Diskusie
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 0 zatiaľ bez komentárov
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 170 najnovší komentár dnes 16:51
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 170 najnovší komentár dnes 16:51
- Mamka4: Kuchynské váhy 7 najnovší komentár včera 19:53
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Helca103: lenivá štítna žľaza 43 najnovší komentár 19. novembra 2024
- Elalea: Jazvečia masť 29 najnovší komentár 10. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 120 najnovší komentár dnes 16:51
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Orechový koláč s citronovo-žĺtkovou polevou
- Vajíčková nátierka so šunkou ideálna na sendviče +video
- Mrkvovo-cviklový šalát +fotopostup
- Indické Aloo gobi - karfiolovo-zemiakové karí s basmati ryžou
- Plnené žemle podľa Maroša Molnára
- Tvarohová žemľovka s opitými jablkami
- Jablkovo-hruškový crumble po brniansky +fotopostup
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Pistáciová baklava rýchlo a jednoducho VIDEO
- Boli aj budú: 12 nesmrteľných retro zákuskov ako z cukrárne za minulého režimu
- TOP rebríčky: Najlepšie októbrové recepty, to je prehliadka koláčov. A tento vyhral na celej čiare
- Chutné spomienky: Lahôdky z bufetov a stánkov spred Nežnej revolúcie. Na tieto sme chodili pravidelne!
- Pečenie pre každého: 10 koláčov z kyslej smotany. Jednoduché rýchlovky z hrnčeka, aj kráľovské pre hostí
- Sacherka 8x inak: Upečte si slávny čokoládový dezert ako bábovku, muffiny, minitortičky alebo rezy
- Zahrajte sa na Pečie celé Slovensko: České koláče, pražské gule, slané torty. Upečte si ich aj vy, máme recepty, s ktorými všetko vyjde
- Prázdne regály: Aj vo vašom obchode chýbajú vajíčka? 10 koláčov, na ktoré žiadne nepotrebujete
stacil granadir... ale fazulova s udenym, avokadom a limetkou , asi stratim slovensky pas.
@2010 teba sa to vobec netyka, vies, ze mam rada tvoje rcp a vadi mi, ze ich schovavas, aj nie vsetky by som isla skusat, ale viac krat si mi poradil, za co som ti vdacna :-)
otvor si :-) ale aj pre tých čo sa vedia ohodnotiť.
slovensky.diskusneforum.sk/testy/slovenska-gramatika/...
@ margaretka28 : priznám sa bez mučenia, ja som mala tiež dve chyby:-)
"napadlo ho" som vybrala namiesto "napadlo mu"...
A prechladnutie, nachladnutie sú obe správne...ja som vybrala len jedno.
Ale keď sa zamyslím nad "napadlo ho", znie to fakt zvláštne... zvlášť, keď sa dá také spojenie použiť napr. v kontexte "napadol ho tiger" :)
Jednoducho - mala by byt doslednejsia kontrola zo strany redakcie , vyradit 35 krat uverejneny ten isty recept , ak je recept nedostatocne rozpisany tak ho vratit autorovi na prepracovanie ...je toho viac , co sa casom zanedbalo .
@lucylee ciastocne suhlasim, ale nehadzala by som vsetko na adminov, nezaskodilo by trocha sebareflexie od tych, co pridavaju taketo recepty, ked napr. varim kolozvarsku, nebudem ju sem davat, ked uz je tu 50x a dalsia vec, co som mala na mysli, su pouzivane suroviny, kedysi bola reklama, kde ukazovali Bezny praci prostriedok, mozno by bol dobry napad predavat Bezny balicek surovin, ktory by obsahoval vegetu, kecup, kukuricu, parky a ceru :-)
Chyby robíme všetci - nik nieje bez viny ... ja som bol 4-kár takže žiadná sláva .... babidka sa tu pekne ,, rozohnila ,,ale sama napísala mnohý s mäkkým I - hrubka ako bič.
A rozhodne by som sa nepúšťal do admina , lebo je to ich stránka a mi sme tu iba ,,hostia,, ....ani mne doma suseda nerozkazuje
takže ,komu sa nepáčí nech privrie oká a .........
,, Sova výčítá vrabcovy ,že má veľké oči ,,
@gordonko si ma pobavil, ty s tvojim neopakovateľným pravopisom píšeš, že @babidka má v texte hrúbku, nemá ver mi :-)
Ak sa zhodnete v názore, že povinnosťou každého Varecháča je chŕliť nové a nové recepty, budem Vás musieť opustiť. A to by ma teda hóóódne , ale naozaj velice naštvalo.
V hlbokej úcte a pokore skláňam svoju šedivú hlavu pred "porotou" a čakám na Váš ortieľ .
,, mnohi si riadku ... ,,
priznám sa že mňa slovenčina trochu zaskočila lebo sú tu odlišnosti nepíšú sa háčiky lebo I zmäkčuje atd. mam vtom chaos
a ja som sa slovenštinu neučil.
Takže sa OSPRAVEDLŇUJEM pred kolektívom a zo žialu idem skočiť pod rozbehnutú sliepku ......... pohreb bude včera
mne osobne neprekáža ani pravopis (sľubujem, že ho spomínam posledný raz) a neprekáža mi ani vegeta, veď je predsa jasné, že kto chce pridá si vegetu aj do pudingu a kto nechce tak ju tam jednoducho nedá... väčšinou ak sa mi recept páči, zoberiem si s neho základ a dochutím si ho podľa seba a myslím si, že takto varí väčšina z nás, ide hlavne o tú inšpiráciu...
Pripomienka k fotkám, tie pri každom recepte kontroľujeme pomocou funkcie v googly. V prípade, že od vás dostaneme informáciu o takejto fotke, okamžite kontaktujeme dotyčného, aby nám objasnil, či sa jedná o fotku, ku ktorej má autorské práva alebo nie.
Čo sa týka gramatických chýb, túto tému sme s predošlou adminkou preberali a dostali sme odpoveď vo formáte, že gramat. chyby neopravuje, pretože text receptu je vlastne "vizitka" autora..., no a taktiež vo veľa prípadoch by sme museli celú textáž preformulovať. Opakujúce recepty, tým nedokážeme zabrániť. Vaše podnety na vylepšenie stránky nám chodia priemerne každý deň na email, takže tie evidujeme a preposielame kompetentným.
Taktiež sme zaregistrovali diskusiu, kde sa preberala nespokojnosť uživateľov, že na vareche je viac reklám, ako by bolo potrebné, tieto veci taktiež z pozície adminov nedokážeme ovplyvniť. Je potrebné brať do úvahy, že sa snažíme udržovať rovnováhu medzi vašou slobodou vo vašich receptoch a úrovňou celej Varechy. Pokiaľ by sme mali zaviesť tak prísne pravidlá - hlavne čo sa týka gramatiky a úrovne receptov - drvivá väčšina by nebola schválená na uverejnenie. Osobne sa stretávame s ľudmi, ktorí využívajú práve málo náročné recepty napr. môj manžel :) a myslíme si, že i takýto uživateľ má právo si nájsť recept, ktorý mu vyhovuje. Pokiaľ málo náročný recept napr. na kakao spĺňa podmienky na uverejnenie, bolo by nespravodlivé ho neuverejniť.
Pokiaľ sa týka pravopisu, verím, že je ťažký i pre samých učiteľov Slov. jazyka a nie to pre obyčajných ľudí. Veď tie najlepšie recepty pochádzajú práve od našich starých mám, ktoré ich mali starostlivo pozapisované vo svojich zošitkoch a tiež s hrúbkami. No ich vzácne dedičstvo sa dedí z pokolenia na pokolenie a bez nich by nebola ani naša Varecha. Pokiaľ sa týka ovládania gramatiky, plne súhlasím, že mladá generácia by ju mala ovládať na veľmi slušnej úrovni , i keď každý nemôže byť jazykovedec na Slovenskej akadémii vied. Veľmi by som bola zvedavá , aké recepty by nám boli schopní ponúknuť oni.
Berte to prosím , len také malé zamyslenie nad touto diskusiou. Každý sa na vec pozeráme z iného uhla pohľadu.
Prajem všetkým pekný pohodový večer!
Takže najprv pozrite odkiaľ pisateľ píše a až potom kritizujme. Ja tiež diskutujem aj na zahraničných stránkach pomocou prekladača a určite mi preklad nevylezie gramaticky správne, ale zato som o sebe ešte takúto diskusiu nezažila.
Takže buďme k zahraničným návštevníkom www.varecha.sk tolerantní.
Či to bolo najvhodnejšie riešenie, to nech posúdi niekto iný, ale mojim hastrošom to pomohlo. A dnes má najstaršia dcéra vyše 4O. rokov a občas si na to spomenie - :) a má v tom jasno !!!
To máš to isté - ako nešťastný pád: O kom? O čom? V kom, v čom, na kom - na čom..... atď. Nie a nie si zapamätať, že napr. v hoteli, v moteli, v tuneli a aj inde je na konci mäkké "i".
Tak som si sadla a napísala na stroji: Šiesty pád je pre nás známy - má koncovku MI a AMI. Ťažký život s päťkami - dostaneme od mamy.
Najmladší Zdenko si túto básničku strčil do priehľadného obalu žiackej knižky. Pani učiteľka si to všimla , usmiala sa, zdvihla obočie a prečítala to v triede nahlas. Keď syn končil ZŠ a tá istá p. učiteľka rozdávala po laviciach vysvedčenie, pristavila sa pri synovi , usmiala sa a zarecitovala cez celú triedu: šiesty pád je pre nás známy......
Cha, zapamätala si to aj ona :)))
Tá básnička o šiestom páda - prepáčte mi, pomýlená som tým, že 5. pád vypadol - oslovenie.Správne má byť siedmy pád je pre nás známy.
Musím sa chalanov spýtať, ako som to zveršovala s tým hotelom.
A tá novšia verzia je tiež originálna :)
pomôcky máš dobré ,ale čo mi je to platné ked ja som hlava deravá .... kedysi som si nákup zapisoval od 3 vecí hore ...dnes si zapisujem všetko..... ,,, nazdravie ,,
Tak to si ešte dobrý, teš sa, že trafíš do obchodu a domov:) Ja si nepíšem, ale keď prídem do obchodu, "Je mi treba všetko". Ale brzdy ešte slúžia, tak sa vždy umravním.
1), nemám možnosť ( a ani by som nevedela) pridávať fotografie
2) pre už spomínaný dôvod - všetko tu už je, čo by som ja ešte mohla sem dať?
Ale viac rovnakých receptov ma nerozhádže, aspoň vidím, že nevarí každý to isté jedlo ako ja, a nemyslím, že by situácia bola až taká zlá, ako sa niekomu zdá. Aspoň nie je nuda, či ano?
A k tomu pravopisu - už som sa párkrát vyjadrila, mňa vytáčajú mladí ľudia, najmä školáci a študenti. Ja som zo školy už dobrých pár desiatok rokov, ale z gramatiky si pomerne dosť pamätám, ak sa ovšem medzitým nezmenili niektoré poučky.
A @gordonko , čo sa teba týka, viem, že si žil v Česku, tam som bola dva roky v učňovke, a viem, že ich gramatika je od našej dosť odlišná, u teba som si už zvykla na tvoj pravopis, mne sa ale najviac páči, že ty všetky podstatné mená v množ. čísle končíš - ou, miesto -ov. Napr. Veľa vojakou ( vojakov), mnoho zajacou, chlapou, domou....ale to beriem tiež tak, že to patrí k tebe. Viš, že ťa obdivujem za to, čo pri šporáku dokážeš a vareškou narábaš veľmi dobre.
Pomyslím si však na druhej strane, či sa bude niečo variť alebo piecť s mäkkým "i" alebo ypsilonom, s mäkčeňom na spoluhláskach, ktoré "e" a "i" zmäkčujú, hlavná je konečná chuť a výsledok varenia, či pečenia.
Dnes som počula "pána redaktora" v radšej nemenovanej TV, ktorý objasňoval, aká bola príčina vzniku chyby na otváracom "ceremoniály" v Košiciach, keď text bol premietaný na "m ú r i. " Skoro ma vystrelo.
U takýchto, ktorým by malo byť spisovné slovo alfou a omegou, tých trestajme a vytýkajme im nesprávne vyjadrovanie a nie na vareche, ktorá je iba záujmovým klubom ľudí, čo sa chcú podeliť so svojimi úspechmi.
Spisovne správne napísané recepty sa však lepšie varia, to uznáme určite všetci.
ja som vela tried na Slovensku neabsolvovala. Ucim sa slovensku gramatiku tu na Vareche, ale predtym som si ju zacala zdokonalovat citanim novin Pravda (cez internet). Niekedy ked citam tuna na Vareche cokolvek nachadzam gramaticke chyby a to dost casto od SLovakov. Niektore yjadrovania mi velmi vadia, ale mlcim. nemam na mysli Zahoracke nariecie nasej @arasidky , lebo to je spestrenie a paci sa mi.
nemám rada nepodloženú kritiku, ktorá vie znechutit každú snahu a činnost človeka a to je na nete tak časté (som anonym, tak si dovolím) , dúfam že nás to tu obíde....... prajem všetkým pekný den.... :))
@pacik suhlasim
@vierutt veru tak to na svete chodi :-)
Dovolim si vyjadrit sa:
1. dobrych receptov je konecny pocet , to vam potvrdi napriklad aj Zdenek Pohreich, dokonca Zdenek tvrdi ze kuchar sa v zivote nauci len par receptov dobre .
2. Slovaci maju v povahe ist na plno . Ako s autom, naplno sa neda ist stale . Napriklad cesi ako narod maju prave v povahe inu vec . Ist stale a pomaly . Tazko povedat co je lepsie alebo horsie . Najhorsie je ze slovaci si svojim "naplno" zarabaju na depresie .
3. Co sa tyka gramatiky . Moja skromna malickost studuje okrem socialnej psychologie aj lingvistiku . Od programovania k ligvistike daleko nie je , ako si myslia mnohi ludia :) . Jazyk ako jazyk, Takze :
Jazyk sa vyvyja a urcite nerozhoduje nejaky urad alebo zakon co je spravne a co nie . Napriklad ircina stratila koncovky a pady ale nie uplne ako napriklad anglictina . Takze v ircine je sranda ze jeden pad ma semtam koncovku . Takze ak sa vam nepaci "slovencina nova" len si privela pamatate a vedzte ze v jazyku su ovela vacsie katastrofy ako nejake makke a tvrde y a gramaticke chyby u mna . :)
4. Mlady po vas chcu opakovat, stare tetusky . No jasne ze to nevedia ale musia sa to naucit . Ste zabudli ako ste vy pripalili svoju prvu kucharsku knihu? Ako ste vsade davali vegetu a ine praskoviny .
Kazdy ak nepocuva uci sa na svojich chybach . T.j. odnesie si to zaludok . Ja som napr mal strasne rad cinske instantne polievky . Skuste hadat ako to skocilo .
páči sa mi prístup k ťažkostiam tu na VARECHE
ako má @arasidka a @gordonko..
nechcem tu úroveň receptov a pravopisu riešiť
a na všetky-prednosti aj slabosti VARECHY -sa chcem stále tešiť...:-)))
je to ako v živote
dobro+zlo...čierna+biela..
no dobrého je tu tak veľa-že nadalej by som tu byť chcela...
bez VARECHY bych často sa cítila "osamelá"...:-))
redakcia dakujem-kým žijem-máte ma tu každý deň...:-))
...a redakcii prajem veľa trpezlivosti a veľa tvorivých nápadov!
A @lba , ja ťa čítam ako "Iba", a ty si LBA,odkiaľ si, že nevieš po slovensky, alebo si z nás iba strielaš, lebo ja tvojmu textu celkom nerozumiem.
po slovenski.
( nic take nefunguje na anglickych windows s anglickou klavesnicou )
Tolko by som toho chcela povedat, ale vidim,. ze je to zbytocne. Vela z vas to povedalo I za mna.
Este raz dakujem a cakam na dalsiu zaujimavu diskuziu.
Mam vas vsetkych na Vareche rada :-)))
A ešte dačo, tuto vyššie sa niekto teší, že tu nie sú recepty pre psích miláčikov, toho musím sklamať, sú. :-)
Ano, ako teraz ma napr. dostal recept na papriku so syrom a sojovkou! A vyzera to ako broskyne s cokinou a slahackou. K tym cestovinam, ci co to bolo, co tu spomina @afataga sa radsej ani nevyjadrujem. Vsetko nahadzane bez ladu a skladu do panvice. A to bol ten recept ako recept dna!
Co sa tyka opakujucich sa receptov, kludne by mohlo fungovat nieco ako: Dalsie varianty/verzie. napr. podobne diskusii a tam by varechaci pridavali svoje obmeny. Ved netreba sem pridavam po patdesiatykrat recept na bryndzove halusky len preto, ze niekto dava o 10dkg zemiakov viac alebo menej. No a keby sa tam dali nejako jednoducho pridavat obrazky, myslim, ze by to bolo aj prehladnejsie ako porovnavat 10 podobnych receptov na jednu a tu istu vec.
Vsetko sa da, len treba chciet, vsak?
hovorí sa "nikto nespadol z neba múdry" a mne nevadia tí čo nevedia, ale tí čo sa nechcú nič učiť, nechcú poznávať nové veci a držia sa len tých svojich starých zabehaných koľají...
Nespravil som kôpku a nepoložil som na ňu vajcia. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa to dotklo. Bola to však len pánska jazda a takto to bude vyzerať i na ďalšej, avšak bez fotiek.
@evusik ja asi viem koho si myslela s tymi knedlami :-)))
ale zas na druhej strane nemoze mat kazdy fotky ako @ethanel :-)
@afataga o to tu asi nejde, fotiť ako profesionál ale ide aspoň o základnú sebakontrolu, veď keď sa mi niečo nepodarí tak sa tým nebudem chváliť... a čo sa týka prezentácie je tu zopár ľudí ktorí sa viditeľne zlepšili, takže sa dá povedať, že ich Varecha čosi naučila :-)
@afataga
asi som to nepovedal zrozumiteľne. Myslel som , že nebudem fotiť
tatarák, pretože je to už taká dlhoročná tradícia takto ho vymiešať na hotovo vo vandlíku a bolo by to zdupľované. Toto bola pracovná fotka, ale potom sme už papali z tanierikov a mali sme aj servítky.
slušne z tanierikov.
ale celkom iné je keď varím pre návštevu. Veď to poznáte celkom inak varíme len tak pre seba a celkom inak keď čakáme hostí... nielen inak navaríme ale aj inak prestierame a ponúkame jedlo... no a pre mňa je varenie a fotenie na Varechu ako keby som varila pre vzácnu návštevu... no asi som čudná, čo už :-(
Dočítané , káva dopitá , "horúca kaša dojedená" môžem sa pobaliť a futašovať z práce k môjmu zlodejovi "času" , tešiť sa na ďaľšie príspevky , recepty , a keď sa zadarí aj s fotom pre potešenie oka ale aj šteklenie na jazyku chuťových kanálikov, diskusie , rady aj komentáre pre potešenie aj poučenie .
@jerica som rada, ze som ti sprijemnila kavovu siestu :-)
sranda?!