
Sympaťák, dobrák od kosti. Obhospodaruje 45 hektárov viníc a dorába takmer štvrť milióna fliaš bieleho vína príkladnej kvality. Veltlínske zelené, Chardonnay, novú Generosu, Ezerjó. Ezerjó (Tisíc dobrôt) je kráľom mórskych vín...
Jožko nalieva a my koštujeme. Netreba sa pretvarovať. Vína oceňujeme vysoko. Servis sa okolo nás zvŕta. Sedliacka sušená šunka, debrecínka, prágai sonka, tri druhy syra, ešte teplý biely i tmavý chlebík. Už sme pri tretej vzorke, keď Jozef prekvapuje. V prútenom košíku prináša čudo nevídané, nepoznané. Pýtam sa a dostávam záhadnú odpoveď: „kvircedli“! Mórske sladko-slané pečivo zo sklonku 19. storočia. Delikatesa nemeckých prisťahovalcov. Chrumká, rozplýva sa na jazyku a náramne „pasuje“ k vínu. Jedzte ho „len tak“ alebo si ho do vína namáčajte! Potom sa víno nepije, ale papká...
Urobme si kvircedli. Vymiešajme cesto z 12 vajec, zo 6 bielkov a z pol kila práškového cukru. Miešajme varechou dobrú polhodinu, potom pridajme deko salicylu a necelé kilo bezlepkovej múky. A opäť miešajme. Cesto nesmie byť tvrdé! Potom ho rozvaľkajme do centimetrovej hrúbky, vyformujme do obdĺžnikov a deň ho sušme. Až potom „kvircedli“ upečieme pri 170 – 180 °C dozlata. Podarí sa nám to. Veď recept pochádza od starej mamy Terky Kaiserovej, skvelej kuchárky a celiatičky.
Skúsime sa s Vašou otázkou obrátiť na pána Malíka.
Kdeže, to len my zverejňujeme články pána Malíka tak skoro ráno, aby sa dostal do nášho varecháčskeho newsletteru.
Kvircedli su keksy,podobne nasim zazvornikom,tak jedny aj druhe sa namacaju do cerveneho vina,nepoznam recept p.Malika, ale moj,dostala som pred rokmi pri Balatone,je takyto:
6 celych vajec + 2 zltka, 60g kryst.cukru,cca 90g chlebovej muky, podla potreby, viac, cesto nesmie byt velmi riedke ani tuhe, 20g salajky,1 k.l.sol.Vymiesa sa cukor a vsetky vajcia do bledej peny az potom sa pridavaju zmiesane suche suroviny.
Cesto sa vyvalka na hrubku palca,nakrajaju sa tycinky a do druheho dna sa nechaju v prievane susit,az nasledne sa pecu pri teplote cca 160-170st.
Predpokladam teda,ze v recepte u p.Malika sa jedna o plus zltkov,nie bielkov,ale tiez je mozne,ze aj jeho recept je spravny,v kazdom pripade je narocny na mnozstvo vajicok.
Niet sa za čo ospravedlňovať. Vítame každú kulinársku radu aj skúsenosť :)
Keď nemáme robotu :)