Varenie

Varenie dnes verzus varenie za socializmu

roztliezkavacka - fotkaroztliezkavacka, 7. decembra 2017

Ahojte. Zmenili sa vaše zvyklosti v kuchyni v porovnaní s obdobím pred rokom 1989? Varíte inak? Varíte zdravšie? Skromnejšie či naopak menej skromne? Používate iné suroviny? Alebo nevidíte rozdiel...

@zareaguj


Diskusia k téme

atina47
U nas, neni zadna zmena, varim tak jak pred vice nez padesati lety, jak mne to mamka a tety naucily, nove recepty jsem vyzkousela a skoncili v zapomneni, ale je par receptu na Varese, ktere daly zeny zijici mimo Slovensko a ty varim, jedna se spise o narodni klasiku z oblasti kde ziji. Co jsme jako rodina prijali je pizza , ale syrova ze ctyr druhu syru a francouzky cibulovy kolac.
Rozdil je jen v zelenine, driv jsem mela silu si napestovat a dnes po zmene bydleni koupim, nejvic korenovou zeleninu, brambory a dyne typu hokaido, ostatni preslechtene odrudy mne stvou - rajcata, hlavkove zeli, kel, je to bez chuti, tvrde.
U ovoce vitezi jablka, citrony, vyjimecne banan a nakup tropickeho ovoce za rok sectu na prstech jedne ruky, davam prednost sezonnimu ovoci, zadny dovoz.
Vyber ruznych salamu a pastik mne neovlivnil, chutove mne nelakaji, vzpominam na drivejsi sunkovy salam a debrecinku. Kdo zazil x domacich zabijacek mi da za pravdu, ze nejlepsi klobasy, spek, maso jsou z domaci udirny, voni jinak nez ozehnute plynovym kourem.
Co se zhorsilo je kvalita drive beznych syru i tavenych, neni pravidlem, ze vyssi cena zarucuje vyssi kvalitu, plati to i o tvarohu.
Co mi chybi je chleb at uz bily nebo tmavy, ktery se dal koupit na Slovensku, dnes ho stejne jak v Cechach nahradil supermarketovy chleb, obcas narazim na chleb z jedne pekarny, ktery mi chutna, jinak je to pokus omyl. Mam stesti, ze si umim sama upect bily kolac a ruzne kynute kolace a navsteva drivejsi cukrarny s rodinou to byl ocistec pro penezenku - ale v dobrem, chutnalo nam, dnes tam neutratim ani korunu, zvladam pect ruzne sladkosti v pohode i diky receptum co najdu na Varese.
Jeste se vratim k masu, kureci se neda prirovnat k tomu co behalo po dvore, kupuji ho vyjimecne, hovezi a veprove od reznika, ktery ma ceske dodavatele, ale je znat, ze neni vyzrale. Morske ryby jsem objednavala od firmy, bylo zpracovane hned na mori, byly to 10kg baliky, jen ceny jsou uz dnes jinde, nahradil to uzeny sled nebo makrela, sardinky v olivovem oleji, fille a ceska typicka ryba kapr.
Svuj zpusob vareni bych nemenila, je v nem maso - pod heslem, ze dobreho staci malo, vyjimecne je porce vetsi nez 10 dkg na osobu, zelenina, hodne lustenin, moucna jidla - domaci testoviny s tvarohem, vajicky, pirohy, halusky, ridim se heslem ze polevka je grunt, hlavne plna zeleniny. Nemame zadne zdravotni problemy, ktere postihuji i mnohem mladsi lidi a nas vek 71 a 75 let, uz to ze vazime vic se nesrovnava s normami kolik by mel zdravy clovek vazit, tak nekde udelali soudruzi chybu a to nemame ani toho strasaka - cukrovku, honem klepu na tu svoji tvrdohlavou palici.
sovka62
Nedám dopustiť na kombináciu starej rakúsko-maďarskej kuchyne, klasické jedlá, ktoré v týchto krajinách bez problémov nájdete. Moderná kuchyňa ma oslovila málo, omilostili sme špageti boloňéz, penne karbonara, pizzu, tú z dobrej pizérie, chilli con carne, hovädzie po burdgundsky a možno ešte niečo, čo mi práve teraz nenapadne. Vyslovene neznášam mini porcie na veľkom tanieri, kde nesmie chýbať balzamikový ocot, rukola, akože nanaranžované, s tým nechcem mať spoločné. Varím jedlá z malého počtu surovín, podľa mňa sú stráviteľnejšie. Zo zeleniny najradšej sezónnu, vypestovanú u nás, z ovocia hlavne jablká. Citrusy tak od polovice decembra do polovice januára, vtedy sú aj u nás sladké podľa mojej chuti.
Chýba mi kvalitný chlieb a pečivo. Chleba boli zo štyri druhy, každý veľmi chutný, najviac mi chutil šumavský, bol s ražou a dobrý bol aj ten, ktorý bol všade a kupovali sme ako "obyčajný", dve kilá za 5,20 Kčs. Dobrý bol aj výražkový. Vodové žemle, čerstvé chrumkavé rožky sa posunuli do katagórie snov, ešte najlepšie sú tie, ktoré upečiem doma, lebo dne sú toho na pultoch záplavy, ale zriedka nájdem niečo chutné.
Súčasná doba ma ovplyvnila množstvom informácií a zložení a kvalite jedla, takže nekupujem oplátky, keksy, hotové koláče a radšej pečiem doma, viem čo do toho dám. Úplne som vyradila margaríny, ale na olivový olej som si nezvykla a ani nezvyknem, pre mňa je jeho chuť i vôňa protivná. Stále používam bravčovú masť, opekám na nej a dusím hovädzia a bravčové mäsá, pečiem s maslom, alebo s masťou, niekdy s rastlinným olejom. Hmotnosť primeraná, u ma aj u manžela, cholesterol mierne nad normu, ale lieky neberieme, tak si myslím, že takéto stravovanie je pre nás vhodné.
alena45
Rozdiel je len v tom, že som obmedzila mäso a výrobky z neho, ale nie preto, že by som nemala mäso rada. Hnusí sa mi najmä kuracie, ktoré je v obchodoch, občas na dedine natrafím na čerstvé zo zabíjačky, Varím najmä klasiku, a skúšam nové recepty z mojej zeleniny. Kedysi som viac experimentovala s koreninami, dnes si vystačím s čiernym korením, rascou, majoránkou a bobkovým listom. Varím viac polievok ako kedysi, a hoci občas vyskúšam aj nejakú novinku, väčšinou sa vrátim ku klasickým jedlám. Najväčšia časť mojich víkendových nákupov je ovocie. Narozdiel od @sovky a @atiny - nekupujem jablká. Mám z nich kyselinu a týždeň sa z toho dostávam. Inak rovnako ako kedysi varím viac na masti, olej len sem-tam, kde to inak nejde, najradšej mám repkový.
evelynba
Keďže starého psa novým kúskom nenaučíš, varím väčšinou tak ako predtým, starú klasiku. Ako mám uvedené aj v mojom profile, stretli sa u nás v rodine viaceré zložky rakúsko-uhorskej kuchyne a to máme dodnes najradšej. Varili sme za socíku z toho, čo sme dostali kúpiť (a na čo sme mali peniaze) a nemám pocit, že by tým niekto trpel. Dnes máme po 60-tke a žiadne výraznejšie problémy s cholesterolom, cukrovkou alebo pod. Aj naše deti (dnes už dávno dospeláci) vyrástli v zdravých mladých mužov a možno je to práve tým, že hoci možno tá strava nebola tak sofistikovaná a prešpekulovaná ako dnes, väčšinu voľného času trávili vonku a nie pri PC alebo TV. Takže chlieb napr. natretý klasickou pečeňovou Májkou alebo s turistickou salámou im zjavne neublížil. Na Vareche sa často inšpirujem a skúšam aj nové veci, niektoré sa ujali, ale k niektorým sa už po vyskúšaní nevraciam. Je tu strašne veľa receptov a mnohé sú fajn, ale aj naše chute sú rôzne, preto treba selektovať. Ďakujem Vareche že je a aj do budúcna určite budem skúšať, ale s mierou. Lebo.... viď prvá veta.
mirop
Myslim, ze pad socializmu nam objavil nove chute, nove suroviny, nove kuchyne a nove postupy a tak si sem tam doprajeme klasiku a sem tam nove moderne varenie, vzdy vsak z kvalitnych surovin a bez umelych dochucovadiel
marika9
Kuchyňa starých mám nemala chybu. Po vyskúšaní nových receptov sa k nej s istotou vraciame. Ale máme obľúbené aj niektoré nové jedlá.
staja
Recepty našich mám a starých mám majú svoje miesto a aj čaro. Rada sa k nim vraciam a sú pre mňa pamätné, pri nich si s láskou spomínam na obe aj na svokru. Čas ale ide ďalej a nevyhýbam sa ani novým surovinám a ani novým jednoduchším receptom. Varím menej z bravčového, hovädzieho a minimálne z kuracieho mäsa, častejšie z morčacieho, občas z králika a čerstvé ryby. Úplne sme prestali kupovať chlieb a pečivo, pečiem sama - kváskujem a za výborné rady vďačím varecháčke Havino, koláče som nekupovala nikdy a dnes pečiem už aj keksíky. Rada používam celozrnné múky, špaldu, ražnú, to pred r. 1989 nebolo v obchode. A určite viac zeleniny. Veľa jednoduchých receptov mám z Varechy, používam ich rada a často a pri väčšine z nich viem aj kto je autorom, mnohé varecháčky a varecháči sú pre mňa osvedčené "značky" a ich recepty nikdy neprehliadnem, hoci ich veľmi zriedkavo komentujem.
babidka
Samozrejme , ze sme VSETCI vela vec v stravovani i zmenili ! Ved uplynulo 28 rokov. A hociako sa niektori dusuju, ze nie , ze su verni tradiciam , prababkinej kuchyni...je to iba zdanie . Ved musia skusat nove jedla uz iba z toho dovodu ,zesi to rodina vynuti.No a aj kvoli tomu , ze niektore potraviny zmizli z obchodov .Ine sa objavili.
Ja varim samozrejme inak. Vtedy som bola zaryta vegetarianka - teraz mam maso z vlastneho chovu.Vtedy som zhanala po celej republike soju, pohanku alebo aj obycajnu hrubozrnu muku.Teraz skor uvazujem , kolko pridavnych latok co obsahuje :-) Sortiment ovocia a zeleniny bol uzulinky a na vsetko som si musela odstat rad ...a ani vtedy nebolo lacne .Teraz si dopestujem vlastne , kupujem vela exotickeho ovocia a vsetko nove chcem ochutnat . A basta !
Fnukanie nad tym , ake to boli vtedy zlate casy je mi smiesne . Viem ako bolo , zazila som to na vlastnej kozi a nik mi nemusi vraviet ake to bolo zazracne .Vtedy som bola mlada , nic mi nevadilo a vsetko som zvladala .PRETO to naozaj BOLO krasne a jednoduche :-)
stefik
Hm ... v socializme mi navarili a teraz si musím variť sama . Ale mne sa skôr zdá, že každý ma určitú klasiku ktorú ma proste rad a varí ju a ostatné sa mení. Jedine čo postrádam z tých čias je chlieb a rohliky.
haji
Vařím a peču jak nejlíp umím. S časem a státním zřízením to nemá co dělat. Dokážu se přizpůsobit a uvařit, upéct i z mála i z bohatého výběru. Jediné co mě může a ovlivňuje je cena. Beru to však s nadhledem, jsem trénovaná. Největší radost mám z toho, že jsem tady na Vareche našla plno dobrých receptů i lidí, kteří mě posunují v mém vývoji. A kde je to možné, posunují se i oni se mnou. Tady na Vareche jsem našla pomoc a vedení od milých dam @Siisa a @Havino , které mě dovedly ke kváskovému chlebíku. Bylo to něco jako nedosažitelná meta - péct chlebík. Dokonce kváskový. Začátky byly adrenalinové, ale hurá, kváskový chlebík teď peču náramný. Je fakt, že si člověk na dobré velmi rychle zvykne. Jiný chlebík už nejím. Mám kolem sebe plno přátel, kterým můj chlebík chutná. A to mě moc těší. Vůbec mě těší, když mým milým a blízkým chutná! Děkuji všem za vaše recepty, sdílení, lásku a pohodu na stránkách Varechy. Je to můj relax, zábava, radost a potěšení. Internet je fajn věc, protože kuchařka v knižní podobě je soliter, nereaguje na podněty a naopak. Díky elektronické komunikaci za sbližování /i rozdělování/ lidí. Krásnou neděli přeji všem!
jozka2
Chlebik obcas peciem bezlepkovy.V Kosiciach je dostat hlavne tmavy chlieb veeelmi chutny a rohliky ako za sociku.
Roky som zvyknuta na trosku masa a vela zeleniny a tak ako pisu varechacky mam rada domace polievky zahustovane a s kuskom toastu s maslom,na to nedam dopustit.Priznam sa,ze spm zvyknuta varit obed za pol hodiny ogrilovany kusok maska zelenina dusena na pare,alebo salat a v mikrovlne pecene zemiaky,alebo ryza.Ked idem k detom jedalensky listok je uz dopredu oznameny na nase klasicke jedla.Plnena kapusta,strapacky,zem.lokse bugrize,rozne polievky,hrachovy eintoff a hlavne buchty na pare,sisky no vsetko stara klasika i ked to ja uz vobec nejem,ale radost z toho ako moje vnucence to likviduju a nie len oni tak mi to je ako pruzna sila varit a vymyslat co este.Hlavne teraz na Vianoce nesmie chybat tzv.KOLOCENa fazula,hubova polievka s krupkami ,pirohy a kazdy chce inu napln,atd.Prajem prijemne Vianoce celej rodine VARECHACOV nech sa nam dobre vari aj v buducnosti.
2010
@Roztliezkavacka
Zaujmava diskusia co roky spravia s clovekom, mladost = romantika socializmu.
No v skratke tato stranka by neexistovala, lebo nebolo dostat absolutne nic ine len trosku exotickejsie v obchodoch.
Ale na to ty starsi daako pozabudli cez ruzove okuliare mladosti.