Fedor Malík:
Bezlepkové „kvircedli“

Fedor Malík, 2. mája 2017     2 minúty čítania

József Geszler patrí k tým najlepším maďarským vinárom. Vo vinohradníckej oblasti Mór je však hviezdou.



Sympaťák, dobrák od kosti. Obhospodaruje 45 hektárov viníc a dorába takmer štvrť milióna fliaš bieleho vína príkladnej kvality. Veltlínske zelené, Chardonnay, novú Generosu, Ezerjó. Ezerjó (Tisíc dobrôt) je kráľom mórskych vín...

Jožko nalieva a my koštujeme. Netreba sa pretvarovať. Vína oceňujeme vysoko. Servis sa okolo nás zvŕta. Sedliacka sušená šunka, debrecínka, prágai sonka, tri druhy syra, ešte teplý biely i tmavý chlebík. Už sme pri tretej vzorke, keď Jozef prekvapuje. V prútenom košíku prináša čudo nevídané, nepoznané. Pýtam sa a dostávam záhadnú odpoveď: „kvircedli“! Mórske sladko-slané pečivo zo sklonku 19. storočia. Delikatesa nemeckých prisťahovalcov. Chrumká, rozplýva sa na jazyku a náramne „pasuje“ k vínu. Jedzte ho „len tak“ alebo si ho do vína namáčajte! Potom sa víno nepije, ale papká...

Urobme si kvircedli. Vymiešajme cesto z 12 vajec, zo 6 bielkov a z pol kila práškového cukru. Miešajme varechou dobrú polhodinu, potom pridajme deko salicylu a necelé kilo bezlepkovej múky. A opäť miešajme. Cesto nesmie byť tvrdé! Potom ho rozvaľkajme do centimetrovej hrúbky, vyformujme do obdĺžnikov a deň ho sušme. Až potom „kvircedli“ upečieme pri 170 – 180 °C dozlata. Podarí sa nám to. Veď recept pochádza od starej mamy Terky Kaiserovej, skvelej kuchárky a celiatičky.



Diskusia k článku

macenka
nechápem či 12 celých vajec a ešte aj 6 bielkov. dakujem
redakcia
@Chrobaktruhlik (2.5.2017 11:57)

Kdeže, to len my zverejňujeme články pána Malíka tak skoro ráno, aby sa dostal do nášho varecháčskeho newsletteru.
45678
@redakcia ,aspravedlnujem sa,ze reagujem namiesto Vas:-)
Kvircedli su keksy,podobne nasim zazvornikom,tak jedny aj druhe sa namacaju do cerveneho vina,nepoznam recept p.Malika, ale moj,dostala som pred rokmi pri Balatone,je takyto:
6 celych vajec + 2 zltka, 60g kryst.cukru,cca 90g chlebovej muky, podla potreby, viac, cesto nesmie byt velmi riedke ani tuhe, 20g salajky,1 k.l.sol.Vymiesa sa cukor a vsetky vajcia do bledej peny az potom sa pridavaju zmiesane suche suroviny.
Cesto sa vyvalka na hrubku palca,nakrajaju sa tycinky a do druheho dna sa nechaju v prievane susit,az nasledne sa pecu pri teplote cca 160-170st.
45678
@45678 (2.5.2017 14:57) usiel mi text:-)
Predpokladam teda,ze v recepte u p.Malika sa jedna o plus zltkov,nie bielkov,ale tiez je mozne,ze aj jeho recept je spravny,v kazdom pripade je narocny na mnozstvo vajicok.

redakcia
@45678 (2.5.2017 14:57)

Niet sa za čo ospravedlňovať. Vítame každú kulinársku radu aj skúsenosť :)
evanaaa
Určite je to tak, ako píše - 10 celých vajec + 6 bielkov alebo žĺtkov? Asi je nie len jedna verzia tohto receptu a obe sú správne. No mňa najviac dostali tie mišpule......






 



TOPlist