Varenie

Som v tom sama alebo aj Vám sa pozastavuje rozum?

afataga - fotkaafataga, 5. februára 2013

nad niektorými receptami, ktoré tu boli uverejnené v poslednej dobe?

@zareaguj


Diskusia k téme

wevewe
Niekedy je lepsie sa asi ani nevyjadrovat :-(
2010
Ja som ich pre istotu schoval aby som nepoburoval :-)
stacil granadir... ale fazulova s udenym, avokadom a limetkou , asi stratim slovensky pas.


afataga
@ethanel ved prave, ze je toho vela, tak uz mi to nedalo a konkretna nebudem, vies si predstavit, co by nasledovalo? :-)
@2010 teba sa to vobec netyka, vies, ze mam rada tvoje rcp a vadi mi, ze ich schovavas, aj nie vsetky by som isla skusat, ale viac krat si mi poradil, za co som ti vdacna :-)
zdenka1009
nielen niektoré recepty, ale aj gramatické chyby ma vytáčajú,najmä u mladých tínedžerov -:)

katkat
ale noo :) na vela strankach kam pravidelne chodievam sa riesi nejaky pomyselny upadok... podla mna ide hlavne o to, ze ked uz sem dlho chodite, uz vas nebavi sto krat sa pozerat na nieco v kecupe, aj ked tych prvych 70 krat sa to este dalo prekusnut. Mne sa tiez nepaci vsetko, z niecoho ma vylozene poraza, ale vzhladom k tomu ze nikomu nemozme prikazovat co ma varit, jest a uverejnovat, toto vlastne nikam nevedie...:)
ajuschka
mne sa najviac pacia recepty, kde je polovica surovin zo sacku :D
jody
upadok vnimam poslednych niekolko mesiacov... :(
sany11
úplne zbytočná téma,rýpajúca.ved varecha neni pre šéfkucharov.
zuzik01
upadok vnimam aj ja... alebo skor menej receptov od skalnych varechacok :-( Ale ved nevadi, kolko ludi, tolko chuti, bol by si jeden povedal... tiez ma vytacaju recepty typu o nicom s mnozstvom gramatickych chyb.. keby sa dali opravit online s cervenym perom, bolo by to uplne cervene more :-D
margaretka28
@jerica test super, práve to rozoberáme s dcérou, ktorá je ôsmačka na zš a hovorila, že so slovenčinárom sa tiež o tomto probléme bavili a okrem iného ich upozorňoval, že veľa krát sa nespisovne vyjadrujú aj v médiach, napr. pri čítaní hlavných správ jednej nemenovanej tv a ani pri písaní na inter. stránku si na gramatiku veľmi nepotrpia.A ja čestne priznávam, že v teste som mala dve chyby.:-)))
jerica
@ tatranocka : citujem : Toto je o kultúre národa... @ ! súhlasím .
@ margaretka28 : priznám sa bez mučenia, ja som mala tiež dve chyby:-)
michsamant
@margaretka "velakrat" sa pise spolu... :) teraz v dobrom. Toto si pamatam, lebo som to mala vzdy v diktatoch zle. Je "jedenkrat, dvakrat", ale "jeden raz, dva razy...". Uz som ticho :)
elixir
Tiež mám na konte dve chyby -
"napadlo ho" som vybrala namiesto "napadlo mu"...
A prechladnutie, nachladnutie sú obe správne...ja som vybrala len jedno.

Ale keď sa zamyslím nad "napadlo ho", znie to fakt zvláštne... zvlášť, keď sa dá také spojenie použiť napr. v kontexte "napadol ho tiger" :)
babidka
Aj ja si myslim , ze je to aj tym , ze recepty sa donekonecna opakuju , nevhodne sa jedlo pomenuje , mnohi si nedaju ani tu trosicku namahy aby si skontrolovali -kolkokrat uz je to jedlo na Vareche ? Naozaj prinasam nieco nove ? Ak do kysnuteho cesta pridam namiesto cukru trochu medu - je to prevratna inovacia ? A ma byt zmiesanie plechovky hrasku, kukurice ,kecupu a majonezy naozaj receptom vhodnym na uverejnenie ? Niektore recepty su take strohe , ze musia odradit kazdeho kto ma menej skusenosti . No a ked vidim , ako niektori autori arogantne reaguju na otazky ci /nedajboze/ pripomienky k receptu , nechce sa mi ich dalsie recepty ani citat . Ved co keby som niecomu nerozumela ? Dostanem taku "sprchu" , ze sa mi odnechce aj jest ....
Jednoducho - mala by byt doslednejsia kontrola zo strany redakcie , vyradit 35 krat uverejneny ten isty recept , ak je recept nedostatocne rozpisany tak ho vratit autorovi na prepracovanie ...je toho viac , co sa casom zanedbalo .
margaretka28
@michsamant , no vidíš, keby bolo aj toto v teste, tak mám tretiu chybu, mne sa občas stáva, že aj rozmýšľam či je to tak...no netrafila som:-)))
babkamt
Spravila som si test z gramatiky- mala som dve chyby. V teste Cudzie slová v slovenčine som mala 100 percentnú úspešnosť.
lucylee
@babidka hovoris mi z duse. Ja mam pocit, ze sa to zacalo ovela viac zanedbavat po odchode adminky, ktora tu naozaj citelne chyba....ako keby redakcia nestihala alebo co...pritom predtym to vsetko drzala v rukach jedna jedina osoba a vsetko slapalo tak ako malo. Aj vtedy boli problemy, ale v ovela mensom rozsahu...
2010
Test 9 chyb ... budem v maji vonku 33 rokov, do slovenskeho klubu nechodim moje velke deti skoncili anglicke skoly cely den komunikujem len v anglictine. Daktore stranky ponukaju napovedu pre gramatickych debilov ako ja, tato nie ... takze jedina riesenie vsetky recepty budu skryte, nemam sa s cim chvalit a jedine keby som si zamestnal hovorkynu :-)
jerica
@afataga , áno súhlasila som s @katkat , nechcela som sa opakovať a dávať na známosť to isté , čo už nakoniec dopísala a to perfektne @babidka , myslím si , že tá linka čo som pridala spestrí diskusiu.
afataga
@jerica ved to v poriadku, nemyslela som to tak, ze mi vadi ten link
@lucylee ciastocne suhlasim, ale nehadzala by som vsetko na adminov, nezaskodilo by trocha sebareflexie od tych, co pridavaju taketo recepty, ked napr. varim kolozvarsku, nebudem ju sem davat, ked uz je tu 50x a dalsia vec, co som mala na mysli, su pouzivane suroviny, kedysi bola reklama, kde ukazovali Bezny praci prostriedok, mozno by bol dobry napad predavat Bezny balicek surovin, ktory by obsahoval vegetu, kecup, kukuricu, parky a ceru :-)
rennatte
celkom dobre to vystihuje @Eraserhead , vo svojom profile, viac by mali pracovat adminovia stranky a nepustat recepty ktore uz su tu ix krat v rovnakej podobe, alebo coppy recepty z inych stranok
lucylee
@afataga suhlasim. Chcela som len poukazat, ze aj po tejto stranke to islo dole vodou.....a presne viem o com pises...
gordonko
jééééééééééé to je fantastické , tak to aby som odyšiel z VAREChy ,lebo ja mam určite plno chýb ( mal som špatné učitelky ) ..... a verým tomu ,že recepty ktoré pridávam tu už sú , možno trochu iné ,ale sú - no napriek tomu sa podaktorý potešia práve tým ,že som ich pripomenul.
Chyby robíme všetci - nik nieje bez viny ... ja som bol 4-kár takže žiadná sláva .... babidka sa tu pekne ,, rozohnila ,,ale sama napísala mnohý s mäkkým I - hrubka ako bič.
A rozhodne by som sa nepúšťal do admina , lebo je to ich stránka a mi sme tu iba ,,hostia,, ....ani mne doma suseda nerozkazuje
takže ,komu sa nepáčí nech privrie oká a .........

,, Sova výčítá vrabcovy ,že má veľké oči ,,
irenaw
niektorí nie sú schopní prijať ani dobre mienenú radu. nikto im nikdy neoponoval. sebareflexia? ani nevedia, čo to je. ak to bude o tom, že na to majú prísť sami, nič z toho nebude. jasné pravidlá, kontrola a náprava pri porušení pravidiel môžu fungovať.
hanee
opakovanie receptov nieje ziadna tragedia, poznam ludi co aj po 50tke stale varia paradajkovu polievku podla recetu ,o) ti si aspon vyhladaju najjednoduchsi recept. okrem toho, nie vsetci sem chodia denne, takze si mozno pre inspiraciu prelistuju iba zopar uverejnenych receptov z najnovsich stranok. Varenie ma byt radost a mozno pre "nekucharov" je uspech ked zmiesaju dokopy tri suroviny a dochutia kecupom a je to jedle bez ujmy na zdravi... tak sa aj ti chcu svojim receptom pochvalit. I ked uznavam 86x "rychly kolac z mikrovlnky" otravoval aj mna ,o) Za to 50 roznych variacii na sobru kapustnicu by som si kludne precitala.
evusik
mne nevadí až tak pravopis u varecháčov, nie všetci sme mali dobré známky a nie každý vysokoškolák ovláda pravopis... čo mi ale veľmi ale VEĽMI VADÍ je ak adminovia robia pravopisné chyby, ak kontrolujú recepty ako je možné, že je tu uverejnený recept ktorý má v názve ŽEMĽE alebo PRSIČKÁ....
@gordonko si ma pobavil, ty s tvojim neopakovateľným pravopisom píšeš, že @babidka má v texte hrúbku, nemá ver mi :-)
arasidka
A............... na Varechu prišla kríza, začíname sledovať pravopis. Priznám sa Vám, že gramatika bola u mňa vždy na jednotku, ale sa mi stáva, že občas urobím chybu . A ešte jedna vec, píšete tu, že starousadllíci dávajú menej nových receptov. No , to isté som mala na mysli, čo sa ale mňa týkalo. Vravím si, aký recept ponúknuť? A viete na č som prišla? Nenapadol ma ani jeden. Keď si prezerám recepty , čítam, obdivujem fotografie, vždy si poviem, že ja tu veru už ani nemám "čo povedať", veď v tých receptoch je všetko, čo poznám. Mám taký dojem, že sa zásoba receptov vyčerpala. A pteraz sa Vás spýtam, milí Varecháči: Je povinnosťou každého, kto sa na Varechu vracia v dobrej vôli a radosti, že si zase niečo nové prečíta, alebo aj nájde nový recept, ktorý sa mu zapáči, napísať vždy nový recept, alebo nie?
Ak sa zhodnete v názore, že povinnosťou každého Varecháča je chŕliť nové a nové recepty, budem Vás musieť opustiť. A to by ma teda hóóódne , ale naozaj velice naštvalo.
V hlbokej úcte a pokore skláňam svoju šedivú hlavu pred "porotou" a čakám na Váš ortieľ .
sany11
Gordonko,si môj človek,krásne si to napísal.mám rovnaký názor.
gordonko
@evusik som tvrdohlavec neverím kukni si druhý riadok , ak nemám pravdu nech mi učiteľka opravý 4 na 5
,, mnohi si riadku ... ,,
sany11
hanee, arasidka tiež ste to pekne napísali :)
abdul
Choď do školy a pýtaj guľu. Po starom 1.pád množného čísla, pre iných školenejších nominatív plurálu. A napíš nech opraví, nie opravý.
margaretka28
@gordonko , naozaj to babidka napísala správne, je to podľa vzoru pekný, ale v prvom páde množného čísla, takže to mäkké i tam patrí. --pekný chlapec, pekní chlapci, mnohí varecháči .:-)) už som ticho
marianne
Ked som v r. 2010 prisla na Varechu,bolo tu nieco cez 6000 receptov.Teraz ich je tu vyse 28 000.Podla mna aj to je dovod,ze sa nam zda,ze tie dalsie prichadzajuce recepty su fadne,bez inspiracie,nic nove...pretoze uz tu skoro vsetko bolo a je. Malo co uz niecim ohuri.Su tu este varechaci,ktori pridu s niecim novym,ci receptom alebo prezentaciou,co tu este nebolo(nemenujem,aby som niekoho neurazila),ale ludia tu pridavaju recepty aj pre radost,nielen pre originalitu,vynimocnost...varia tak ako su zvyknuti doma a recept si uz svojich fanusikov najde..pre mna nie je dolezite,ci ma ten recept posadi na zadok a budem hikat..ale rada sa pozriem ako aj ten znamy recept vari niekto iny...a mozno sa objavuje v nich vegeta,ochucovadla,originalita receptov a pod...ale tie zabo-mysie vojny tu boli vzdy..ja tu najdem vzdy,co potrebujem a mam tu svojich skalnych ktori vzdy potesia:-)
afataga
fuuuha to som netusila aku pandorinu skrinku otvaram :-) kolko ludi tolko nazorov, to je normalny stav, len by som nerada, aby ste sa tu pohadali, ci uz kvoli receptom alebo pravopisu
gordonko
@margaretka28 tak to tedy zírám...v čechách po H , K , R , D , T ide vždy tvrdé Y okrem cudzích slov a ,, KINO,,
priznám sa že mňa slovenčina trochu zaskočila lebo sú tu odlišnosti nepíšú sa háčiky lebo I zmäkčuje atd. mam vtom chaos
a ja som sa slovenštinu neučil.
Takže sa OSPRAVEDLŇUJEM pred kolektívom a zo žialu idem skočiť pod rozbehnutú sliepku ......... pohreb bude včera
margaretka28
No @afataga , to snád nie, ja nemám rada hádky, ale pokoj, kľud a mier.Len ked som si to tu všetko prečítala, mala som nutkanie vymazať moje šišky a ešte aj iné recepty, lebo ved predsa to tu už bolo, áno všetko tu už väčšinou bolo, ale každý máme iný postup, iný rodinný recept a ako by povedala moja babka:" jeden má rád na kyslo a druhý s octom":-))) Ja osobne sa snažím pozrieť si čo tu už je pred tým, ako pridám nový recept, či ho náhodou nemám aj presne taký istý, to už by som ho sem nedávala, ale nie vždy ten vyhľadávač aj všetko ukáže.
danielas
Ovládať správne rodný jazyk by malo byť samozrejmosťou pre každého z nás v dennom styku všade, Varechu nevynímajúc. Prekážajú mi niektoré donebavolajúce hrubé chyby. Je mi ľúto, že takto upadá naša slovenčina... Pre tých, ktorí by sa predsa len chceli spisovne vyjadriť, snáď v budúcnosti pomôže  tvnoviny.sk/sekcia/sp/technologie/revolucny-vynalez...

evusik
@gordonko nehádž sa prosím ťa pod tú sliepku, jedine, že by si ju chcel zraziť a uvariť ju zajtra na obed :-) aj keď tvoje kvality nespočívajú v pravopise, tu predsa nepíšeme diktáty ale varíme... a o tom to je, ak je niekto originálny tak mu všetci odpustia aj jemné nedostatky v pravopise.... ale ak niekto nevie ani variť ani pravopis a navyše je arogantný???? no potom vznikajú konflikty...
mne osobne neprekáža ani pravopis (sľubujem, že ho spomínam posledný raz) a neprekáža mi ani vegeta, veď je predsa jasné, že kto chce pridá si vegetu aj do pudingu a kto nechce tak ju tam jednoducho nedá... väčšinou ak sa mi recept páči, zoberiem si s neho základ a dochutím si ho podľa seba a myslím si, že takto varí väčšina z nás, ide hlavne o tú inšpiráciu...
margaretka28
@gordonko , nemusíš sa ospravedlňovať, čeština je naozaj iná a tú sliepku daj radšej do hrnca a uvar polievku, lebo by Ta bola škoda, kto by nám tu potom skladal básne.:-)))
ethanel
No dufam, ze moje servirovanie jedal do veziciek a pouzivanim cudnych nazvov ci ingrediencii nema prsty v tzv upadku varechy :)
marianne
@evusik si to presne vystihla,nie vsetko je o pravopise,aj ked to niekomu oci kole.Co by sa malo a nemalo je diskutabilne.A o tom, ci ho musi Varechac ovladat na 100%,aby tu bol zaregistrovany, tu nie je nikde zmienka.Plagiatorstvo na Vareche ma trapi viac.Aj ked uznavam,ze pre niekoho moze byt prioritne...mne nevadi pravopis,nie som tu od toho,aby som tu niekoho cvicila v pravopise.To si musi kazdy poriesit sam.Jednoducho niekomu pravopis ide,niekomu nie.Svet sa toci dalej..
TV Varecha
Dobrý večer všetkým. Nedá sa nereagovať :)
Pripomienka k fotkám, tie pri každom recepte kontroľujeme pomocou funkcie v googly. V prípade, že od vás dostaneme informáciu o takejto fotke, okamžite kontaktujeme dotyčného, aby nám objasnil, či sa jedná o fotku, ku ktorej má autorské práva alebo nie.
Čo sa týka gramatických chýb, túto tému sme s predošlou adminkou preberali a dostali sme odpoveď vo formáte, že gramat. chyby neopravuje, pretože text receptu je vlastne "vizitka" autora..., no a taktiež vo veľa prípadoch by sme museli celú textáž preformulovať. Opakujúce recepty, tým nedokážeme zabrániť. Vaše podnety na vylepšenie stránky nám chodia priemerne každý deň na email, takže tie evidujeme a preposielame kompetentným.
Taktiež sme zaregistrovali diskusiu, kde sa preberala nespokojnosť uživateľov, že na vareche je viac reklám, ako by bolo potrebné, tieto veci taktiež z pozície adminov nedokážeme ovplyvniť. Je potrebné brať do úvahy, že sa snažíme udržovať rovnováhu medzi vašou slobodou vo vašich receptoch a úrovňou celej Varechy. Pokiaľ by sme mali zaviesť tak prísne pravidlá - hlavne čo sa týka gramatiky a úrovne receptov - drvivá väčšina by nebola schválená na uverejnenie. Osobne sa stretávame s ľudmi, ktorí využívajú práve málo náročné recepty napr. môj manžel :) a myslíme si, že i takýto uživateľ má právo si nájsť recept, ktorý mu vyhovuje. Pokiaľ málo náročný recept napr. na kakao spĺňa podmienky na uverejnenie, bolo by nespravodlivé ho neuverejniť.
izabella929
Mávam občas aj ja zlé slovosledy, ale je to tou Maďarčinou, pretože tu sa inak nehovorí a často si tu opravujem vety o dušu, aj tak sa mi všetko nepodarí . Môžem iba skloniť hlavu a všetkým sa ospravedlniť...neodsudzujte ma prosím...a vždy si zadám názov receptu, skôr než ho sem pridám...aj keď sa stáva, že jedno jedlo môže mať aj viac názvov, kôli použitým surovinám...keď som sem prišla pred rokom, bolo to tu o niečom inom, mala som obavy, či vôbec obstojím medzi vami...ale teraz môžem prehlásiť, že Varecha nie je tá Varecha, na ktorú som prišla pred rokom...nedávno sme si písali o tom s jednou varecháčkou, že sa to tu strašne zmenilo...treba iba dúfať, že sa to zmení k lepšiemu...)
kecemis
Po ukonceni testu sa budem asi musiet s Vami rozlucit.
babidka
:-))) Aj som sa zasmiala , @gordonko - neries to , ja viem ze som to napisala spravne a mne to staci:-) Okrem ineho , na Vareche som uz niekolkokrat povedala svoj nazor , ze gramatiku velmi neriesme lebo tu je dolezitejsie aby bol recept zaujimavy ,kvalitny a zrozumitelny . A nie kazdy kto je dobry kuchar ma v malicku este aj gramatiku a stylistiku. A to prosim mam dceru slovencinarku a korektorku !!! Dokonca velmi dobru korektorku :-) Korektor je clovek ktory upravuje štylistiku a gramatiku článkov napr. v casopise . Aj ona je Varechacka - ale gramatiku pri ziadnom recepte neriesila . Jedina jej poznamka bola :tu by sa zisiel aj korektor :-)
helica
@gordonko neblázni, kto potom doorganizuje to Tvoje " stretko", vlastne spisovne povedané stretnutie. Ak ste si podaktorí všimli, že nevkladám recepty, tak je to proste z toho jednoduchého dôvodu, že prakticky všetky tu vidím, len v trošku inej obmene a nechcem sa opakovať, aby som nebola "sfúknutá". Toľko receptov, čo už je na Vareche, myslím, že už nič prevratné sa nemôže objaviť ako novinka, o ktorej nikto nepočul. Ani Ameriku nemožno objaviť 10 krát.
Pokiaľ sa týka pravopisu, verím, že je ťažký i pre samých učiteľov Slov. jazyka a nie to pre obyčajných ľudí. Veď tie najlepšie recepty pochádzajú práve od našich starých mám, ktoré ich mali starostlivo pozapisované vo svojich zošitkoch a tiež s hrúbkami. No ich vzácne dedičstvo sa dedí z pokolenia na pokolenie a bez nich by nebola ani naša Varecha. Pokiaľ sa týka ovládania gramatiky, plne súhlasím, že mladá generácia by ju mala ovládať na veľmi slušnej úrovni , i keď každý nemôže byť jazykovedec na Slovenskej akadémii vied. Veľmi by som bola zvedavá , aké recepty by nám boli schopní ponúknuť oni.
Berte to prosím , len také malé zamyslenie nad touto diskusiou. Každý sa na vec pozeráme z iného uhla pohľadu.
Prajem všetkým pekný pohodový večer!
alexdidi
Nebudem sa opakovať,lebo aj za mňa to napísala už @babidka.Plne s ňou súhlasím.Ako starousadlík však môžem povedať,že pri čítaní toľkých "nových" receptov o ktorých tu už bola reč a toľkých stále sa opakujúcich rovnakých receptoch už akosi nemám chuť pridávať recepty.
milad
Ja som tu už tiež narazila, rovno nosom, keď som sa snažila poukázať na nejaké chybičky. Čo sa týka receptov a pravopisu- je skôr ospravedlniteľné, ak autor urobí sem- tam nejakú chybu, ak je recept kvalitný, pochopiteľný a "k veci". Vytáčajú ma recepty s poetickými názvami, kde očakávate siedme nebo a narazíte na hŕbu gramatických chýb, recept o ničom. Zistím, že strácam čas. Nehovoriac, že niekedy sa aj ťažko hľadá niečo, čo nemá výstižný názov. Chceme byť originálni, hm. I tak je to tu ok, mne sa varecha páči. Oceňujem hlavne to, že tu majitelia psov nedávajú recepty pre svojich miláčikov a tiež to, že tu musí byť recept a nie len obrázok pre inšpiráciu. Máme to fajn, tak si to neškriabme...
TV Varecha
Veď práve, že je veľa starých receptov, ktoré uživatelia iba obmenia v pár ingredienciách a je zadaný na schválenie ako nový recept a takýchto receptov denne prechádzame strašne veľa a nie je v našich silách každý jeden recept porovnávať, do akej miery sú si podobné. Tiež by bol problém dokázať, že sa jedná o schválne upravený recept alebo ho naozaj užívateľ takto pozná.
hubata
Ja ak vidím gramatické chyby v príspevku alebo v recepte, tak si najprv kliknem na autora a mrknem odkiaľ pochádza a kde žije. Ak je v zahraničí, prepáčim mu to, k chybám som tolerantná, lebo viem že sem prišiel preto aby si tu našiel recepty z detstva a dobrých priateľov ktorí sa z neho nebudú vysmievať pre nejakú tú hrúbku.

Takže najprv pozrite odkiaľ pisateľ píše a až potom kritizujme. Ja tiež diskutujem aj na zahraničných stránkach pomocou prekladača a určite mi preklad nevylezie gramaticky správne, ale zato som o sebe ešte takúto diskusiu nezažila.

Takže buďme k zahraničným návštevníkom www.varecha.sk tolerantní.
arasidka
Gordonko, keď moje deti začali vnímať "obťažnosť" slovenskej gramatiky a náučné poučky im nešli do hlavy, vysvetľovala som im to prirovnávaním - a povedala som im: Bol jeden kráľ . Nemal nikoho, teda ani ženu - ani deti, kráľoval sám a bol strašne SMUTNÝ. / Kto ? ČO ? bol sám? Kráľ!/ A preto, že bol sám a bol smutný - mal TVRDÝ ŽIVOT. No a potom stretol jednu kráľovnú, bola svadba a narodili sa im detičky. A pán kráľ prestal byť SMUTNÝ, lebo on, jeho žena a aj deti boli stále VESELÍ / teda, už nebol sám, boli viacerí/, lebo keď si sám máš tvrdší život, keď je viac pokope - už je ten život "mäkkí".
Či to bolo najvhodnejšie riešenie, to nech posúdi niekto iný, ale mojim hastrošom to pomohlo. A dnes má najstaršia dcéra vyše 4O. rokov a občas si na to spomenie - :) a má v tom jasno !!!

To máš to isté - ako nešťastný pád: O kom? O čom? V kom, v čom, na kom - na čom..... atď. Nie a nie si zapamätať, že napr. v hoteli, v moteli, v tuneli a aj inde je na konci mäkké "i".
Tak som si sadla a napísala na stroji: Šiesty pád je pre nás známy - má koncovku MI a AMI. Ťažký život s päťkami - dostaneme od mamy.
Najmladší Zdenko si túto básničku strčil do priehľadného obalu žiackej knižky. Pani učiteľka si to všimla , usmiala sa, zdvihla obočie a prečítala to v triede nahlas. Keď syn končil ZŠ a tá istá p. učiteľka rozdávala po laviciach vysvedčenie, pristavila sa pri synovi , usmiala sa a zarecitovala cez celú triedu: šiesty pád je pre nás známy......
Cha, zapamätala si to aj ona :)))
arasidka
oprava: ten hotel, to bola iná básnička!!! jej znenie si už nepamätám.
Tá básnička o šiestom páda - prepáčte mi, pomýlená som tým, že 5. pád vypadol - oslovenie.Správne má byť siedmy pád je pre nás známy.
Musím sa chalanov spýtať, ako som to zveršovala s tým hotelom.
denyany
test - 1 chyba. som spokojná, lebo išlo o album verzus nosič a v tom sa naozaj nevyznám. varechu sledujem už dlho, prihlásila som sa však len nedávno. nejde mi o to, aby som varecháčov šokovala gurmánskymi zázrakmi... nemám na to:-D chodím sem pre inšpiráciu, pre radu. vyhovuje mi to tak, ako to je. a že niekto zverejní recept, ktorý je o ničom a má tam aj plno chýb? to o danom človeku niečo svedčí, nemyslíte?
margaretka28
@ara šidka, dobré... ja som si spomenula tiež na jednu poučku, dúfam, že @afataga mi to prepáči, lebo to sem nepatrí. Ked sa syn na matematike učil Rímske číslice, učiteľka ich naučila vetu, podľa ktorej si to mali zapamätať a tá veta bola: Letel Cyril Dolu Mestom. A vtedy môj syn zahlásil, že kto by sa učil takú blbú vetu, že on má jednoduchšiu poučku: L C D Monitor a ujala sa aj u pani učiteľky.:-)))
arasidka
a ešte nakoniec, Al Rašid je na vine, vyrušil ma z písania a ja som úvod k 7. pádu nenapísala , hoci som bola presvedčená, že už je napísaný. ( upozornenie: Ak by ste mali pocit, ž som si niečo vypila, tak vás vyvediem z omylu, naposledy to bolo šampanské o polnoci na Silvestra!!)
arasidka
margaretky, super, ako vieš, že minulý týždeň sme sa s dzedkom bavili na túto tému a za toho egreša sme si nevedeli spomenúť na tú vetu. Hneď sa idem spraviť "za múdru". :)
A tá novšia verzia je tiež originálna :)
gordonko
@arasidka vylez z pod stola ...už máš naliaté

pomôcky máš dobré ,ale čo mi je to platné ked ja som hlava deravá .... kedysi som si nákup zapisoval od 3 vecí hore ...dnes si zapisujem všetko..... ,,, nazdravie ,,
arasidka
Tak "nazdarvíčko"....hik hik ...vínečko v muázku mám pro ťa lásku, když sa ťa napijem, jsem jak na provááázku....
Tak to si ešte dobrý, teš sa, že trafíš do obchodu a domov:) Ja si nepíšem, ale keď prídem do obchodu, "Je mi treba všetko". Ale brzdy ešte slúžia, tak sa vždy umravním.
hanee
@afataga , najkrajsie je, ze si tu v zasade pokecali skalni fanusikovia varechy a nie ti, ktorych sa asi povodne tykal tvoj prispevok. Predpokladam ze si narazala na recepty typu "uuuuzasneeee super najsamfantastickejsie ranajky" ktore su po rozkliknuti nakrajane tri druhy ovocia zamiesane v miske a pokvapkane medom ,o)
evanaaa
Neviem, čo po toľkých komentároch dodať, mne tie opakované recepty nevadia - prebehnem ich očami, a tie, čo ma zaujmú si prečítam, ale čítam aj komentáre, niekedy sa v nich nájde niečo poučné dobrá rada, ale aj názor ktorý ma zaujíma. ja osobne radšj nedávam recepty z dvoch dôvodov, a to:
1), nemám možnosť ( a ani by som nevedela) pridávať fotografie
2) pre už spomínaný dôvod - všetko tu už je, čo by som ja ešte mohla sem dať?
Ale viac rovnakých receptov ma nerozhádže, aspoň vidím, že nevarí každý to isté jedlo ako ja, a nemyslím, že by situácia bola až taká zlá, ako sa niekomu zdá. Aspoň nie je nuda, či ano?
A k tomu pravopisu - už som sa párkrát vyjadrila, mňa vytáčajú mladí ľudia, najmä školáci a študenti. Ja som zo školy už dobrých pár desiatok rokov, ale z gramatiky si pomerne dosť pamätám, ak sa ovšem medzitým nezmenili niektoré poučky.
A @gordonko , čo sa teba týka, viem, že si žil v Česku, tam som bola dva roky v učňovke, a viem, že ich gramatika je od našej dosť odlišná, u teba som si už zvykla na tvoj pravopis, mne sa ale najviac páči, že ty všetky podstatné mená v množ. čísle končíš - ou, miesto -ov. Napr. Veľa vojakou ( vojakov), mnoho zajacou, chlapou, domou....ale to beriem tiež tak, že to patrí k tebe. Viš, že ťa obdivujem za to, čo pri šporáku dokážeš a vareškou narábaš veľmi dobre.
evanaaa
Ja mám ale zasa veľa preklepov a niekedy, keď je dlhší text, už sa mi nechce všetko mazať, alebo sa opravím dodatočne potom, práve tá funkcia mi tu chýba, ako je podobne na FB- ak sa pomýlim alebo chcem niečo zmeniť, mám možnosť: Opraviť, alebo Zrušiť.
fialka49
Mne tiež - a nie málo - vadia v textoch gramatické chyby. Ak sa mi ale recept páči, prepíšem si ho rovno do písanky bez chýb a nemusím sa teda "vzrušovať", prečo je to tak napísané, hoci....
Pomyslím si však na druhej strane, či sa bude niečo variť alebo piecť s mäkkým "i" alebo ypsilonom, s mäkčeňom na spoluhláskach, ktoré "e" a "i" zmäkčujú, hlavná je konečná chuť a výsledok varenia, či pečenia.
Dnes som počula "pána redaktora" v radšej nemenovanej TV, ktorý objasňoval, aká bola príčina vzniku chyby na otváracom "ceremoniály" v Košiciach, keď text bol premietaný na "m ú r i. " Skoro ma vystrelo.
U takýchto, ktorým by malo byť spisovné slovo alfou a omegou, tých trestajme a vytýkajme im nesprávne vyjadrovanie a nie na vareche, ktorá je iba záujmovým klubom ľudí, čo sa chcú podeliť so svojimi úspechmi.
Spisovne správne napísané recepty sa však lepšie varia, to uznáme určite všetci.
arasidka
Neviem, či ste si všimli, ale na Topkách.sk , ale i na iných podobných stránkach je neskutočne veľa chýb, až to vyráža dych. A to je už čo povedať. Na jednej strane textov som napočítala desať chýb. Všimla som si, že niektoré sú prekladom z českých textov. To znamená, že tí, ktorí tieto texty píšu, slovenskú gramatiku dobre nepoznajú.
bobarka
Tieto diskusie sú mnoho krát zaujímavejšie ako samotné recepty.Cítim sa pri ich čítaní ako s priateľmi pri dobrej kávičke.
aroooo
Ja si myslím, že každý vložený recept je vizitkou svojho autora,tak isto aj gramatické chyby. Ja som mávala z diktátov najhoršiu 2, nemala som s tým problém, ale ako v posledných rokoch prichádzam menej do styku s písaním, začínam mať problém, ako je to vlastne správne a dám tam to, čo mi tam pasuje, určite aj zle, no ale vie ma zdvihnúť zo stoličky hrúbka v bežných samozrejmých veciach.K receptom-nevadí mi, že sa opakujú,dá sa z nich čerpať, je tam niečo zmenené, v komentoch niekto k tomu niečo pridá,zmení a v neposlednom rade to môže byť jedlo,na ktoré som už zabudla a takto mi ho pripomenie.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Míľa zábava ked sa kritizuje nikto a pritom mnohí...mne neprekážalo chyby,skôr mi je ľúto neoprávnený kritika a tzv.stara zostáva čo uzná iba svoj kamarátka a chváli či dobre či zle má ale musí kamarátka žiaľ sorry za moje pravopisu este stale učím:-) a teraz pracujem noci Všetkým harachom prajem toleranciu ní vsetky boli študent 1.:-D
kuchticka
Velmi zaujimava tema!!! Varechaci, nechcem nikoho urazit, zdy iba v dobrom.
ja som vela tried na Slovensku neabsolvovala. Ucim sa slovensku gramatiku tu na Vareche, ale predtym som si ju zacala zdokonalovat citanim novin Pravda (cez internet). Niekedy ked citam tuna na Vareche cokolvek nachadzam gramaticke chyby a to dost casto od SLovakov. Niektore yjadrovania mi velmi vadia, ale mlcim. nemam na mysli Zahoracke nariecie nasej @arasidky , lebo to je spestrenie a paci sa mi.
hannah22
vidím,že ste sem už všetko, čo bolo treba povedat napísali aj za mňa, som tiež taká ako mi raz v škole povedali križovatka, CZ+SK+PL, a preto pravopis neriešim, recepty nepridávam... nemám na to, ale rada čítam čo varia ostatní ,hladám inšpiráciu.... ked sama neviem čo uvarit a čítam diskúsie a zaujímave komenty ale priznám sa bez mučenia
nemám rada nepodloženú kritiku, ktorá vie znechutit každú snahu a činnost človeka a to je na nete tak časté (som anonym, tak si dovolím) , dúfam že nás to tu obíde....... prajem všetkým pekný den.... :))
pacik
@afataga na tvoju otázku len toľko - áno - a preto sa neriešia recepty, ale gramatika :-)
vierutt
@afataga , asi si nepredpokladala, že debata bude takáto, ale vidíš, človek sa všeličo dozvie.... :-)
jerica
@bobarka , nemáš chybu , poznám tiež takých ktorí na varechu chodia nie len pozrieť si recepty , kamarátka mi povedala , ani knihu nemusí čítať , je tu toľko napísaného z každého rožka toľko , že sa začíta ako do knihy , nájde tu veľa príbehov , rád , úsmevných zážitkov zo života , jednoducho ako v jednej knihe čo napísal sám ŽIVOT , HLAVNE TU NIE JE NIČ O POLITIKE !
tati2008
Ale na PC sa dá nastaviť,,úprava pravopisu alebo skontrolovať pravopis". Keď sú červené vlnovky pod slovom , pisateľ vie ,že niečo je zlé napísané a počítač ukáže správnu variantu.
slobodny
Kedze mam nahodou jeden semester socialnej psychologie , a dva som si tam este odchodil a absolvoval vsetky prednasky .
Dovolim si vyjadrit sa:

1. dobrych receptov je konecny pocet , to vam potvrdi napriklad aj Zdenek Pohreich, dokonca Zdenek tvrdi ze kuchar sa v zivote nauci len par receptov dobre .

2. Slovaci maju v povahe ist na plno . Ako s autom, naplno sa neda ist stale . Napriklad cesi ako narod maju prave v povahe inu vec . Ist stale a pomaly . Tazko povedat co je lepsie alebo horsie . Najhorsie je ze slovaci si svojim "naplno" zarabaju na depresie .

3. Co sa tyka gramatiky . Moja skromna malickost studuje okrem socialnej psychologie aj lingvistiku . Od programovania k ligvistike daleko nie je , ako si myslia mnohi ludia :) . Jazyk ako jazyk, Takze :
Jazyk sa vyvyja a urcite nerozhoduje nejaky urad alebo zakon co je spravne a co nie . Napriklad ircina stratila koncovky a pady ale nie uplne ako napriklad anglictina . Takze v ircine je sranda ze jeden pad ma semtam koncovku . Takze ak sa vam nepaci "slovencina nova" len si privela pamatate a vedzte ze v jazyku su ovela vacsie katastrofy ako nejake makke a tvrde y a gramaticke chyby u mna . :)

4. Mlady po vas chcu opakovat, stare tetusky . No jasne ze to nevedia ale musia sa to naucit . Ste zabudli ako ste vy pripalili svoju prvu kucharsku knihu? Ako ste vsade davali vegetu a ine praskoviny .
Kazdy ak nepocuva uci sa na svojich chybach . T.j. odnesie si to zaludok . Ja som napr mal strasne rad cinske instantne polievky . Skuste hadat ako to skocilo .
radost
ja len toľko:
páči sa mi prístup k ťažkostiam tu na VARECHE
ako má @arasidka a @gordonko..
nechcem tu úroveň receptov a pravopisu riešiť
a na všetky-prednosti aj slabosti VARECHY -sa chcem stále tešiť...:-)))
je to ako v živote
dobro+zlo...čierna+biela..
no dobrého je tu tak veľa-že nadalej by som tu byť chcela...
bez VARECHY bych často sa cítila "osamelá"...:-))
redakcia dakujem-kým žijem-máte ma tu každý deň...:-))
lucylee
@slobodny tu ide o to, ze ked sa starsi a skusenejsi, mozno viac scestovani atd. snazia v recepte poradit a povedia svoj nazor, ze to nie je prave jedle a skritizuju ho, tak ten dotycny sa ofuci a dalsich x ludi, ktorych sa to netyka sa zacne osopovat na toho, co vraj kritizuje a to neopravnene! Tak si vyber :)
wevewe
@slobodny nechcem rypat ale na vysokoskolaka by si mohol vediet: mladI po vas chcu opakovat..... ale kludne si ma radsej nevsimajte ;-)
garanco
Súhlasím s Tebou @afataga , aj s príspevkami od @babidky , @jerici , @danielas , nebudem to všetko opakovať. Na Varechu chodím každý deň, vyberiem si recepty, ktoré ma zaujmú, ale keď vidím pri recepte niektoré mená, napr. @gordonko , už ich nečítam, lebo dostávam alergiu na to ako "varý", aj v tejto diskusii to len potvrdil, a tiež recepty od @kajasig ( či tak nejako - to mladé dievča z Trebišova) čo pridáva už stokrát pridané recepty. Napriek tomu sem rada každý deň prídem, reagujem na to, čo ma zaujme...
...a redakcii prajem veľa trpezlivosti a veľa tvorivých nápadov!
evanaaa
@tati2008 , tie červené vlnovky viem, že znamenajú niečo nesprávne písané, alebo chyby, ale ja nie som si ich vedomá. Mimochodpom, robia sa mi aj teraz, keď píšem toto, ale kde a aké chyby tu mám, myslím, okrem preklepov, čo nie je chyba, ale nepozornosť alebo dôsledok rýchleho písania.
A @lba , ja ťa čítam ako "Iba", a ty si LBA,odkiaľ si, že nevieš po slovensky, alebo si z nás iba strielaš, lebo ja tvojmu textu celkom nerozumiem.
dodo46
LBA - to by mjelo byc Lupka z Bratislavy. Enem bratyslavané nevedzá
po slovenski.
rennatte
pri podčiarknutom texte stačí na slovo prejsť myšou a kliknúť pravým tlačidlom, ukážu sa vám správne možnosti slova, prejdete na správny tvar a kliknete :-) už sa teším a číro slovenskú Varechu
2010
Aj ja sa tesim ale predcasne, hlavne ze kazde slovo ktore napisem je podciarknute?
( nic take nefunguje na anglickych windows s anglickou klavesnicou )
rennatte
...aha na cezpoľných som zabudla, ale tým sa to dá prepáčiť :-)
2010
@shiculka , dakujem ale v ziadnom pripade, raz som to spravil ... ja pouzivam tento laptop hlavne sluzobne no a potom to musel nas IT davat do poriadku rozhadzalo to faktury a spravilo bordel v inych programoch.
daniela1
...varí sa tu, alebo vyučuje? Neviem. Toľko vášne. Možno tu niekto len pravopis kontroluje. Ale to je potom profesionálna úchylka.....haha
daniela1
Dobré by bolo písať recepty v nárečiach, ktovie čo by sme navarili, keď niekto má zemiaky, bandurky, krumple, kartofle .... čo potom s pravopisom? Možno by niekto aj prekladový slovník napísal - inšpirácia- pre niekoho.
kuchticka
Dakujem vsetkym diskutujucim za dobre pobavenie a pekne dva vecery za citanie.
Tolko by som toho chcela povedat, ale vidim,. ze je to zbytocne. Vela z vas to povedalo I za mna.
Este raz dakujem a cakam na dalsiu zaujimavu diskuziu.
Mam vas vsetkych na Vareche rada :-)))
jody
Hmmmm, toľko slov... tak aj ja voľačo pridám. Ja napríklad neviem presne definovať, čo mi tu v poslednom (a možno ani nie poslednom) čase prekáža (nie "vadí", to je čechizmus, keď už), ale pokúsim sa to akosi sformulovať. Neprekážajú mi opakujúce sa recepty, ani jednoduché recepty, viacmenej ani pravopis (aj keď podaktoré hrubky mi oči kolú), ale čo mi teda prekáža (a možno ani neprekáža, len nebaví), sú odfláknuté recepty. A to sú také, kde si autor vôbec nedal na ničom záležať, ani na originalite, ani na obrázkoch, ani na podaní, ani na pravopise (a týmto nenapádam recepty bez fotiek). Jednoducho to sem hodil ako psovi kosť. Niekedy mi prekážajú aj recepty, u ktorých mám pocit, že sa pomiešalo piate cez deviate, štýlom - spadla mi korenička do omáčky, capnem to na varechu... A vlastne mi asi prekáža práve to, že sa tie odfláknuté recepty akosi množia a tých normálnych je pomenej. A samozrejme, prekáža mi kult osobnosti vo všetkých jeho podobách... Alebo sa vo všetkom mýlim. :-)
A ešte dačo, tuto vyššie sa niekto teší, že tu nie sú recepty pre psích miláčikov, toho musím sklamať, sú. :-)
ethanel
@jody pekne napisane, tie recepty ktore tu boli spomenute ako recepty pre domacich milacikov je tu viac, no ja sa k tomu nemuenim vyjadrovat, ved nakoniec tie recepty schvaluje admin, viac mi vadia recepty bez fotiek, pretoze je lahko opisat recept z knihy a publikovat bez toho aby to uvaril, myslim ze v dnesnej dobe ma fotoaparat doma viacero ludi takze problem spravit fotku nie je problem, nechcem sa vyjadrovat o fotkach pretoze ja sa na fotky pozeram inym pohladom ale musime si priznat jednu vec, co nas laka na reklamach na jedlo, tie uzastne farby a ako vyzera prezentacia, gramatika je ina vec, ani ja nie som perfektny v gramatike je to aj tym ze viac pouzivam anglicky jazyk ako slovensky no a preto som zacal navstevovat tuto stranku o vareni, ja viem nie je to ospravedlnujuce zo strany cloveka ktoreho rodny jazyk je slovensky ale snazim sa. Ja viem ze niekedy uverejnujem recepty ktore su niekedy extravagantne ale to je to co mam rad i ked stale milujem tradicne slovenske jedla, takto sa snazim aspon spestrit varechu niecim zaujimavym aj je urcite vela ludi ci si tuka na celo, naco to sem dava. Tak len tolko k tejto diskusii.
nazarboncuk
:) inak @jody ma pravdu, prave som si prezerala prehlad receptov a niektore fotky - preplnený drez špinavým riadom, nahádzane na tanieri ledabolo,... Neviem ale ak už sa chceme niečim prezentovať, tak by sme si na tom mali dať aspon trochu zálezat, nie? ci stačí len nalakovať nechty a "hlavne že nám to chutí" ???
lucylee
Aj ja ho citam kocky :)
Ano, ako teraz ma napr. dostal recept na papriku so syrom a sojovkou! A vyzera to ako broskyne s cokinou a slahackou. K tym cestovinam, ci co to bolo, co tu spomina @afataga sa radsej ani nevyjadrujem. Vsetko nahadzane bez ladu a skladu do panvice. A to bol ten recept ako recept dna!
nazarboncuk
@lucy no asi je varenie teraz "in". len škoda že nevieme "ako sa to nosí" pozdravujem vsetkych, ktorí príprave, samotnému vareniu, foteniu, písaniu receptu, korekcii chýb a kontrole výsledného "produktu" obetujú pol dňa... :)
wevewe
Ja vazne neviem.....uz som na tu temu raz pisala a redakcua (tak ako teraz) sa ohradila tym, ze je vela prace a malo ludi.....to je take slovenske!!!! Kazdy ma predsa vela prace, ja by som sa nikdy neodvazila povedat nespokojnemu klientovi, ze to preto, ze mam toho vela. Ved nikto nechce od redakcie aby upravovala odflaknute recepty alebo nedajboze pravopis. To je vizitka kazdeho z nas, a pravdupovediac, kazdemu sa obcas stane, ze napise hrubku alebo preklep. Tu ide o recepty, ktore su tak zle napisane, ze pri ich citani az praskaju skla v okuliaroch.....ved staci nepustit taky recept. To je problem napisat autorovi, ze z dovodu nezrozumitelnosti recept nie je uverejneny. Ak autor velmi tuzi recept uverejnit, nech sa potrapi a prepise....mozno sa aj nieco nove pri tom nauci ;-)
Co sa tyka opakujucich sa receptov, kludne by mohlo fungovat nieco ako: Dalsie varianty/verzie. napr. podobne diskusii a tam by varechaci pridavali svoje obmeny. Ved netreba sem pridavam po patdesiatykrat recept na bryndzove halusky len preto, ze niekto dava o 10dkg zemiakov viac alebo menej. No a keby sa tam dali nejako jednoducho pridavat obrazky, myslim, ze by to bolo aj prehladnejsie ako porovnavat 10 podobnych receptov na jednu a tu istu vec.
Vsetko sa da, len treba chciet, vsak?
wevewe
No ahaho a hned mam preklep: redakcIa .....no blbo sa pise na tablete
evusik
konečne sa tu začali pomenovávať aj iné veci ako pravopis, myslím, že @jody to celkom presne vystihla... ide nielen o obsah ale aj o formu... niekto si dá tú námahu a venuje dostatok času príprave jedla a aj jeho prezentácii na Vareche a niekto to odflákne po každej stránke, svoje jedlo pomenuje samými superlatívmi ako fantastické, jedinečné, najlepšie na svete apod. a pritom to jedlo nemá ani obsah ani formu... ale tu na Vareche sa nekritizuje... skúste niekomu povedať, že jeho jedlo nevyzerá dobre, keď vrchol jeho estetična je šesť, cez tanier prevísajúcich knedlí a omáčka vytekajúca z taniera...
hovorí sa "nikto nespadol z neba múdry" a mne nevadia tí čo nevedia, ale tí čo sa nechcú nič učiť, nechcú poznávať nové veci a držia sa len tých svojich starých zabehaných koľají...
dodo46
@evusik tak to je teda "prúser" . Asi si videla aj môj tatarák.
Nespravil som kôpku a nepoložil som na ňu vajcia. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa to dotklo. Bola to však len pánska jazda a takto to bude vyzerať i na ďalšej, avšak bez fotiek.
afataga
v poslednych ( ci ostatnych?) prispevkoch ste presne vystihli, co som mala na mysli, ja tiez chapem, ze niekto nevie, nikto nevie vsetko a ja osobne som velmi rada, ked mi niekto poradi, ved sa ucime cely zivot a nie len varit, argument ze nam to tak chuti..., potom sa ten clovek nikdy nic nenauci o spravnych postupoch a kobinovani surovin.
@evusik ja asi viem koho si myslela s tymi knedlami :-)))
ale zas na druhej strane nemoze mat kazdy fotky ako @ethanel :-)
afataga
@dodo46 nebud jesitny :-) to je nahodou ukazkova fotka oproti mnohym inym co sa tu vyskytuju, vyzera to, ze si to dlho aranzoval :-) a recepty bez fotky su o nicom, malo ludi ich pozera
evusik
@dodo46 vidíš a toto sú reakcie ktoré ja nikdy nepochopím... náročky som sa na ten tvoj tatarák pozrela a nechápem o čom hovoríš, len keď čítam takú reakciu, že už nebudeš fotiť tak ma to mrzí a hovorím si, že som si mohla radšej kúsnuť do jazyka::::
@afataga o to tu asi nejde, fotiť ako profesionál ale ide aspoň o základnú sebakontrolu, veď keď sa mi niečo nepodarí tak sa tým nebudem chváliť... a čo sa týka prezentácie je tu zopár ľudí ktorí sa viditeľne zlepšili, takže sa dá povedať, že ich Varecha čosi naučila :-)
afataga
@evusik v jednej veci s tebou nesuhlasim, podla mna je v poriadku dat sem aj nejaky nepodarok s tym, ze poprosim ostatnych o radu, co som urobila zle a preco sa mi to nepodarilo, aj ja som to uz urobila a dockala som sa dobrych rad, napr. od @radox1 a @2010
evusik
@afataga lenže je asi rozdiel ak poprosím o radu a rozdiel keď napíšem, že toto je to najfantastickejšie čo môže byť a neprijímam iné len oslavné komentáre...
afataga
@evusik to mas pravdu, asi som celkom nepochopil ako si to myslela, lenze problem je v tom, ze autor takeho receptu si neuvedomuje, ze urobil nieco zle, nema pocit ze je to nepodarok, tak preto nie je ochotny prijat ziadnu radu a nedajboze kritiku, no este to tak :-)
dodo46
@evusik
@afataga
asi som to nepovedal zrozumiteľne. Myslel som , že nebudem fotiť
tatarák, pretože je to už taká dlhoročná tradícia takto ho vymiešať na hotovo vo vandlíku a bolo by to zdupľované. Toto bola pracovná fotka, ale potom sme už papali z tanierikov a mali sme aj servítky.
slušne z tanierikov.
dodo46
a už je to tu zas. Preskočil mi riadok, ale už sa to zrušiť , alebo opraviť nedá.
evusik
@dodo46 a keby si vedel akú chuť si mi narobil, už som aj snorila či nemám v mrazáku nejaký pekný kus mäsa... ej veru dala by som si :-)
evusik
čo sa týka tej prezentácie, tak ja som asi divná alebo čo, nechcem aby to vyzeralo, že u nás doma sa každý deň jedáva na damaskových obrusoch a so strieborným príborom, tak to asi nikde nefunguje... varím denno-denne celkom obyčajné jedlá, keď môžme stolujeme spolu ale nerobíme z toho žiadnu vedu, spoločné stolovanie je u nás viac o tom, že sme spolu a pri jedla sa rozprávame čo bolo cez deň a tak...
ale celkom iné je keď varím pre návštevu. Veď to poznáte celkom inak varíme len tak pre seba a celkom inak keď čakáme hostí... nielen inak navaríme ale aj inak prestierame a ponúkame jedlo... no a pre mňa je varenie a fotenie na Varechu ako keby som varila pre vzácnu návštevu... no asi som čudná, čo už :-(
jerica
Ďakujem za peknú tému :
Dočítané , káva dopitá , "horúca kaša dojedená" môžem sa pobaliť a futašovať z práce k môjmu zlodejovi "času" , tešiť sa na ďaľšie príspevky , recepty , a keď sa zadarí aj s fotom pre potešenie oka ale aj šteklenie na jazyku chuťových kanálikov, diskusie , rady aj komentáre pre potešenie aj poučenie .
afataga
ako by povedali nasi spoluubcania z vychodu: to sme še pobavili :-) mna dost prekvapilo, aky ohlas mala tato tema, to som fakt netusila
@jerica som rada, ze som ti sprijemnila kavovu siestu :-)
jerica
@afataga už som doma , tatko spokojný , už si hovie po dobrej papaníčke , opečené kuracie prsíčko na masle ,korenie, soľ , opečená hliva , z cibule lupienky , cesnak , na koniec mini vetvička rozmarínu , ryža , ľadový šalátik s pomarančovou šťavou + mesiačiky pomaranča. Ešte dať do umývačky riady , v pohode dočítať nové príspevky nielen na vareche , prelúskam noviny , správy , odpoviem na e-m v pošte , pripravím na ráno veci čo treba , potom príde na rad očista , a šup do hajan .
palokuchki
Myslela som si, ze sa nebudem uz ozyvat na tuto diskusiu, ved skoro vsetko tu uz bolo povedane. Aj mne velmi vadia odflaknute recety. Takych je tu v poslednom case dost vela. Ozyvam sa tiez aj preto, ze som dost sklamana kolko malo reakcii ma zatial clanok na Belgicku kuchynu. Na jednej strane sa tu stazujeme, ze uroven Varechy ide dolu a ked tu vyjde zaujimavy, hodnotny clanok ludia si ho nevsimnu. Autor clanku si dal urcite vela namahy aby pre nas poskladal vsetky informacie aj s fotkami dokopy. Urcite mu to netrvalo den ani dva. Urcite dlhsie. Ja som taketo iste tiez pisala a viem, ze to nie je take jednoduche. Myslim si, ze by si @slawek zasluzil viacej uznania. Mozno mnohym krivdim a ze este nemali moznost si ten clanok precitat. Tym vsetkym sa uprimne za toto moje posudzovanie ospravedlnujem.
slawek
@palokuchki , dakujem za uznanie. Mas pravdu, takyto clanok sa nepise lahko, pretoze informacii je vela a treba za zamysliet, ktore su pre citatela zaujimave a ktore nie. Mna pozitivne komentare velmi tesia a povzbudzuju, a vazim si vsetky nazory varechacov, ktori si moj clanok precitali a so svojimi dojmami sa podelili so mnou i s ostatnymi citalemi.