Ezerjó. Ezerjó (Tisíc dobrôt) je kráľom mórskych vín...

Jožko nalieva a my koštujeme. Netreba sa pretvarovať. Vína oceňujeme vysoko. Servis sa okolo nás zvŕta. Sedliacka sušená šunka, debrecínka, prágai sonka, tri druhy syra, ešte teplý biely i tmavý chlebík. Už sme pri tretej vzorke, keď Jozef prekvapuje. V prútenom košíku prináša čudo nevídané, nepoznané. Pýtam sa a dostávam záhadnú odpoveď: „kvircedli“! Mórske sladko-slané pečivo zo sklonku 19. storočia. Delikatesa nemeckých prisťahovalcov. Chrumká, rozplýva sa na jazyku a náramne „pasuje“ k vínu. Jedzte ho „len tak“ alebo si ho do vína namáčajte! Potom sa víno nepije, ale papká...

Urobme si kvircedli. Vymiešajme cesto z 12 vajec, zo 6 bielkov a z pol kila práškového cukru. Miešajme varechou dobrú polhodinu, potom pridajme deko salicylu a necelé kilo bezlepkovej múky. A opäť miešajme. Cesto nesmie byť tvrdé! Potom ho rozvaľkajme do centimetrovej hrúbky, vyformujme do obdĺžnikov a deň ho sušme. Až potom „kvircedli“ upečieme pri 170 – 180 °C dozlata. Podarí sa nám to. Veď recept pochádza od starej mamy Terky Kaiserovej, skvelej kuchárky a celiatičky.
Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarMacenka 2. mája 2017 o 11:07

    nechápem či 12 celých vajec a ešte aj 6 bielkov. dakujem
    @zareaguj
  • chrobaktruhlik - fotkaChrobaktruhlik 2. mája 2017 o 11:57

    ANI JA TO NECHÁPEM. ŽEBY PRETO, LEBO TO AUTOR PÍSAL O 4:00 NADRÁNOM PO NEJAKOM TOM MODRANSKOM VÍNEČKU?
    @zareaguj
  • redakcia - fotkaRedakcia člen redakcie Varecha.sk, 2. mája 2017 o 12:03

    @Macenka (2.5.2017 11:07)

    Skúsime sa s Vašou otázkou obrátiť na pána Malíka.
    @zareaguj
  • redakcia - fotkaRedakcia člen redakcie Varecha.sk, 2. mája 2017 o 12:05

    @Chrobaktruhlik (2.5.2017 11:57)

    Kdeže, to len my zverejňujeme články pána Malíka tak skoro ráno, aby sa dostal do nášho varecháčskeho newsletteru.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar45678 2. mája 2017 o 14:57

    @redakcia ,aspravedlnujem sa,ze reagujem namiesto Vas:-)
    Kvircedli su keksy,podobne nasim zazvornikom,tak jedny aj druhe sa namacaju do cerveneho vina,nepoznam recept p.Malika, ale moj,dostala som pred rokmi pri Balatone,je takyto:
    6 celych vajec + 2 zltka, 60g kryst.cukru,cca 90g chlebovej muky, podla potreby, viac, cesto nesmie byt velmi riedke ani tuhe, 20g salajky,1 k.l.sol.Vymiesa sa cukor a vsetky vajcia do bledej peny az potom sa pridavaju zmiesane suche suroviny.
    Cesto sa vyvalka na hrubku palca,nakrajaju sa tycinky a do druheho dna sa nechaju v prievane susit,az nasledne sa pecu pri teplote cca 160-170st.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar45678 2. mája 2017 o 15:01

    @45678 (2.5.2017 14:57) usiel mi text:-)
    Predpokladam teda,ze v recepte u p.Malika sa jedna o plus zltkov,nie bielkov,ale tiez je mozne,ze aj jeho recept je spravny,v kazdom pripade je narocny na mnozstvo vajicok.

    @zareaguj
  • redakcia - fotkaRedakcia člen redakcie Varecha.sk, 2. mája 2017 o 16:08

    @45678 (2.5.2017 14:57)

    Niet sa za čo ospravedlňovať. Vítame každú kulinársku radu aj skúsenosť :)
    @zareaguj
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 2. mája 2017 o 18:43

    Určite je to tak, ako píše - 10 celých vajec + 6 bielkov alebo žĺtkov? Asi je nie len jedna verzia tohto receptu a obe sú správne. No mňa najviac dostali tie mišpule......
    @zareaguj
  • torticka - fotkaTorticka 2. mája 2017 o 20:14

    A potom kedy spite? @Redakcia (2.5.2017 12:05)

    @zareaguj
  • redakcia - fotkaRedakcia člen redakcie Varecha.sk, 2. mája 2017 o 21:20

    @Torticka (2.5.2017 20:14)

    Keď nemáme robotu :)
    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist