Varenie

TURECKÝ MED

cicamaci - fotkacicamaci, 27. júna 2010

Ahoj, varecháči chcela by som Vás poprosiť o recept na turecký med aký predávajú na jarmokoch a tak. Môj muž ich má veľmi rád a chcela by som ho tým potešiť. Ďakujem Vám vopred za príspevky.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
@cajiky : a vieš, že nad tým vážne uvažujem? Mám rada slnečnicovú, taká sa kedysi nosila z Bulharska a Ruska. U nás sa občas dá kúpiť sezamová, ale tá mi až tak nechutí. V máji sme boli v Rusku, chalvu som si doniesla, ale jednoducho sa nedá jesť. Tak túším začnem robiť experimenty, ako ju vyrobiť doma. Ak sa podarí, pridám recept.
cajiky
@sovka62 , to by bol najkrajší tohtoročný počin...aj pistáciová nie je najhoršia :-)) a ešte niekto prihoďte recept na zemiakový cukor, tzv. "krumplák" a možno prídem o zdravý rozum...
cajiky
www.biorecepty.sk - tam je bez che. prísad a konzervantov...tiež som pozrela aj iné...vždy som si myslela, že do chalvy sa dáva nejaký tuk, ale ten tam je zrejme iba z tých rozomletých semienok
celka
Vložila jsem pro tebe recept na Turron, je to obdoba tureckého
medu, ale je to prý španělský recept. Také mám strašně ráda
turecký med.
honestka
pri vareni cukru je dolezite sirup varit na 2 rozne stupne, najprv na tkzv. "slabu nit" a potom troska dlhsie na "gulicku;, (aby bol tmavsi) a tak dostane tur. med dobru konzistenciu.
jeka
ešte neviem dobre pracovať s počítačom,tak recept dám do komentára:3 bielka ušľaháme na tuhý sneh,pridáme 140 prášk.cukru a šľaháme do stuhnutia.Med 80 g necháme zovrieť a do vriaceho pomaly pridávame sneh,a miešame kým nemame pevnú masu.Potom pridáme asi 100 g sekaných orechov a 1 vaniliový cukor dobre premiešame.Masu vylejeme na oblátku,prikryjeme druhou a zaťažíme.Vložíme do chladničky aby stuhol a po stuhnutí pokrajáme na ľubovoľné tvary,ktoré namáčame v čokoláde/Môžeme pridáť aj hrozienka,kand.ovocie-kto čo má rád./
cicamaci
Dakujem vám všetkym velmi pekne za recepty a rady. Postupne vyskúšam všetky recepty.
samanka
@cajiky ,@sovka62 ,@frezia68 keď mám chuť na chalvu, tak si ju urobím doma, bez konzervantov: zomeliem na kávovom mlynčeku sézamové semienko,(úplne na kašu) pridám med, zamiešam a chalva je hotová. Možno sa dá takto urobiť aj zo slnečnicových semien, neviem, neskúšala som, slnečnicu mám rada bez príchute. Návod som tiež niekde "vyčítala". Neviem, či sa dá aj skladovať, ja ju stihnem zjesť za dve popoludnia.
huck
cajiky spomenula zemiakovy cokor.. Volali sme ho krumplove cukrove /hmm, ta moja krasna bernolakovština :) / Kupovali sme ho v miestnom obchode tabličku za korunu. Pamatam že bol ružovo sfarbeny , vanilkovo žlty a nejako orieškovo .. Hlavne si pamatam tieto tri pastelove farby, Chutil viac menej jednako. Mnjaam , krumplovy cukor som zbožnovala.. Ako som mohla nan celkom zabudnut? Cajiky dakujem za občerstvenie spomienok na detstvo:)
evas13
Asi prestanem chodiť na varechu:)), lebo tomuto človek ťažko odoláva a čo potom moje kilá navyše. Popritom si veľmi, veľmi veľa odopieram a bojujem aj pri týchto dvoch receptoch, staaašne ich mám rada :))))
bozulka
Turecký med - zaujímavé ako naskakujú spomienky pri jednom,dvoch slovách.Trhovisko na Záhorí množstvo ľudí,ale vždy som našla pultík kde královala obrovská hruda,za ňou fúzatý pán s veľkou mačetou a odsekával kusy tej nádhernej,hoci trošku lepkavej,orieškovej hmoty.V duchu som sa modlila aby odsekol veľký kus lebo som vedela,že maminka nikdy nepovie-to je moc...
Mydélko,krumpolový cukr-to bola ďalšia nádhera,ďalšie spomienky,hoci prvé dobroty som "okoštovala"hneď po vojne.Bývali sme u babky" Na dolním konci " a táto dobrota bola až v Kiripolci,ale to nevadilo,bola nedeľa a na"tatovem kole" to bol iba kúsok.Chalva-prvý krát som ju jedla v Bulharsku a teraz som spokojná keď ju raz za čas dostanem kúpiť v Lídli na Grécke dni.Vidíte, jedno,dve slová a máte spomienky s pred 65 rokov.Varecha je úžasná, sú tu nádherný ľudia hoci aj s rôznymi názormi,ale to patrí k životu.Je mi len ľúto,že tie recepty už nevyskúšam,jednak pre nedostatok síl a jednak preto,že tých krásných kíl mám už viac než dosť a ako sa poznám neskončilo by to pri 100 gramoch.Preto mi bude stačiť keď si prečítam ako sa to vám podarilo a že @sovke sa to podarí o tom nepochybujem.
babidka
mile Varesky , skuste si dat slnecnicovu chalvu doniest z Ukrajiny. je lepsia ako ta z Ruska .ale ja mam najradsej bulharsku , asi preto lebo som na nu zvyknuta . oni si ju robievaju zvacsa doma - je to naozaj iba med a pomlete slnecnicove semienka . Vo vnutrozemi robia aj z mandli a ta je uplne najlepsia . Grecka zo sezamu co sa da kupit v Lidli je presladena a velmi lepkava .
"Bandurkovy cukor" ako sa u nas volal , miloval moj brat . ten bol cele detstvo doslova na nom zavisly a my so sestrou sme to pekne vyuzivali :-))))) Ani jedna sme ho neoblubovali a kedze mamicka prisne delila medzi nas vsetko / bez ohladu ci to niekto mal alebo nemal rad / tak sme svoje "podiely" pouzivali ako platidlo aby brat za nas robil niektore prace .....:-)))))
evanaaa
CHalvu som jedávala asi pred vyše 50- tymi ( timi ? ) rokmi, bola balená podobne ako teraz pečeňový syr ( paštéka ) v alobale - tehla, a z nej nám odkrojili pri kúpe koľko sme pýtali. Inak, pravá chalva sú mleté SLNEĆNICOVÉ semiačka zmiešané myslím s medom (?) ale netreba si ich pliesť s tureckým medom. To je už niečo iné.Pre mňa je to spomienka na mladosť, dlho sa neobjavovala a teraz je viac variácií, ale nie je to ono - tá pravá chalva. A je aj dosť drahá za malé množstvo.
cajiky
@huck : aj bledučko zelený ten krumplák býval...tiež som ho stále jedla...naši sa šialene báli, že budem mať predkus, lebo som naň používala iba horné rezáky :-))
cajiky
@samanka : vďaka za info,- už som taká pobláznená, že skočím do nejakej čajovne a kúpim si (nemám kávový mlynček, ach !)
sovka62
Srdiečka moje, ktorým chýba "krumplicukor" (to je náš staroprešpurácky názov), nezúfajte. Doteraz sa dá kúpiť v Maďarsku a občas sa objavoval i v Trnave, v stánku na lavičke pre peších z polikliniky do mesta. Pred pár rokmi mi ho Maďari ponúkali ako barterový tovar za to, čo som k nim vyvážala. Tak som vzala pár kúskov domov ako vzorku a dala ochutnať mojim už dospelým deťom. Vyhlásili, že je to hnus a určite by to nikto nekupoval. Nuž čo, nová, náročnejšia generácia. A aby vás nemýlilo, v Maďarsku má iný tvar, nie tabličky, ale zvislé pásiky široké asi 1 cm, tuším šesť vedľa seba. A tú chalvu som chcela skúšať presne tak, ako ste tu písali, len rozomletá slnečnica a med. Hlavne treba nájsť ten správny pomer.
evas13
Ano @sovka62 milá, dostať ho(krumplicukor), ale už nemál takú chuť ako mával za našich čias. Už ma vôbec neoslovil.
cajiky
sovka62, tak toto je skvelá informácia ! Pôjdem sa popozerať po obchodíkoch...teším sa na prvý hryz...a možno sa dorazím lyžicou rybacieho tuku - ak detstvo, tak nech to stojí za to...(bŕŕŕ)
celka
@Bozulka , jsem už taky v létech, kdy toho dost pamatuji. Zajímavé,
že i když jsme žily každá někde jinde, spojují nás spomínky na turecký
med, krumpolový cukor ( byly to takové průhledné krystalky
na
provázku ? ), mydelko, pendreky ( lékořice ) a nevím , jestli u Vás
byly také fialkové bonbóny, takové průhledné válečky s fialkou
uprostřed. Tu jejich vůni nikdy nezapomenu. Akorát chalvu si
z dětství nevybavuji.
hannah22
@celka :vybavili sa mi spomienky na cukrkandl ten býval na provázku a fialkové bonbóny, ale bandurkový cukor znovu dostať, ale už to neni to čo bolo (alebo mi už odumreli tie správne chuťové bunky) chalvu si kupujem od ukrajiniek na trhu alebo dcéra doniesla kilo gréckej a tá vám bola, lahoda a v marketoch dostať tiež izraelskú. A k tomu rybiemu tuku sme v škole dostávali aj vitamín C a ten bol kyslýýý, to naše detstvo stálo za to kam sa na nás teraz hrabú .... :))
celka
@ hannah22: asi to bylo tím, že těch dobrot nebylo tak moc
jako dneska, a tak měly pro nás větší hodnotu. Někdy vzpomínám,
jaké to bylo jednoduché, když jsem šla do obchodu a měla
na výběr jen český, dietní salám, vysočinu a šunku. Teď jít
do obchodu, tak to je na pár hodin, zvlášť, když ještě musím
číst všechny etikety kvůli celiakii a také kvůli éčkám.
huck
celka, ti si srdce!! :)) V hlbokom podvedomi skrytej detskej duše (v každom z nas sa skryva dieťa) su mi tiež prave cukriky vo forme valčekov - zvonku fialovo pasikovane a vo vnutri v bielom poli -fialka! Nadherne vonali,( ešte dnes si viem tu vôňu živo predstavit), Volali sme ich- hromy1 Spomina si ešte niekto na tieto vynikajuce cukriky (valčeky) s fialkou v strede a sto krasnou akoby fialkovou vonou pod menom HROM ? Možno ste ich volali inak.. Celka , som strašne rada , že si si na ne spomenula a hlavne ta ich krasna vona Hromov "prenasleduje" aj teba :))
huck
Hannah cukrkandel sme robili doma sami . Občas nam ho robievala mama....ale ked nebola mama doma tak mi traja mudrlanti (sestra , brat a ja) sme si urobili self servis a to hrozilo nebezpečie nie len kastroliku, ale aj nam. Na štastie všetko je dobre, čo dobre skonči... Do kastrolika par kvapiek oleja, kryštalovy cukor, nechali skaramelizovat (tekuty) nasypali nasekane vlašske orechy (inokedy nemlety mak), Masu sme vyliali na kamennu tabulu a rychlo s nožom krajali na trojuholničky, štvorce, obdlžniky .. Jooj čo všetko o našich aktivitach chudera mama nevedela ! :)


celka
@huck : děkuji. Unás jeden podnikatel po revoluci začal vyrábět
tyto fialkové bonbóny ( nepamatuji si už, jak jsme jim za mého
dětství říkali ) a tak jsem je měla možnost vyzkoušet, ale už pro mně
nebyly to, co v dětství. Buť si to v dětsví idealizujeme, nebo se mu
nepodařila receptura a nebo je teď tolik jiných jidel a chutí, že už
jsme zhýčkani. Ale asi to bude tím dětstvím, protože když vzpomínám na ty časy, tak se mi zdá, že v létě pořád svítilo
sluníčko a denně jsme se chodili koupat do rybníka a v zimě
byl zase pořád sníh a chodili jme na sáňky. Asi ty horší věci
si dětský mozek vymaže a zůstanou jenom ty krásné vzpomínky.
celka
Ještě jsem zapomněla napsat, že si na zahradě pěstuji ty modré
lesní fialky a sem tam k ním přivoním. Ty bonbóny měly úplně stejnou vůni.
evanaaa
Celka, zemiakový cukor boli tabličky pastelových farieb, obsahovali viac zemiakového škrobu, vypadali ako mydielka. A huck, to nebol kandizovaný cukor, ale len karamel. Ten vypadal ako jantár a pripravoval sa v cukrovaroch tuším. a aj fialkové cukríky a iné sny mladosti, aj tie valčeky si památám.
honestka
aj ja som za tieto nase dobroty, ktore si pamatam este z doby, ze mama dostavala vsetko "na pridel" islo sa nakupit na listky do obchodu a nikdy nezabudli na nas deti aby sme dostali nieco prave z menovanych dobrotiek. Ten cukrkandel kupujeme aj tu, vyrabaju ho starou metodou a chuti rovnako, volaju to "rock candy"
ale krumpliak sa doma nedal vyrobit ako si pamatam.
evanaaa
Je zaujímavé, prečo to, čo bolo dobré a ľuďom chutilo, zaniklo. A ak sa aj po dlhých rokoch objavilo, už to nebolo ono. Nemajú tie staré recepty, alebo ich vylepšujú tak, že nestoja za nič ???
vieraa
cicamaci
Ked si napíšeš do googlu turecký med tak sa ti objaví recept, ktorý je vemi dobrý a myslím si, že najviac sa približuje k tomu nášmu bývalému z minulých čias. Ja som ho robila a je dobrý. Aj ja sa pridávom k vám a spomínam na tie časy, ked cukrovinky ako turecký med, pelendreky, zemiakový cukor a pod. boli ovela chutnejšie ako dnes. Neviem čím to je, vtedy ozaj surovín nebolo tolko ako je teraz ale napriek tomu taký pelendrek nemá vobec chut po lekorici
celka
Dodnes jsem nevěděla, že mydelka to byl zemiakový cukor.
hannah22
huráá @celka to je onóó, zemiakový (bandurkový)cukor to je mydélko ,už som zabudla jeho názov a tys mi ho pripomenula dííík , k tým chutiam ,vraj ako človek starne odumierajú mu aj chuťové bunky a preto nám už niektoré veci nechutia tak ako za detstva, škoda škoda ... :))
hannah22
alebo ešte lepšie" mejdlíčko" to je to pravé, vďaka...:))
celka
Všechny@To jsem ráda, že jsme si zavzpomínaly na staré časy.
bobarka
Krásne spomienky z detstva. Ale nebolo kedysi aj blato mäkšie?