Ahojte. Zmenili sa vaše zvyklosti v kuchyni v porovnaní s obdobím pred rokom 1989? Varíte inak? Varíte zdravšie? Skromnejšie či naopak menej skromne? Používate iné suroviny? Alebo nevidíte rozdiel...
@zareagujAhojte. Zmenili sa vaše zvyklosti v kuchyni v porovnaní s obdobím pred rokom 1989? Varíte inak? Varíte zdravšie? Skromnejšie či naopak menej skromne? Používate iné suroviny? Alebo nevidíte rozdiel...
@zareaguj
Rozdil je jen v zelenine, driv jsem mela silu si napestovat a dnes po zmene bydleni koupim, nejvic korenovou zeleninu, brambory a dyne typu hokaido, ostatni preslechtene odrudy mne stvou - rajcata, hlavkove zeli, kel, je to bez chuti, tvrde.
U ovoce vitezi jablka, citrony, vyjimecne banan a nakup tropickeho ovoce za rok sectu na prstech jedne ruky, davam prednost sezonnimu ovoci, zadny dovoz.
Vyber ruznych salamu a pastik mne neovlivnil, chutove mne nelakaji, vzpominam na drivejsi sunkovy salam a debrecinku. Kdo zazil x domacich zabijacek mi da za pravdu, ze nejlepsi klobasy, spek, maso jsou z domaci udirny, voni jinak nez ozehnute plynovym kourem.
Co se zhorsilo je kvalita drive beznych syru i tavenych, neni pravidlem, ze vyssi cena zarucuje vyssi kvalitu, plati to i o tvarohu.
Co mi chybi je chleb at uz bily nebo tmavy, ktery se dal koupit na Slovensku, dnes ho stejne jak v Cechach nahradil supermarketovy chleb, obcas narazim na chleb z jedne pekarny, ktery mi chutna, jinak je to pokus omyl. Mam stesti, ze si umim sama upect bily kolac a ruzne kynute kolace a navsteva drivejsi cukrarny s rodinou to byl ocistec pro penezenku - ale v dobrem, chutnalo nam, dnes tam neutratim ani korunu, zvladam pect ruzne sladkosti v pohode i diky receptum co najdu na Varese.
Jeste se vratim k masu, kureci se neda prirovnat k tomu co behalo po dvore, kupuji ho vyjimecne, hovezi a veprove od reznika, ktery ma ceske dodavatele, ale je znat, ze neni vyzrale. Morske ryby jsem objednavala od firmy, bylo zpracovane hned na mori, byly to 10kg baliky, jen ceny jsou uz dnes jinde, nahradil to uzeny sled nebo makrela, sardinky v olivovem oleji, fille a ceska typicka ryba kapr.
Svuj zpusob vareni bych nemenila, je v nem maso - pod heslem, ze dobreho staci malo, vyjimecne je porce vetsi nez 10 dkg na osobu, zelenina, hodne lustenin, moucna jidla - domaci testoviny s tvarohem, vajicky, pirohy, halusky, ridim se heslem ze polevka je grunt, hlavne plna zeleniny. Nemame zadne zdravotni problemy, ktere postihuji i mnohem mladsi lidi a nas vek 71 a 75 let, uz to ze vazime vic se nesrovnava s normami kolik by mel zdravy clovek vazit, tak nekde udelali soudruzi chybu a to nemame ani toho strasaka - cukrovku, honem klepu na tu svoji tvrdohlavou palici.
Chýba mi kvalitný chlieb a pečivo. Chleba boli zo štyri druhy, každý veľmi chutný, najviac mi chutil šumavský, bol s ražou a dobrý bol aj ten, ktorý bol všade a kupovali sme ako "obyčajný", dve kilá za 5,20 Kčs. Dobrý bol aj výražkový. Vodové žemle, čerstvé chrumkavé rožky sa posunuli do katagórie snov, ešte najlepšie sú tie, ktoré upečiem doma, lebo dne sú toho na pultoch záplavy, ale zriedka nájdem niečo chutné.
Súčasná doba ma ovplyvnila množstvom informácií a zložení a kvalite jedla, takže nekupujem oplátky, keksy, hotové koláče a radšej pečiem doma, viem čo do toho dám. Úplne som vyradila margaríny, ale na olivový olej som si nezvykla a ani nezvyknem, pre mňa je jeho chuť i vôňa protivná. Stále používam bravčovú masť, opekám na nej a dusím hovädzia a bravčové mäsá, pečiem s maslom, alebo s masťou, niekdy s rastlinným olejom. Hmotnosť primeraná, u ma aj u manžela, cholesterol mierne nad normu, ale lieky neberieme, tak si myslím, že takéto stravovanie je pre nás vhodné.
Ja varim samozrejme inak. Vtedy som bola zaryta vegetarianka - teraz mam maso z vlastneho chovu.Vtedy som zhanala po celej republike soju, pohanku alebo aj obycajnu hrubozrnu muku.Teraz skor uvazujem , kolko pridavnych latok co obsahuje :-) Sortiment ovocia a zeleniny bol uzulinky a na vsetko som si musela odstat rad ...a ani vtedy nebolo lacne .Teraz si dopestujem vlastne , kupujem vela exotickeho ovocia a vsetko nove chcem ochutnat . A basta !
Fnukanie nad tym , ake to boli vtedy zlate casy je mi smiesne . Viem ako bolo , zazila som to na vlastnej kozi a nik mi nemusi vraviet ake to bolo zazracne .Vtedy som bola mlada , nic mi nevadilo a vsetko som zvladala .PRETO to naozaj BOLO krasne a jednoduche :-)
Roky som zvyknuta na trosku masa a vela zeleniny a tak ako pisu varechacky mam rada domace polievky zahustovane a s kuskom toastu s maslom,na to nedam dopustit.Priznam sa,ze spm zvyknuta varit obed za pol hodiny ogrilovany kusok maska zelenina dusena na pare,alebo salat a v mikrovlne pecene zemiaky,alebo ryza.Ked idem k detom jedalensky listok je uz dopredu oznameny na nase klasicke jedla.Plnena kapusta,strapacky,zem.lokse bugrize,rozne polievky,hrachovy eintoff a hlavne buchty na pare,sisky no vsetko stara klasika i ked to ja uz vobec nejem,ale radost z toho ako moje vnucence to likviduju a nie len oni tak mi to je ako pruzna sila varit a vymyslat co este.Hlavne teraz na Vianoce nesmie chybat tzv.KOLOCENa fazula,hubova polievka s krupkami ,pirohy a kazdy chce inu napln,atd.Prajem prijemne Vianoce celej rodine VARECHACOV nech sa nam dobre vari aj v buducnosti.
Zaujmava diskusia co roky spravia s clovekom, mladost = romantika socializmu.
No v skratke tato stranka by neexistovala, lebo nebolo dostat absolutne nic ine len trosku exotickejsie v obchodoch.
Ale na to ty starsi daako pozabudli cez ruzove okuliare mladosti.