Fedor Malík:
Adventné ovocie

Fedor Malík, 19. decembra 2023     3 minúty čítania

Mnohí z vás krútia hlavami. O „zimnom ovocí“ však niektorí moji krajania už čosi vedia. Pod Malými Karpatmi totiž tak prezývame produkty domácich zabíjačiek.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Údené krkovičky, pliecko, panenku, krvavnice, jaternice, bravčové klobásky, tlačenky. Nuž a tie klobásy mnohí z nás poznajú navyše aj pod názvom „luteránske pátričky“... Zimné však nie je adventné. Aj keď advent je v decembri.

Prívlastok „adventné“ som si vlastne vymyslel. Deň pred prvou adventnou nedeľou som nakukol do našej záhrady a objavil som objavené. Ker mišpule germánskej aj pergola s aktínídiou čínskou (tzv. opičí egreš) bola ešte plná ovocia.

Stihol som to len tak-tak. Deň pred prvým zimným mrazom. Obral som naše mišpule aj kivi. Vinohradnícka mišpula je len na okrasu. Krásne kvitne, z plodov však veľa osohu niet. Sem-tam niekto navarí z mišpulí lekvár alebo urobí pálenku. Liter mišpulovice stojí u nás skoro sto eur! Je to prosto vzácnosť, ktorá nechutí.

Kivi je však iné kafé! To naše rodí už štyri desiatky rokov a je to vzácnosť nad vzácnosti. Tohto roku som nazbieral plných päť krabíc tohto ovocia. Hnedé chlpaté bobule so zelenou dužinou sa na mňa usmievali sťa by ma durili čosi z nich urobiť.

Veď je advent, zaslúžilo by si to čosi chutné a láskavé! Čo taká kivi-bublanina? Vyše pol kila očisteného ovocia, hrnček práškového cukru, tri vajcia, pol hrnčeka oleja, dva hrnčeky polohrubej múky, hrnček mlieka, soľ, vanilínový cukor, maslo.

Z cukru, vajíčok a oleja napred vyšľaháme penu. Do nej prišľaháme múku, prášok do pečiva a soľ. Homogénne ne-newtonovské cesto potom nalejeme do maslom vymastenej a vysypanej formy. Bublaninu pečieme pri 180 °C slabú trištvrte hodinu.

Necháme ju vychladnúť, cez sitko pocukrujeme, nakrájame a podávame. Prichádzajú Vianoce a tak do čaše by sme si mohli naliať niečo „mladé a zelené“. Čosi mladé, čo by sa vôňou a chuťou podobalo tomu obdivovanému portugalskému „vinho verde“, vínu zo zeleného kraja...





Diskusia k článku







 



TOPlist