Zdravá výživa

Toto jeme?

afataga - fotkaafataga, 30. januára 2013

Neuveriteľné, čo všetko sa pridáva do potravín, pozrite sa:  lesk.cas.sk/clanok/100271/sokujuce-toto-jeme-chroba...

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne
keby len to:-) som to citala rano a uz asi prestanem,lebo uz by clovek nic nejedol...a aby nic nerobil,len etikety studoval...zjem len co vlastnorucne uvarim,aj to este neviem,ake su to suroviny...ale co uz,vsak nebudeme dychat vzduch z fujary:-))))) ako Zuzka Kronerka v tej rozpravke,ci ktora to bola...
tornadolue
Kedze mam prestudovanu knihu Hrbitov na taliri, toto pre mna prekvapko nie je, nic, v com sa sa tie prisady nachadzaju, nejem a vobec mi to nechyba. Zaujimave napr. je, ze karmin z tych rozomletych chrobakov sa pouziva na farbenie cukrikov a deti to veselo konzumuju. Pritom moze byt pricinou alergii a casto je toto farbivo oznacovane za pricinu hyperaktivity deti, nenormalne...
lucylee
Viem o tom, takze to nie je pre mna nijake prekvapenie. Uz to tu daval @eraserhead v diskusii o farbivach. Ja svojmu dietatu nikdy nedam podobne sprostosti, ak tam domace kolace a sladkosti.
babidka
Neverte vsetkemu , co na internete citate :-)Ja uz som podobne "vyplody " citala viackrat v roznych verziach a podobach .Nevravim , ze je vsetko loz . Ale je to podane tak , aby clanok uputal , ohromil , zaujal - a autorovi je uplne jedno , ci je to vsetko pravda , polopravda alebo loz .
Ved len taky med - vraj je to "vyvratok" vcely. Nuz , keby si autor dal trosku namahy a overil si v hociktorej prirucke pre vcelara ako med vznika - taku "mudrost " by neuverejnil . Vcela nasaje nektar do medoveho vacku. Medovy vacok je od zaludka oddeleny chlopnou , tak je zarucene , ze sa nektar nedostane do zaludka a nebude natraveny .Vcela odovzda v uli nektar dalsej vcele , ta dalsej ...atd .Takto je nektar niekolkokrat zhltnuty a vyvrhnuty/ ale nie zo zaludka/ a kazda vcela prida enzymy a aminokyseliny zo svojich zliaz , zaroven sa vsak nektar zahustuje a potom ho vcela ulozi do "komorky" kde sa dalej odparovanim vody zahustuje .
Je teda med "zvratok"? A mozno keby sme sli bod za bodom , zistili by sme , ze fakty si autor prisposobil podla svoíjich potrieb ...aby nas sokoval? znechutil?

ethanel
No a ako ludia vsetko s radostou konzumuju ako sa tesia z krasnych farieb vyrobkov, nalesteneho ovocia, v dnesnej dobe sa tomu ani necudujem ved co veci predava :) stacilo si pozriet relaciu v nemenovanej TV ako sa toci reklama a ako vlastne zavadza ludi ved ani jedno fotene jedlo nieje vladtne jedlo je to zmas stavbarskych, tmelov, farieb, pripravkov na holenie .... Hlavne nech obrazok vyzera uzastne a oblbne ludi ... Taka je doba a ludia tieto veci neregistruju a ani moc neskumaju co vlastne tie Ecka su . Z hladiska konzumenta by sme asi 80% potravin ani nemohli jest ale za ten dlhy cas sa nase tela ako tak naucili primat tieto latky a vyrobcovia sa len tesia ako im stupaju trzby .
lucylee
@babidka super, ze si napisala aj svoj pohlad, ktory je nestranny. S tym medom je to naozaj prehnane.
elixir
Takýto článok by som čakala od malého decka, a k tomu by ešte mohlo zhltnúť dážďovku... ale rozhodne nie od novinára. Teraz nehodnotím vierohodnosť, ale to akým spôsobom je podaný. Dobre by zapadol do časopisov typu Bosorka.
julica
No vidite, a teraz si popozerajme vsetky tie farebne torticky, puncove rezy, kivi rezy, farebne rezance... pre nase deticky.
ethanel
Je pravda ze nie vsetkemu musime verit ale vela vyrobkov naozaj toto obsahuje, ci su to potraviny, vino, alkohol ... Je pravda ze aj Tv stanice a noviny vedia clanok napisat tak aby sa predavalo a zaujalo ;) ale povedzme si otvorene @elixir myslis ze kazdy jeden vyrobok je na 100% kvalitny ? Ano v tomto clanku su aj bludy ako poznamenala @babidka ale clanok vlastne vystihol podstatu toho co vlastne konzumujeme a ludia sa aspon mozno pozastavia nad tym co vlastne konzumuju.
elixir
Ako som písala, nenarážala som na hodnovernosť informácií, ale na to, ako sú podané.
afataga
@babidka neverim vsetkemu, ale vela z toho clanku je pravda, ja citam vsetky etikety na vyrobkoch a mnohe z nich vraciam do regalov, vlastne uz skoro nic hotove nekupujem, len suroviny, ale ani o tych nemam istotu, neviem, kde rastlo obilie, kde zemiaky, cibula atd, atd. a netusim, cim boli krmene zvierata, ktorych maso jeme, to by sme nemohli pit ani vodu, bohuzial je to tak. S tymi vcelami som to nevedela, nie som vcelar, takze dakujem za informaciu
@julica si trafila klinec po hlavicke, aj tie farebne recepty ani neotvaram a ked otvorim nejaky kolacik, co sa tvari ze mnam a vidim v surovinach cera, palmarin a pod. uz dalej ani necitam a zabudla si na tak oblubene spekacky a parocky pre deticky, ktore ich taaaak maju radi
afataga
a viete co je E920? drvene ludske vlasy a prasacie stetiny, pridavaju sa do chleba, neviem ci len do baleneho, tam si to aspon mozeme precitat a tu dobrotu vratit do regala
tornadolue
@afataga zlozenie peciva by podla zakona mali obchody mat vytlacene a vyvesene, tak aby si to zakaznik mohol precitat, pozri si to tam, ja si vzdy zlozenie skontrolujem, ked kupujem nieco, co nezvyknem. L-cystein sa vyraba bud synteticky alebo z tych vlasov, ale to ti tam uz nenapisu, ktory to je. Vsade, kde nakupujem, ten zoznam maju, iba v Lidli som ho nenasla.
elixir
Nasledujúce generácie si budú s chuťou hryzkať do polystyrénu pri takýchto potravinárskych trendoch.
margaretka28
@afataga , nie len do chleba, ale do viacerých pekárskych výrobkov, aj do šišiek, či lúpačiek a preto to nekupujem, ale všetko robím doma, bez takého kypridla sa zaobídem.
dorenika
@babidka presne si napisala moj nazor,ako napisat ze med su vcelie zvratky?no aj keby ho.na tak mi je to jedno a budem ho pouzivat radsej ako rafinovany cukor a v indii a cine bezne jedia chrobaky tak aky stres je to zdrave skor by som sa bala cukru a soli na kazdom kroku
beattka
radšej z chrobákov, ako zo skúmaviek syntetické farbivá a ochucovadlá...
aroooo
Ono je to všetko podľa mňa "relatívne", dbáme na to, aby sme sa vyhli rôznym umelinám a E-čkam, hmyzu, inde ho bežne jedia,zjeme niečo čisté, ale uškodí nám to pre náš zlý zdravotný stav, napr.alergie,žlčník....,kúpime "nezávadné" suroviny, aby sme si spravili doma zdravé jedlo a kde máme zaručené, že pri ich výrobe sa k nim neprimotalo aj niečo iné organické či neorganické...,a keby sme sa aj zdravo stravovali, vieme čo dýchame,pijeme.... med, že zvratky, škoda že ten autor zabudol napr. na cibetkovú kávu..., takže som na začiatku, je to relatívne a je na každom že či to, či ono áno, alebo nie.
hubata
Poriadny záhradkár hnojí hnojom a nie chémiou tak z čoho rastie tá zelenina a ovocie? Predsa zo skapatých chrobákov, výlučkov kráv, koní, sliepok, z hnijúcej, odpadovej zeleniny, ovocia, trávy, sena .....
Je to prirodzený kolobeh potravy v prírode a je lepšie ak sa živá príroda zmení na hnoj aby sa nezaťažovala chémiou ktorá sa nevstrebe ani za 100 rokov.