V poslednom case je tu vela receptov s kysnutym cestom a tym padom aj skusenych varechacok a preto som sa odvazila polozit otazku v diskusii, ktoru som si vsimla u viacerych disktujucich, ktorym sa stane problem pri pareni buchiet ci knedlika v tom, ze hoci pocas procesu parenia je vsetko krasne, ked sa pokrievka ODKRYJE a hoci ich rychlo popicháme vidličkou, alebo spajdlou, aby sa NEZRAZILI, alebo "NEZGRCNLI" predsa sa to stane. Naparene Cesto dostane take jamky akoby od kvapiek vody, ktore sa usadili hore na pokrievke, hoci ich odkryvam pomaly a pokrievku naklonim, aby voda stiekla....
=== Ma niekto s tymto skusenosti PRECO SA TO STANE? ===
Mne sa to stalo nedavno 2x po sebe - a to uz "parim" peknych par rokov. Podotykam, ze ci davam vajicko, alebo nie do cesta- toto nema ziadny efekt.
V com sa stane chyba- neviem si to vyslevtlit, kedze vsetko robim roky rovnako. Pred odkrytim rajnice je teplota nizka, aby nedostali naraz studeneho vzduchu a aj tak, hoci ich picham ako najskor viem, niektore "capnu" dole.
Moze to tu byt touto mimoriadnou teplotou- (mame velmi vela zrazok a leto je velmi chladne), alebo to ovplyvnuje nieco ine, kedze suroviny som rokmi nezmenila.
Prosim ak mate skusenosti vyjadrite sa k tomuto problemu - nie ze by mi to VELMI vadilo, lebo zjest sa daju, ked sa posypu makom alebo orechami- tak to nevidno, ale stve ma to, ze nevyzeraju tak, ako som zvyknuta a ako ich vidim aj na vasich obrazkoch - krasne hladke.
== Naviac ma trapi otazka, preco sa to nestane so vsetkymi kusmi, ale len s niektorymi, hoci na parak sa mi zmesti 12-15 kusov, alebo 2 velke vyse ½ kg knedle...
Dakujem za kazdu radu.
Také sa u nás prvé minuli. Synovia ich volali "zmozgovatené".
Ja mám pocit, že sa mi to stane vtedy, keď prešvihnem čas a nechám ich pariť dlhšie ako treba. Kvapka vody z pokrievky to nespôsobuje a ani popichanie nepomôže, lebo mne sa to spraví vedy, keď pokrievku ešte len odkladám.
Podľa mňa sa tým netreba až tak trápiť, hladošom to nevadí, hlavne aby bolo buchiet veľa :)