Varenie

Vianočné trubičky (strojové)

bejulienka - fotkabejulienka, 26. novembra 2013

ahojte Varechári!
Po dlhšom čase sa ozývam a prosím o rady, tipy, ako spraviť
vianočné trubičky tak, aby sa na stroj nelepili.
Na novom stroji sme spravili cca 8 dávok, vraj sa cesto lepí možno aj
preto, že ešte nie je dobre vypálený, no aj tak čo packa, to
škrabanie. nemám už ani chuť tie trubičky robiť :(
Vyskúšali sme asi 4 recepty, aj recept, ktorý moja švagriná využíva
pravidelne niekoľkokrát ročne..Jej sa cesto nelepí, nám áno, a
samozrejme používame aj vosk. Aj sme cesto nechali odstáť na noc
Vie mi niekto poradiť, prečo sa cesto lepí?
Ďakujem krásne za rady. Pekný deň

@zareaguj


Diskusia k téme

tiginko
je celkom možné, že je to novým strojom, neviem, my máme náš v rodine tuším odjakživa, dedičstvo... ale viem, že niekedy lepilo o trochu viac, ako inokedy. My máme recept s rozpusteným maslom a naučili sme sa ešte navyše pridávať pre istotu cca 2 lyžice oleja na 1 dávku. Záleží tiež, z akého materiálu sú platne vyrobené. Je výrobca overený, poznáte niekoho kto od neho stroje používa? A v neposlednom rade je dôležité nechať cesto odstáť minimálne 4 hodiny, aby lepok "napuchol". My sme večer zarobili a ráno piekli, alebo naopak. Ale to ste vraj urobili. A čo sa týka čistenia: akonáhle použiješ nejaký silne odmasťujúci prostriedok, nedajbože prášok, tak počítaj s tým, že bude istú dobu viac lepiť. Ideálne je umyť ho len handričkou namočenou v octe, poprípade kuchynskej sóde. Bohužiaľ pri nakopení príškvarkobv je potrebné niekedy umývať dôkladnejšie, s nejakými tekutými práškami, ale potom sa treba pripraviť na dočasnú tortúru a častejšie voskovanie. No nezávidím vám, to je fakt peklo, keď sa každá jedna oplátka prilepí a potom to zoškrabávať.... :-(
bejulienka
Ďakujem tiginko...no výrobca je MAGROPOM Lipová, zrejme cez net sme ho našli, neviem, už sa nepamätám, bolo to v r.2008. Platne píšu, že sú vyrobené zo zdravotne nezávadnej hliníkovej zliatiny. A či sme to čistili práškom, to si už tiež nepamätám :(. Ale Ďakujem za rady...píšeš, že pridáš 2 lyžice oleja..tzn.že keď mám recept na 6 lyžíc, ty dáš 6+2?
tiginko
naše platne sú vraj z liatiny, čo je zliatina železa s uhlíkom. Liatina sa chová v kuchyni veľmi dobre, poznáme ju aj z panvíc aj grilov. Hliník síce dobre vedie teplo, len záleží s čím je skombinovaný v tej zliatine. Bohvie, či sú ešte dostať poriadne liatinové oplátkovače. Možno budú vedieť nejakí varecháči... ako som hovorila, v našom recepte je maslo, 5 lyžíc, takže k tomu pridávam 2 lyžice oleja. Radšej primasti a uvidíš
helica
Akurát som dopiekla trubičky. Tiež máme stroj od Magpromu, asi 4 rokov ho k spokojnosti používame. Tak ako Ti radí @tiginko , skús sa toho držať. Niekedy to zvykne robiť aj múka, skús iný druh, platne potieraj včelím voskom a následne dobre suchou handričkou poutieraj, poprípade skús pridať o 1 žĺtko navyše a nedávaj viac cukru ako 20 dkg na 1l tekutiny. Budem držať palce
rulik
mama ho má tiež už roky, akurát vlani odišiel tarmostat, ale brat to nejako poriešil a zase funguje, skôr to bude asi v múke
fialka49
bejulienka, len trpezlivosť, trpezlivosť, aj ja som bola v tej istej situácii ako momentálne aj ty. Čisti ako je uvedené vyššie, určite ti bude forma slúžiť k tvojej spokojnosti a budete mať krásne Vianoce s chutnými oblátkami a trubičkami. Veľa zdaru!
trencanka
Uz zaciname piect oplatky? Veru najvyssi cas. Ja budem tuto nedelu. Mam tiez opatkovac z Magropomu. Ked bol novy, dost lepil, teraz je to lepsie. Tiez mi dlhsie trvalo, kym som vychytala ten spravny recept. Trubicky nerobim, neviem ich zatocit. Moja suseda mala doma robeny oplatkovac a ten piekol jedna basen! Oplatkovac bol robeny z kolajnice po ktorej chodia vlaky!
aretta
Ja už oplatkujem (vlastne rúrkujem) odušu :-) Robila som s mliekom z automatu a paráda, nič sa nelepilo, nekazilo. Dnes som nemala automatové mlieko a tak som asi tak 1/3 doliala krabičkové 1,5 %. No nič moc, lepili sa. Takže bude to asi mliekom. A ozaj, taktiež dávam 2 lyžice oleja na liter mlieka a 250g cukru. Pri robení ale priebežne trochu riedim cesto vodou, dosť zhustne.
tiginko
@trencanka ja mám na trubičky vyrobenú špeciálnu paličku z rúčky väčšej varechy. Má zárez na uchytenie kraja oplátky, nakoľko veľmi rýchle tvrdne, treba ju okamžite po otvorení stroja na platni rýchle podobrať zasunutím do zárezu a dlaňou zrolovať na paličku. V podstate hneď sa dá stiahnuť. Chce to grif, ale dá sa to naučiť. Šikovníci to vedia aj bez zárezu, ale takto je to omnoho ľahšie.


tetuska
dá sa ten liatinový oplátkovač použiť aj na sklokeramický sporák, ak má niekto skúsenosti s týmto použitím, prosím napíšte... dakujem
helica
@tiginko , presne takúto istú pomôcku vyrobil môj manžel a neviem si to vynachváliť, nemáme popálené prsty a nepoužívame biele rukavičky, ako niektoré gazdinky, je to skutočne jednička!
@tetuska , oplatkovače sú na elektriku, takže na sporáku nezáleží. Naťukaj si do vyhladávača Magprom a tam to podrobne uvidíš, ako to funguje. T.č. mám zarobené cesto na rovné oblátky, sú pekné, tenučké a krehké, len neviem dosiahnuť pekný rovný tvar. Vždy sa mi po odstátí trošku prehnú do tvaru plytkej misky. @tiginko , prosím poraď. ďakujem a prajem príjemné pečenie
bejulienka
ďakujem za každú jednu radu, večer idem na to ! :)..dám vedieť výsledok :)
tiginko
@helica keď robím rovné oplátky, trochu častejšie voskujem, aby sa dali ľahšie odlepiť. Mám pripravené 2 dosky na krájanie, oplátku na kraji podoberiem, stiahnem z platne položím na 1 dosku a druhou ju ihneď prikryjem. Samozrejme, musí to byť bleskovka :-)
bejulienka
takže už robím...snažím sa na prvých nastaviť teplotu, ale všetky "placky" mi ostávajú na vrchnej platni. prečo na vrchnej?
tiginko
nuž @bejulienka , tvoj stroj zjavne skúša tvoje nervy :-) Skús o trochu viac voskovať vrchnú platňu, než spodnú, musíš na to ísť skusmo. Dúfam, že ti rovanko hrejú obidve platne a nemáš vrchnú o niečo studenšiu...
bejulienka
že by som to tiginko odskúšala rúčkou? :) :)
ešte nikdy neostávala hore, neviem, čo to je, ale už som ich spravila asi 15 a ešte ani jednu som nezatočila :( :(
bejulienka
tiginko, bomba, si skvelá!!! navoskovala som len vrchnú a toto je prvá, čo ostala na spodku...aj som ju zatočila, takže zrejme už aj teplota je nastavená správne....uf, normálne makačka :)
tiginko
si zlatá... tak do boja dievča, uvidíš onedlho budeš preborníčka v pečení oplátok, hlavne ten stroj sa musí umúdriť a rozpiecť. Veľa šťastia :-)
tiginko
presnejšie šikmo zdola vľavo do hora vpravo :-) Toto už aká navigácia :-)
arasidka
Bejulienka, trubičku robí cukor, ak sa stane, že pri zatáčaní cesto puká, pridaj do mištičky, z ktorej si naberáš trošku cukru, zamiešaj a peč. Správne nadstavená forma od Magropomu musí byť tak, že tú páčku vpredu máš presne v strede, ak veľmi páli, naviguj ju doľava. A ešte jedno ti napíšem: Moja babička mi tak hovorila: Dzifča, ket mineš dva mechy múky, budeš to vedzet.
Ja som sa to naučila rýchlejšie, stačili mi dva-tri kilá múky, trubičky mi trvali dlhšie, ale som sa to naučila tiež. Ak dávaš cesto na platňu, nesmie vytiecť, lebo keby si trubičku zatočila, tak ten neupečený kraj stvrdne a bude to zlé. Ak leješ, tak lej stredom horizontálne a poslednú kvapku daj hrotom lyžičky do stradu pod cesto. Keď otvoríš formu, iba špicatým hrotom paličky dole oblúk trošku nadvihni a šup prilož drievko a prstom cesto pritlač na paličku a jemne krúť dopredu. Skús sa nedržať svojho receptu a do mištičky daj trošku cukru, možno sa budeš diviť. Ja práve pečiem makové trubičky, zajtra pečiem orechové rovné oplátky, makové mám už napečené.
arasidka
Dnes som si kúpila veľkú varechu, môj Al Rašid mi ju odrezal, hrot zabrúsil a to sa pečie! Nepoužívam tie klasické hrubé, ak si vyrobíš užšiu paličku, pekne sa to viackrát zakrúti a pri jedení tak netrúsiš .
trencanka
Ta rucka od varechy vyzera super. Ze by som skusila?
Zaujal ma recept na makove oplatky. Arasidka, napises prosim ako ich robis? Dakujem.
arasidka
Vrele odporúčam, Trenčanka:) No a čo sa týka makových oplátok, či trubičiek , nič ťažké, do cesta pridám celý mak, zamiešam a už to fičí v pohraničííííí.... Okrem toho, poradila by som aj Bejulienke, keď sa jej cesto lepí, nech skúsi do mišitičky pridať celý mak , možno jej to pomôže cesto na oplátky piecť ľahšie, mak je mastný, dobre sa to pečie.
arasidka
Ups, zabudla som, môže pridať aj mleté orechy a nech dá vedieť, či jej to ešte lepilo. Okrem toho, oplátky sa lepia aj vtedy, keď je forma už"zapečená", vidno to tak, že je plocha na pečenie zafarbená do šedo-čierna. Ja som si v Magropome kúpila perfektnú modrú kocku, ktorá je podobná klasickej na riady, je pevnejšia, keď je forma ešte teplá, ale nesyčí, zoberiem kocku a jemne pretriem plochy hore aj dole na forme, potom to utriem suchou handričkou a potom zoberiem riadovú kocku , vlhkú, na ktorej je kvapka Jari , menšia ako slza z oka. pretriem, potom párkrát s čistou mokrou handrou zotriem Jar a nakoniec zoberiem flanelovú, alebo plátenú látku, dobre ju vyžmýkam, a keď zapnem formu a je už teplá - nie veľmi, tak tú handru prestriem na formu a pevne stlačím, zasyčí to a všetko čierne z rýh vsiakne do handry. Keď ju vyberieš, tak na handre máš celý vzor z formy. Opakujem to dvakrát, potom prvé dve oplátky vyhodím, nechám až tú, ktorá nemá čierne vzory.
2010
No a ked sa mlieko nahradi kokosovou smotanou a pridaju sa cierne sezamove semienka je z toho riadna bomba ktora nabije europske tycinky ( aj ked som pisal ze nenavidim aizjske kolace a chleba toto je vynimka )
martapa
Ja sa chystám k mojim trubičkám v sobotu.Minulý rok to bolo po prvý krát a veľmi sa vydarili.Pridávam recept od mojej švagrinej,nič sa mi nelepilo,len rýchlo išli na odbyt.
1 kg hl.múky,45dkg kryšt.cukor,1 vanilka,1 žľtok,1l mlieka,1,25 l vlažnej vody, 1ČL škorice,3ČL medu,štipka soli,3/4 dcl olej,trochu mletých orechov-nemusia byť,ale s nimi sú výborné.Všetko spolu dobre vyšľahať.
Ak niekto bude vypekať podľa tohoto receptu,prajem veľa šťastia!
trencanka
Dnes som zahajila pecenie oblatok. Dala som tu na nejake nove rady a oplatilo sa. Dakujem. Robila som z mlieka z automatu, muku som kupila babickinu volbu - psenicna hladka premium. Nadherne spravne tenke oplatky. Nelepili sa, odhadla som aj spravnu hustotu, tak mam radost. Zajtra budu tie makove, to som zvedava!
kamila785
bejulienka:ja pečiem so sestrou vianočné oblátky už asi 15-ty rok , keď sa lepia pridaj žĺtok, sestra tiež kúpila novú formu a pečie osto- šesť.
Držím palce!!