Rôzne

Veľká noc

gm - bez fotkygm, 18. marca 2015

Tak ľudkovia zlatý Veľká noc je za chvíľu tu a ja by som sa chcela spýtať.Robíte doma hrudku?Ak áno tak na sladko alebo slano a koľko vajec do nej dávate?Pýtam sa lebo keď ju robí mamka je vláčna ako pena.Svokrina zase je dosť tuhá.Pritom obe varia rovnako.Nevšimla som si žeby niektorá dávala niečo navyše.Myslím si že zrejme záleží na tom ako dlho sa varí.Aspoň to tvrdí mamka.Tiež kupujeme šunku v supermarkete ale tiež nie každá má tu správnu chuť akú má šunka mať.

@zareaguj


Diskusia k téme

motyka
@gm - robíme hrudku aj na sladko, aj na slano, lebo časť rodiny chce takú a 2 časť takú. Z koľko vajec? Podľa toto akú veľkú ju chceš a aký máš veľký hrniec, v ktorom ju budeš variť. 10 - 15 vajec.
Mamka má pravdu. Mäkkosť záleží od toho, ako dlho sa varí. Keď ju chceš mať mäkšiu, musíš dávať pozor. Keď sa začnú na nej robiť prvé "hrudky", už potom varíš a pritom miešaš len asi 3-4 minúty. A dávaš pozor, aby sa nepripálila, miešaš. Potom necháš troška vychladnúť / už nie na horúcej platni/, ale ešte dosť teplú ju dáš do čistej, bielej, tenkej utierky, dobre vystískaš a necháš odkvapkať - aj 12-15 hod. Do sladkej - vanilkový cukor, hrozienka - môžeš i nasekané orechy. Postup Ti mama povie.
O do mňa - dôležité nevariť veľa!!!
- keď pridáš trocha kyslého mlieka - tiež bude jemnejšia nie acidko - pravé skysnuté doma.
- najlepšie je variť v hrnci s dvojitým alebo hrubým dnom
nepripáli sa.
Šunku a klobásky kupujem od súkromníka.
klukodvody
@motyka prosím i když si myslím že umím dost slušně slovensky a nejen jsem přečetl ale stále čtu dost knih ve slovenštině nevím co je hrudka a jestli napíšeš co to je tak prosím také jak se dělá .Díky předem.
smejkad
je to vychodniarska pochutka, ktora sa robi na jar, hrudka sa vola preto, leby vyzera ako hrudkovy syr, ale zakladna surovina su tam vajcia :-)
smejkad
recepty uz tu nejake su, ale vzhladom k tomu, kolko vajec to pyta, osobne som este neskusala :-)
maxiona
Ja robím slané hrudky, na liter plnotučného mlieka-15 vajec, soľ podľa chuti a posekám medvedí cesnak dám k tomu variť, keď sa vyzráža precedím cez gázu a nechám odkvapkať, druhú robím s petržlenovou vňaťkou a tretiu s koprom...nemajú chybu
sovka62
Skúsila som raz, slanú, recept z TV. Nezjedla sa, pre nás dolniakov nezvyklá chuť i konzistencia, nikto mi to nechcel a hoci som sa tvárila a ponúkala odhodlane, nechutila ani mne. U nás údenému radšej vajce na tvrdo, dobrý čerstvý chren, nič iné nepotrebujeme.
motyka
@klukovody - vidím, že ti už dievčatá vysvetlili, čo to je hrudka. V knihách to asi nenájdeš, pretože je to nárečové pomenovanie pre pochúťku, ktorá sa robí na východe Slovenska - na Veľkú noc - Velikonoce. Najlepšie ti to tu napísala - postup varenia @maxiona , takže by som sa už len opakovala. Snáď len doplnok, že tie vajíčka je potrebné v mlieku najprv dobre rozšahať a potom už dať variť. Buď na slano - ako maxima - alebo na sladko. Postup je stále ten istý, len záleží na tebe, akú chceš príchuť. Môžeš aj bez byliniek - len so soľou, a novým alebo čiernym mletým korením. Slané - podľa seba - ochutnáš. Výborné sú aj s bylinkami, ale u každého ide o chuti, ktorú máte radi. Sladké - píšem v prvom komentári a štipku soli. Podáva sa to ako súčasť obloženej misy súdeným, klobáskou, vajíčkami na tvrdo - aj hrudka. Inde na Slovensku to nie je /myslím/ veľkonočným jedlom. Neviem to ale na 100 %. A nie každému to chuti. Keď som chodila do školy v Prahe, tak som to doniesla pre spolužiakov - nikto nevedel čo to je. Niektorým chutilo, iným nie.
Tak si vyskúšaj - aspoň z 5 vajíčok. Keď nebude chutiť, tak ich oželieš. Ináč nebudeš vedieť ako to chutí. Jedine, že by si prišiel - k nám aj s manželkou na oblievačku na Velikonoce. He,he,he. Pozdravujem.
používateľ nemá avatar
gm
gm
Skvele si to okomentovala motyka.Som veľmi rada že sa témy čo sa týka aj jedla a receptov rozbehli bes handrkovania a výmien názorov ktoré sem aj tak nepatria.Taktiež u nás na veľkú noc nesmie chýbať cvikla s chrenom a cukrovou repou.Je to skvela príloha k mise.Dúfam že tiež ju robievate.
motyka
@gm- samozrejme. Bez toho nemôže byť Veľká noc. A chren máme vlastný v záhrade. Máme asi podobné chute. Pozdravujem.
afrodit
Ahojte kamoska ma bavku v presove a ona tomu hovorí syrek.
používateľ nemá avatar
gm
gm
Keď som bývala v Rožňavskom okrese tak tam nerobia hrudku ani cviklu a taktiež nechodia svietiť košíky do kostola.bola to tam najsmutnejšia veľká noc akú som mohla zažiť.
klukodvody
Tak vám všem moc děkuji a rozhodně vyzkouším .Já jsem hlavně v kuchyni hrozně zvědavý člověk a moc se mně na Vareche líbí protože je tu spousta věcí které neznám a navíc je mám rád teda znám ale nevěděl jsem jak je správně dělat .A děkuji za pozvání za nás oba .
evanaaa
@klukodvody , daj si hore do hladača - velkonočná hrudka a dostaneš pár receptov, môžeš porovnávať, vyberať podľa vôle...........
anina6
Hrudka nikdy nesmie u nás chýbať na Veľkú noc. Ja robím z 30 vajíčok a 3 l mlieka a mierne sladkú, pridávam 1 vanilk. cukor a trochu hrozienok. Rozdelím si ju na tri, jednu robím do košíka na posvätenie takú menšiu a 2 väčšie na misy. U nás je tradíciou svätiť veľkonočné pokrmy a hrudka k ním patrí tiež, okrem klobásky a šunky. Ak nezabudnem, odfotím veľkonočný košík.
motyka
Ešte sa vraciam k hrudke. Prešla som si niekoľko receptov na vareche. Tak chcem upozorniť. Hrudka sa v žiadnom prípade nevarí tak, aby to vrelo. To sa už potom jesť nedá. Ale sa len pomaly ohrieva a stále mieša, až kým sa netvoria hrudky. Keď sa už začínajú tvoriť hrudky / akoby praženica/, je potrebné ju odstaviť z tepelného zdroja, prikryť pokrievkou a ona sa už "dovarí "na potrebnú hustotu. Ináč je tvrdá a to je zle. Chce to aj dobre vytlačiť šťavu nech dobre odtečie.
A ešte kto by chcel. Tá voda / ako srvátka/, ktorá ostane, sa dá použiť na veľkonočnú polievku - rosoľánku - pokiaľ ste varili slanú hrudku. Pridáte do nej uvariť trochu dobrej údenej klobásky, prípadne údené, dolejete šťavu z kyslej kapusty keď je potrebné dochutíte korením a pridáte zátrepku zo sladkej smotany - aspoň 16%. Do taniera - vajíčko na tvrdo - alebo zemiaky v šupke a pravdaže aj klobásku - na kocky, čo sa v nej varila. K tomu páperový koláč. Mňam. Tak nech sa vám vydarí, ktorí chcete skúsiť. Príjemné veľkonočné sviatky všetkým.
motyka
@anina6 - nafoť, buď tak dobrá a mohla by si aj v kostole pri svätení.
Mnohé si to nevedia predstaviť. Aj tie prekrásne prikrývky. Ja zatiaľ nemám možnosť fotenia a nikoho nechcem obťažovať.
julko
klukovody, neboj sa to vyskúšať, keď to dokážem aj ja ty určite. o manželke u nás sa to volá "syrek"
klukodvody
Ale lidičky co mně to děláte ještě rosoĺanku a páperový koláč to už z kuchyně ani nevylezu .Děkuji vše a také přeji krásné Velikonoční svátky.