Varenie

V com je CHYBA, ked sa parene cesto ZRAZI?

honestka - fotkahonestka, 19. júla 2010

V poslednom case je tu vela receptov s kysnutym cestom a tym padom aj skusenych varechacok a preto som sa odvazila polozit otazku v diskusii, ktoru som si vsimla u viacerych disktujucich, ktorym sa stane problem pri pareni buchiet ci knedlika v tom, ze hoci pocas procesu parenia je vsetko krasne, ked sa pokrievka ODKRYJE a hoci ich rychlo popicháme vidličkou, alebo spajdlou, aby sa NEZRAZILI, alebo "NEZGRCNLI" predsa sa to stane. Naparene Cesto dostane take jamky akoby od kvapiek vody, ktore sa usadili hore na pokrievke, hoci ich odkryvam pomaly a pokrievku naklonim, aby voda stiekla....
=== Ma niekto s tymto skusenosti PRECO SA TO STANE? ===

Mne sa to stalo nedavno 2x po sebe - a to uz "parim" peknych par rokov. Podotykam, ze ci davam vajicko, alebo nie do cesta- toto nema ziadny efekt.

V com sa stane chyba- neviem si to vyslevtlit, kedze vsetko robim roky rovnako. Pred odkrytim rajnice je teplota nizka, aby nedostali naraz studeneho vzduchu a aj tak, hoci ich picham ako najskor viem, niektore "capnu" dole.
Moze to tu byt touto mimoriadnou teplotou- (mame velmi vela zrazok a leto je velmi chladne), alebo to ovplyvnuje nieco ine, kedze suroviny som rokmi nezmenila.
Prosim ak mate skusenosti vyjadrite sa k tomuto problemu - nie ze by mi to VELMI vadilo, lebo zjest sa daju, ked sa posypu makom alebo orechami- tak to nevidno, ale stve ma to, ze nevyzeraju tak, ako som zvyknuta a ako ich vidim aj na vasich obrazkoch - krasne hladke.

== Naviac ma trapi otazka, preco sa to nestane so vsetkymi kusmi, ale len s niektorymi, hoci na parak sa mi zmesti 12-15 kusov, alebo 2 velke vyse ½ kg knedle...
Dakujem za kazdu radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

janger
@honestka , to si trafila klinec po hlave (ci ako sa to povie). Ja som to prave spominala v recepte @zdezda -""knedla, nie ako priloha"". Mne sa to stalo uz viackrat. A zaujimave bolo, ze par kuskov bolo dobrych a par uplne takych zrazenych, ako popisujes ty. Tak uz som to uplne vzdala a parene buchty vobec nerobievam. Budem tiez strasne rada vasim radam. @honestka , len tak mimochodom, na teba som mala este otazocku o rimskom hrnci. Nakukni, prosim ta, do tvojho receptu na chlebik peceny v rimskom hrnci. Dakujem ti.
alexdidi
Aj mne sa to stáva, aj naposledy som bola nahnevaná, keď mi takto spľasol knedlík...dôvod neviem tiež, tak čakám či niekto poradí...pritom, zdá sa mi,že mojej mamke sa to nestávalo, ale, žiaľ už sa jej spýtať nemôžem...
klaura
Jááááj, parené buchty ... práve pre tento problém som sa zapovedala, že už ich neurobím ... na doske krásne nakysnuté, na pare ako pampúchy, krásne, narastené, čas parenia dodržaný ... a keď nimi pri vyberaní pohnem, spľasnú ... :)
honestka
@janger : prepac, napisala som ti comment pri tvojej otazke. Ospravedlnujem sa za jeho prehliadnutie. Pozdravujem!
babinka
nuz aj mne sa to este obcas stane, bola som pocena, ze hned po odkryti treba knedlik-buchtu popichat - robievam to dvoma sparadlami velmi rychlo, ale obcas aj tak trosku splasnu :(
kuchticka
Mne sa to tiez obcas stane, ale vatsinou ked ponahlam a nie som dost opatrna. S hotovym knedlikom-buchtou parenoe, sa musi zaobchadzat ako s krehkym sklom. Opatrnucko ich pokladat,aby sa nezrazily a co najrychlejsie kazdu ropichnut ostrym (paratkom, spajdlou), Teraz to robim tak, ze ich vyberam dvomi paratkami a opatrno kladiem na tanier.
kamilka61
Pozdravujem všetky varechárky, ja už tiež varím zopár desaťročí, a údajne dobre. Takže skúsim asi takto. Keď mám vykysnuté cesto a robím stále z kila múky, tak si rozdelím cesto na menšie časti. Nikdy neurobím všetky buchty naraz a postupne ich dávam na paru. Urobím len toľko koľko vyjdú na utierku na hrci- mne osobne 7 buchiet, varím 8 minút, medzi tým ako sa buchty varia , pripravim si ďalšie aby za tých 8 min. podkysli. Všimnite si ako Vám ostatné cesto kysne ďalej. Takže len toľko pripravim koľko položím na hrniec. Mne sa to stávalo pomerne dlho- aj niekoľko rokov, no postupne som vylúčila všetky možnosti. Táto je určite zaručená. Môžem odporučať. Pozdravujem všetky a prajem pekné / hoci je veľmi horúce/ leto.
janazjarku
Mne sa to ozaj nikdy nestalo znova vďaka "učňovstvu" na diaľku. Knedle a buchty pripravujem presne ako @kamilka61 len doba je dlhšia buchy parím 10 minút a knedlu 20 minút a tiež keď vložím buchty vtedy nachystám ďaľšiu "várku" a buchty fert parím ako naše staré mamy na vyhradenej ľanovej utierke uviazanej na hrnci a prikryté rajnicou :-)
kamilka61
Som rada, že aj niekto iný má takúto skúsenosť. Ja robievam buchty menšie, takže im stačí 8 minút. knedlíky varím vo vode, sú výborne a varím ich 8max.9 min. Po vybratí z vody ich natriem olejom.
stefani11
@kamilka61 ďakujem za radu ,lebo veru aj mne sa to stávalo,ale vďaka skúseným varecháčkam sa tu človek všeličo naučí a učíme sa celý život.
jeka
Tak ,ako píše @Kamilka ,aj mne sa to stavalo,tak som robila pokusy a zistíla som,že je to aj múkou-zak som začala miešať polohr a hrubú múku,vajíčko nedávam,a robím len toľko buchiet ,koľko sa mi zmestí na parák
bozulka
Moje skúsenosti sú také že :múka zásadne hrubá,1 vajíčko určite dávam.Keď sa varia a to hlavne vo vode-nesmia sa prevariť,potom rýchlo vybrať,prepichnúť alebo natrhnúť a veľkú alebo malé knedle potieram olejom aby neokorali.Ešte som nerobila v parnom hrnci tak budem skúšaťtam sa mi ich zmestí viac.
evanaaa
Ja o tomto probléme počujem ( čítam ) prvýkrát, možno je to tým, že som veľa neparila, len spočiatku, keď sa ešte knedle tak kupovať nedali a mala som problém opačný - z knedli bola veľká " papuča ", ledva sa na hrniec zmestila, tak napuchla a taká aj zostala po vybratí. Ale poradiť neviem. A - nič som nepichala.
1x ebi52
michsamant
No ja som dnes parila buchty a spomenula som si na tuto diskusiu. Prve dve varky buchiet krasne, nadychane a potom sa mi stalo, ze som odokryla a splasli, ale viem aj preco. Pretoze mi na ne kvapla ta horuca voda z pokrievky. Ked som na dalsi krat odokryla a pokrievku nenachylila a rychlo dala prec, horuca voda mi na ne nekvapla a buchty zostali pekne. Takze sa mi scvrkli len pri tom kvapnuti.
honestka
Miska, robila som od vtedy a znova boli fajn, ale budem davat pozor na tie kvapky. dakujem. (pekna fotka!)
1x bubaya
milina
varím knedle zásadne ib vo vode, tak ako to robila moja mama. Buchty na pare teraz tak často nevarím, ale keď boli deti menši tak aj susedove deti chodili k nám na parené buchty, nespomínam si že by sa mi zrazili, ale zásadne som ich parila na ľanovej handričke prikryté vandlíkom a treba dávať pozor aby pri odokrytí na ne nekvapla voda je to pravda aj moja mama vždy hovorila nesmieč buchty "obariť" aby zostali pekne nafúknuté.
bekla
No prave parim, po 6 kuskov a jedna je vzdy na trafenie, ale zje sa aj ta!!! Nech robim, co robim...
mamec
@bekla (17.5.2022 19:54)
Také sa u nás prvé minuli. Synovia ich volali "zmozgovatené".
Ja mám pocit, že sa mi to stane vtedy, keď prešvihnem čas a nechám ich pariť dlhšie ako treba. Kvapka vody z pokrievky to nespôsobuje a ani popichanie nepomôže, lebo mne sa to spraví vedy, keď pokrievku ešte len odkladám.
Podľa mňa sa tým netreba až tak trápiť, hladošom to nevadí, hlavne aby bolo buchiet veľa :)
petullka
Ja som tiež kedysi kdesi čítala, že je to tou vodou z pokrievky a odkedy si na to dávam pozor, už sa mi to nikdy nestalo. Pokrievku treba dvihnúť a rýchlym vodorovným pohybom dať stranou