Fedor Malík:
Jérôme a jeho datľový koláč

Fedor Malík, včera 04:00     3 minúty čítania

Nepatrím ku „kávičkárom“. Milujem čaj. Najmä čierny a sem-tam aj zelený. Ani Čínu, ani Indiu. Mám rád „cejlón“.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Nuž a s kávou je to už o čosi zložitejšie. Vyhýbal som sa jej v mladosti, dnes si ju však už viem aj vychutnať. Znalci kávy nado mnou ohŕňajú nosy. Na radu kardiológov mi čašníci nosia bezkofeínovú kávu. Proti gustu žiaden dišputát. Jednoducho som si na ňu zvykol.

Poobede si dám krátkeho „šlofíka“ a navečer vykročím do centra malebnej Modry. Ľudovít sa na mňa usmieva a ja raz usadám tam, inokedy onam. Ku káve. Naša Modra sa v poslednom čase hodne vylepšila. V centre mestečka natrafíte na dve desiatky slušných podnikov. Desať vinární, dobrá zmrzlina, dve cukrárne, pol tucta reštaurácií…

Už bol letný čas, už sa slnko kĺzalo popri Homole do svojej spálne. Prechádzam sa námestím a sadám do kafetérie Jérôme. Je tu útulne a voňavo. Majiteľ je Francúz a je vyštudovaný strojný inžinier. Na Slovensku je už vyše dvadsať rokov, v Modre samotnej o dva roky menej. Jeho Katka mu dala tri krásne deti a okrem nich obaja milujú i Modru.

Belgická somelierka mi nesie na stôl malé „café crème“ a predkladá mi ponuku doma pripravených dezertov. Ten prvý nie je celkom francúzsky. Ide o chrumkavý tenký „cookie“, ktorý sa zrodil u Katky.

Hladká múka, práškový cukor, hodne masla, vajce a vanilkový cukor. Umieste cesto, nechajte ho oddýchnuť, vytlačte z neho akurátne kolieska a upečte ich do zlatova. A potom delikátne minimanželstvo. Keksík a dobrá káva…

Druhý recept, to už je „francúz“. Ide o datľový koláč so slaným karamelom a vanilkovou zmrzlinou. Pomeľte marocké sušené datle, vraj najlepšie na svete, zhomogenizujte ich s maslom, cukrom a múkou (pol na pol) a práškom do pečiva. Znova miesenie a oddýchnutie cesta.

Cesto v stave nenewtonovskej kvapaliny umiestnite na vymastený plech, upečte ho a nechajte vychladnúť. Potom ho nakrájajte na kocky, podlejte slaným karamelom a korunujte vanilkovou zmrzlinou. Vrch ozdobte mätou… Skvelý veľkonočný koláč. Deťom ponúknite čaj a dospelým nalejte „žlté víno“ z francúzskeho regiónu Jura. Poteší to vaše mlsné jazýčky...



Diskusia k článku







 



TOPlist