7 vecí, bez ktorých sa žiadna grilovačka nezaobíde

Sponzorovaný obsah, 13. júla 2018     6 minút čítania

Leto tento rok prišlo poriadne skoro a tak sa predlžuje aj obdobie grilovačiek. Čo vám na grilpárty nesmie chýbať, aby prebehla hladko a hostia boli spokojní?



Foto: Pixabay

Ak chystáte na záhrade opulentnú hostinu spojenú s grilovaním, potrebujete toho viac než dosť. Nepodceňujte prípravu vopred, vyšperkovať párty môžete snackmi, koláčikmi či zmrzlinou. Ale bez čoho sa nezaobídete, je týchto sedem základných vecí.

1. Dobré mäso
Na grilovanie sa hodia všetky druhy mäsa i rýb, preto si môžete zvoliť to, ktoré máte najradšej. Pri všetkých však platí, že by sa na ňom nemalo šetriť a lepšie je použiť čerstvé mäso z overeného zdroja než mäso mrazené.
Mäso by na gril nemalo ísť studené rovno z chladničky, preto ho treba aspoň hodinu-dve vopred vybrať a nechať stáť pri izbovej teplote. Aby pri grilovaní zostalo vo vnútri šťavnaté, nepichajte doň nožom ani vidličkou, na obracanie používajte kliešte. Ako je mäso prepečené zistíte keď naň zatlačíte prstom. Čím je tvrdšie, tým je prepečenejšie.

2. Kvalitné údeniny
Ani dobre ugrilovaná klobáska nie je na zahodenie. Pri výbere údenín však môžete siahnuť nielen po nej, ale aj po šunke, špekáčikoch či párkoch. Dnes si už môžete vyberať, v obchodoch sú aj také, ktoré obsahujú viac ako 90 % mäsa. Ak budete hľadať pozorne, nájdete dokonca produkty bez pridaných konzervantov, bez glutamanu, či so zníženým podielom soli. Je na vás, či uprednostníte klasické, pikantné alebo obohatené rôznymi koreninami, cesnakom, syrom či obalené v plátkoch chutnej slaninky.

3. Marináda na mäso
Názor na to, či mäso pred grilovaním marinovať sa rôznia. Mnohí šéfkuchári radia grilovať mäso bez predchádzajúceho marinovania a solenia a ochutiť ho korením či čerstvými bylinkami až keď je hotové. To však nič nemení na tom, že marinovanie mäsa už patrí k nášmu grilovaciemu folklóru.
Najlepšie je marinádu pripraviť podľa vlastnej chuti. Základom býva kvalitný rastlinný olej, ku ktorému môžete pridať rôzne druhy horčice, biely jogurt, kyslú smotanu, sójovú či worcesterskú omáčku, med, nasekané čerstvé bylinky. Dochuťte ju soľou, korením, chilli, prelisovaným cesnakom, koriandrom, zázvorom, limetkovou šťavou… Z byliniek sa na biele mäso hodia rôzne druhy tymianu a mäty. Napríklad ananásová mäta je vhodná na kuracie mäso alebo ryby, k tým tiež „pasuje“ citrónový tymian, mäso dobre ochutí aj postrúhaná citrónová kôra. Fantázii sa však medze nekladú.

Mäso marinujte v uzavretej nádobe v chladničke niekoľko hodín alebo aj celú noc, dobré je občas ho poobracať. Marinovať môžete aj ryby a údeniny, tým však postačí aj hodinka. Nezabudnite nádobu pár hodín pred párty vybrať z chladu, teplotný šok mäsu neprospieva. Pred samotným grilovaním zotrite marinádu z kúskov mäsa papierovou utierkou, pretože sa na grile môže pripaľovať a výsledkom bude čierna krusta a surové mäso pod ňou. Marinádu, ktorá v nádobe zostala nikdy nepoužívajte na ďalšiu konzumáciu.



Foto: Snapwire

4. Omáčky k hotovému mäsu
Určite by vaša grilovačka nemala skončiť kusom ugrilovaného mäsa a krajcom chleba. Dojem i chuť pozdvihnete rôznymi omáčkami alebo dipmi podávanými k hotovému jedlu. Opäť záleží na vašej chuti, základom môže byť horčica, kečup, kyslá smotana, biely jogurt, čerstvé syry vylepšené rôznymi koreninami a bylinkami. Pokiaľ vaše kulinárske umenie už vyvrcholilo prípravou vlastnej marinády na mäso, môžete k jedlu podávať hotovú grilovaciu omáčku Hellmann’s. Na výber máte cesnakovú, steakovú, chilli, samba a dokonca aj omáčku whisky coctail, ktoré sa hodia k rôznym druhom mäsa.

5. Zelenina
Počas leta je dostupných mnoho druhov čerstvej zeleniny, ktorá nájde uplatnenie na grile i v šaláte. Niekto má rád čisto zeleninovú chuť, inému sa k šalátu pýta aj dressing. Ak už nie je vôľa ani čas nejaký vymýšľať, pestrý výber ponúka Hellmann’s – ochutené dressingy tisíc ostrovov, francúzsky, taliansky, farmársky či provensalský.



Foto: Marianna OLE

6. Pečivo
Konzervatívnym gurmánom k mäsku určite padne vhod čerstvé chrumkavé pečivo. To môžete pokrájať na hrubšie plátky a opiecť na grile po mäse. Nasaje do seba všetky dobré chute, ktoré by inak vyšli navnivoč.

7. Nápoje
V teplých dňoch nesmie chýbať dostatok tekutín. S alkoholom opatrne, hodí sa skôr ľahké pivo a vínový strek. Myslite aj na deti a šoférov. Vychladená domáca limonáda ochutená nakrájaným čerstvým ovocím a mätovými lístkami by im mohla chutiť. No a ak pridáte ešte nejakú sladkú bodku, všetci budú spokojní.

Niečo pre vašu inšpiráciu:
Medová krkovička s jalapeno papričkami



Foto: Hellmann’s

Ingrediencie:
4 plátky bravčovej krkovičky
grilovacie omáčky Hellmann’s - napr. Steak, Chilli, Garlic
Na marinádu:
170 ml olivového oleja
60 ml medu
1 lyžica nadrobno nasekaného cesnaku
1 lyžička mletej sladkej červenej papriky
2 čerstvé papričky jalapeno, nakrájané na pásiky
čerstvo mleté čierne korenie
soľ

Postup:
1. V miske premiešame všetky ingrediencie na marinádu. Mäso nakladieme do uzatvárateľnej nádoby, zalejeme marinádou a dáme aspoň na 2 hodiny marinovať do chladničky, ale pokojne aj cez noc.
2. Krkovičku grilujeme na stredne rozpálenom grile zhruba 5-6 minút z každej strany alebo kým mäso nie je prepečené. Pred podávaním necháme chvíľu odpočinúť mimo gril. Podávame s hotovou grilovacou omáčkou Hellmann’s.

Tento článok vznikol v spolupráci s Hellmann’s.








 



TOPlist