Ako na to:
Jednoduchý návod na najlepšie vykrajované cesto

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Naučíme vás, ako pripraviť dokonalé vykrajované cesto – také, ktoré sa nelepí a krásne drží tvar.



Foto: Shutterstock

Správna konzistencia cesta

Cesto, ktoré pripravíte podľa vybraného receptu, by malo byť pevné, ale vláčne, aby sa dalo vyvaľkať a vykrajovať bez deformovania. Ak je cesto príliš mäkké, jemne ho podsypte múkou, naopak pri príliš tvrdom, pridajte roztopené maslo alebo trošku tekutiny ako mlieko, smotana či jogurt.

Cestu prospeje, ak ho aspoň na 30 až 60 minút uložíte do chladničky, uľahčí to vykrajovanie a koláčiky budú lepšie držať tvar. Cesto môžete pripraviť aj deň vopred, zabaliť ho do potravinovej fólie a dať do chladničky, koláčiky z odležaného cesta budú ešte lepšie.



Foto: Shutterstock

Vaľkanie a vykrajovanie

Cesto vaľkajte na jemne pomúčenej pracovnej doske, prikryté papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou. Takto sa vám neprilepí na valček ani na pracovnú dosku. Aj ostré vykrajovačky a jemné oddeľovanie koláčikov od cesta sú kľúčové pre pekný tvar. Pri oddeľovaní si pomôžte nožom. Koláčiky premiestňujte na plech pomocou noža alebo tenkou stierkou alebo cukrárskou špachtľou. Chladenie cesta pred vykrajovaním pomáha, aby koláčiky neprišli o tvar. Ak si to chcete ešte viac poistiť, nechajte aj vykrojené koláčiky na plechu ešte trochu schladiť.

Pečenie

Predhrejte rúru na 175 až 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie. Koláčiky sa väčšinou pečú krátko, kým okraje nezačnú zlatnúť. Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť na plechu, horúce sa pri manipulácií môžu rozpadnúť. A ako vždy pri každom pečení platí, že každá rúra pečie inak, a vy tú vašu doma poznáte najlepšie, takže si ju nastavte a pečenie kontrolujte, tak ako si to vyžaduje.

Nezabudnite na zdobenie

Niekedy postačí to najjednoduchšie zdobenie - jemný poprašok preosiatym práškovým cukrom. Pokvapkať alebo poliať ich môžete aj roztopenou polevou či čokoládou. Trocha rozdrvených orieškov, pestré zdobenie alebo aj trblietavé ozdôbky navrchu sú už dokonalou bodkou na každom jednom kúsku vašich koláčikov.

Pozrite si v našom videu, ako na sušienkach či drobnom pečive vytvoriť nádherný dvojfarebný efekt.

Správne uskladnenie

Ak koláčiky plánujete darovať, rovno ich po vychladnutí a stuhnutí poukladajte do krásnej dózy s vianočným motívom alebo aj do sklenenej fľaše so širokým hrdlom. Doma si ich ukladajte do vzduchotesnej nádoby alebo plechovej škatule, zabráni to stvrdnutiu pečiva alebo presiaknutiu vlhkosti. Jednotlivé kúsky môžete oddeliť papierom na pečenie alebo fóliou, aby sa nelepili k sebe.

Drobné pečivo môžete po upečení a vychladnutí aj zamraziť. Vložte ich do vzduchotesného mraziaceho vrecka alebo nádoby a dajte do mrazničky. Rozmrazujte ich pri izbovej teplote krátko pred podávaním.



Foto: Shutterstock

3 najčastejšie problémy a ich riešenie

1. Cesto je príliš mäkké a vykrojené koláčiky nedržia tvar: Riešením je cesto viac vychladiť a pri vykrajovaní jemne podsypať múkou.
2. Cesto je príliš tvrdé a vykrojené kúsky sa lámu: Pridajte tekutinu alebo maslo a cesto opäť dôkladne vypracujte.
3. Koláčiky sa pečú nerovnomerne: Používajte vždy papier na pečenie a sledujte teplotu rúry. Pri pečení od rúry príliš neodchádzajte, aby ste plech mohli z rúry podľa potreby vytiahnuť aj skôr. Niekedy pomôže, keď v polovici pečenia plech vyberiete, otočíte a predná časť plechu sa posunie dozadu a zadná zas dopredu. Aj takto sa dá pomôcť tomu, aby sa koláčiky upiekli rovnomernejšie.





ANKETA: Máte svoj obľúbený recept na vykrajované koláčiky?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku










TOPlist