Rôzne

Žĺtková poleva

kata50 - fotkakata50, 28. marca 2011

Určite poznáte orechové rezy so žĺtkovou polevou, keď sa 3-4 žĺtka dobre vymiešajú s práškovým cukrom a potom sa to všetko vyleje na ešte horúci koláč. Poleva pekne zaschne a výborne chutí. No ale mne sa už viac krát stalo, že táto krásna poleva sa mi do rána " stratila" z koláča. Ostal na ňom akýsi slabý žltý film. Akoby sa bola vpila, alebo čo.....
Neviete mi poradiť kde robím chybu ? Ako to robíte vy ?

@zareaguj


Diskusia k téme

tatty
mne sa to stalo vtedy, keď som žĺtka šľahala el. šľahačom. Poleva bola taká akoby nadýchaná a keď vychladla, zostala z nej len akási škrupinka. Zistila som, že ju treba miešať ručne.
nessy
ja robím polevu z 5 žĺtkov, 300g práškového cukru a pár kvapiek vriacej vody. Šľahám to vždy v mixéri, vylejem na horúci koláč na krájam asi po 20 minútach, aby nebola ešte zaschnutá a nelámala sa . A ešte sa mi nestalo, žeby sa nepodarila. Myslím, že "stratiť" sa mohla len ak bola riedka a koláč ju vpil.
honestka
som sama zvedava na ostatne nazory. inac mam dojem, ze poleva sa "vpila" do kolaca, lebo dostatocne nezaschla v prych momentoch. Vobec by nemalo vadit cim sa poleva miesa.
Ked si ju naliala na kolac, dala si este spat do rury na takych 5 minut? Ja ho tam ponecham takto uz vo vypnutej rure este par minut a potom vytiahnem, dam vychladit, ale este letny je potreba krajat horucim nozom. Ked vyschne velmi tak sa poleva lame.
este sa mi tato poleva nestratila a peciem ich rada a casto takze ine poradit neviem.
/ naviac ja miesam zltka len krystalovym cukrom, lebo nas praskovy je tu otrasny/.
marikasu
Mne sa poleva zo žĺtkových rezov tiež ešte nestratila, ani sa mi neláme napriek tomu, že koláč nekrájam hneď. Miešam ju ručne.
klaura
Ja robím túto polevu zo 6 žĺtkov a 280g cukru ... šľahám šľahačom do zhustnutia a vylejem na korpus v momente, keď ho vyberiem z rúry ... krájam na druhý deň ... ešte sa mi nestratila ... :)
mariaklara
Ja tú polevu robím zo 6 žĺtkov + 300 g práš. cukru, asi 2 PL umu alebo 1/2 rumovej esencie, dobre vymiešam a na teplý korpus natriem, po 15 - 20 min. krájam. Vždy sa mi podarila.
julica
Jaj ju robievam z krystaloveho cukru, lebo z praskoveho je niekedy taka matna, kedze obsahuje skrob. Nalejem na horuci kolac a vlozim spat do truby ako @honestka
kata50
Ďakujem za vaše rady vyskúšam to robiť podľa vás. To vkladanie do rúry je pre mňa novinka. Asi treba tú polevu rýchlo zosušiť a potom sa nestratí. Pekný deň.
orchidea
Ja robím polevu približne z toho istého množstva ako je uvedené vyššie, len pridáva pár kvapiek citrónovej šťavy a veru sa mi tiež stalo že mi akosi zmizla z koláča a to čo zostalo nestuhlo. A aj keď robím zákusok so žĺtkovou polevou veľmi rada a často, stále mám z polevy strach ako to dopadne.
evaz
Stalo sa to aj mne,ale zistila som,že koláč treba uložiť hned na chladne miesto
arasidka
Za recept na túto polevu vám veľmi pekne ďakujem, v najbližšej dobe vyskúšam.Ja ju mám veľmi rada.
yennn
Mne sa podari vzdy je krasna, no uz sa mi stalo ze po case akoby zvlhla. Raz som kolac dala v krabici do chladnicky, odvtedy nedavam do chladu no tieto vianoce bol kolac nakrajany v plechovici a opat cast polevy stmavla, akoby zvlhla... nie je to kolacik na dlhsie skladovanie?