Rôzne

Som normálna ?

alena45 - fotkaalena45, 3. augusta 2012

Včera som si robila svoj letný šalát. Prišla sestra do kuchyne a povedala mi, že nie som normálna. Najprv som sa čudovala čo sa deje, ale potom som to uvidela aj ja.
Najprv som zobrala škrabku, oškrabala uhorky, položila na dosku a nožom s veľkou čepeľou som ich nasekala na kocky. Potom som vzala môj obľúbený nožík so žltou rúčkou, očistila cibuľu, dala na dosku a nožom s dlhou čepeľou som nakrájala cibuľku na mesiačiky. Vzala som vrúbkovaný nožík a nakrájala paradajky na kocky, papriku na pásiky a kvašáky na kocky. Na jeden šalát som minula tri nože a jednu škrabku. Ešteže som tam nedávala syr, na to mám tiež iný nožík. Čo je na tom nenormálne ?
A preto sa pýtam, máte aj Vy takéto zaužívané predmety na určité veci, prípadne obľúbené staré haraburdy, ktorých sa neviete vzdať ? Mne napríklad chceli všetci kúpiť na päťdesiatku nové hrnce, no vypoklonkovala som ich s tým, že ja by som svoje aj tak nevyhodila. Sú už staré, 7 druhov som napočítala, teda každý druhý je iný, ale nevyhodím. To teda nie !
Už mám štyri nové dosky na krájanie, ale tú starú, zničenú, tú mám najradšej, nové dosky len čakajú, neviem si na ne zvyknúť.

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Neboj,si normálna,ja tomu hovorím konzervatívna,aby to nikto neriešil.Moja dcéra tomu hovorí,že mám k tomu citový vzťah,chichi.
afataga
no ak ta to ukludni, ja som este vacsi blazon :-) tiez mam niekolko dosticiek, jednu mam len na maso, dalsiu len na cibulu a cesnak, dve na zeleninu, jednu na syry, jednu na huby a osobitnu na chlieb :-) co sa nozov tyka, mame doma viac kvalitnych nozov, ktore musia byt ostre ako britva, muz ich brusi na kameni a s ocielkou, mam oblubene noze zvlast na zemiaky, paradajky, huby, cibulu, maso, syr, melon a pod. takze ja ked robim salat, tiez toho pouzijem neurekom, ale polozme si fylozoficku otazku? kto je normalny? :-) podla mna nikto
cistinka
Ja mám iný problém. Mám plno nožov, ale všetko krájam len jedným - mojim obľúbeným. A beda tomu, kto mi ho vezme, alebo uloží inde, ako som zvyknutá. Ten nájdem aj po tme, keď ma chytí v noci hlad :-)
margaretka28
No ja som na tom podobne,ja mám zase varešky podelené a tiež dosky ako @afataga ,neznášam,ked si muž ide robiť praženicu na cibuľke a zoberie mi "sladkú varechu a dosku", nevie pochopiť,že neznášam,ked mi to potom má smrdieť od cibule a ja mám s s ňou variť napr. puding.Vôbec sa mi to nezdá nenormálne,pre mňa je nenormálne skôr to,že to niekto nemá podelené a je mu to jedno,takže asi je fakt pravda,že každý máme nejakú úchylku.:-)) No a čo sa nožov týka,tiež to mám tak,ved napríklad karé s jedným vykosťujem a s druhým krájam,tak isto papriku očisťím jedným a krájam druhým.Vidiš,nie si v tom sama.:-)))
irenaw
jasné, že si :-) aj u nás je to podobné, chlebový nôž a chlebová doska, niekoľko nožov na zeleninu a doska, podobne na syr, na mäso...čo mi dobre slúži, s tým sa neviem rozlúčiť a potom mi dlho trvá vybrať náhradu, ak sa mi niečo pokazí.
zvoncek
myslím, že je to v poriadku, ja tiež mám zvlášť nože na chlieb, na mäso,
na rôznu zeleninu a tak isto lopáriky zvlášť 1.na chlieb a pečivo, či koláče,2. na mäso., 3.zelenina., 4. syr.,5. hríby tak isto sú určité hrnce vyhradené na mlieko, na varenie cestovín, atď.,
irenaw
@margaretka28 som tu nahlas vyprskla, to je ako scéna z našej kuchyne, potom mám 10 verešiek na guláš a žiadnu na krupičnú kašu. ja neviem ako si to nemôžu zapamätať, pritom sladkú mám vždy iného tvaru :-(
turistka
-je to v poriadku, pudingové mám zavesené i s habarkou a obyčajné drevené na miešanie jedál zas v priečinku, tie občas i vydrhnem drôtenkou a keď sa mi nepáčia, že sú už moc prepálené zahodím, lebo mám krásny pocit na výročnom trhu, keď prídem domov s novou vareškou. Je to pre mňa veľký sviatok. Predčasom, keď chodili podomoví vareškári som kupovala od jedného z nich. Keď som odchádzala do dôchodku tak mi darovala i pani vedúca varešku, vedela na čo mám slabosť.
evusik
ja mám jeden veliký nôž s ktorým by som najradšej robila všetko, asi ako @cistinka keď sa pomýlim a zoberiem pri krájaní cibule malý nôž vôbec mi to nejde a musím si zobrať môj veľký.... keď vidím ako niekto krája cibuľu malým nožom tak to ja zas nechápem... ale každý sme nejakým spôsobom trafený :-) inak aj ja mám viac nožov malý na čistenie zeleniny, nôž na syr, nôž na vykosťovanie, vrúbkovaný na chlieb.... inak na všetko ostatné krájanie a sekanie či už zeleniny, mäsa, ovocia používam veľké nože - mám ich tri, ale jeden z nich mám najradšej, najlepšie mi sedí v ruke....
arasidka
Alenka, ja mám obľúbený jeden nožík, s ním krájam všetko. Iba na ovocný šalát beriem druhý. Ale nič si lz toho nerob, občas sa cítim všelijako, len nie normálne, ale tie nožíky za to nemôžu, ani dosky na krájanie , ono to niekedy raz za čas príde aj bez varenia :))))))))))))
sovka62
Jáj, moja, buď pokojná, určite si normálna. Veď jedným nožom by sa mi ani všetko nedalo a bez škrabky sa tiež nezaobídem (mám tri, ale používam len jednu, tá je najlepšia). Pri šaláte by som dopadlo presne ako ty, škrabka na uhorku, malý nôž na čistenie cibule, veľký nôž na pokrájanie, načo pokračovať? No a čo, že ich použijem viac, veď sa nezoderú!
jerica
si úplne normálna , dnes som neodolala a kúpila som si tieto krásne kýbliky,určite ich budem používať na potraviny.



Ja mám aj dva valčeky čo som sa vydala , tie by som nedala ani za tisíc , to nehovorím o varechách , neznášam od mojej mladosti čierne opálené varechy,jedine čo mám umelohmotnú veľkú , tú používam na miešanie keď zaváram z ovocia lekvár alebo teraz som zavárala rajčinovú šťavu. Ináč ked vidím pekné varechy , hned vymením starú za novú,hoci v umývačke umyté sú skoro ako nové.
alena45
tak ste ma ukľudnili... aj ja som vedierková, aj poháriková, a to myslím poháre na zaváranie. Teraz v nedeľu príde dcéra na návštevu z Írska a vždy vie, že nie sladkosti, nie blbosti, ale zaujímavý a hlavne prázdny pohárik ma poteší najviac. Tie s obsahom skladujem niekoľko rokov, neviem na čo to použiť, nie som z tých, čo musia všetko okoštovať.
babidka
Podobnu "uchylku " mam aj ja :-) Neprehanam ked poviem , ze pouzivam 15 druhov nozov - na vsetko mam svoj oblubeny ktory mi presne sadne do ruky. Ved logicky vzate : na cibulu sa mi nehodi ten isty noz ako na vykostovanie .Na krajanie reznov potrebujem noz dlhy a na krajanie jemnych a malickych kuskov na sanghajske kuracie rezance zasa nozik siroky a kratsi :-)))) No a tiez striktne oddelujem varesky na "cibulove" , "masove" a "sladke" . Naberacky mam osobitne na mlieko, na "nasu polievku" a na "psiu polievku"....a nemyslim si , ze nie som normalna!:-)) Skor sa mi zdaju ostatni co tak nerobia "trosilinku mimo"...a nemyslim to ako urazku . @alena45 , sme iba kreativnejsie ako ti ostani:-)
arasidka
babidka, ehm, uhm....musím ešte dodať, že na vykosťovanie je u nás dzedko Al Rašid, aj na ostatné práce s mäsom, bo to jeho koníček / a ja mu ho s radosťou prenechávam/ , no a ten môj Al Rašid - to je hotový chirurg - pripraví stôl a položí naň zvláštne puzdro , ceremoniálne s hlbokým povzdychom ho otvorí / je na zips!/ a odtiaľ vyberie niekoľko starých nožov - a oni už voľačo tie nožiská zažili ! Už som to spomínala, ale opakujem sa : "Keď som mal dvanásť, tak dedko Bedřich povedal: Vladine, Vladine, jednou tyhle nože budou tvoje... ty jednou budeš taky kuchařem ". No, nožíky fakt zdedil o veľa rokov neskôr,keď zomrel nielen dedko Bedřich, ale i jeho syn Zdenek a po svojom otcovi ich zdedil môj muž. Poctivá práca starých majstrov a nechýba ani "oslička", ktorou vždy nože znovu nabrúsi. Môj dzedko sa síce de facto a de jure kuchařem nestal, ale zdedil zručnosť vo varení nielen po dedovi, ale i po otcovi a ku mojej veľkej radosti, v kuchyni sa nestratia ani moji synovia.
kuchticka
@alena , robim presne ako ty - nozik na chlieb, iny na zeleninu, dalsi na maso atd. Mam dve sady kvalitnych nozov, takze mam velky vyber - jedna sada nozov s hladkou cepelou - v tej su noze na vsetko v kuchyni, dalsia sada noze s pilkou (zubkovane) znacka ZEPTER, ktoru mi pribuzny darovali v Cesku pri navsteve. Pouzivam s kazdej sady a rozne velikosti. Noz s pilkou sa na vsetko nehodi. Varesky mam taktiez ine na sladkosti, dalsie na miesanie pri vareni s cibulou a cesnakom, este ine na panvice pri opekani. S hrncami je to rovnake - kazdy z nich ma fungovat pre ine druhy varenia. Takze si NORMALNA ako vsetky kucharky.
sylvinka
Môžeš zostať pokojná,tiež mám každý nožík na niečo,doštičiek niekoľko-na zeleninu,chlieb.mäso surové,mäso spracované,na údeniny,syry...a otvarák na konzervy ešte z čias Marie Terézie,ale nedám si ho,lebo len s tým viem otvoriť konzervu. A z hrncami je to tak isto,na zemiaky v šupke jeden hrniec, na sladké iný,na cestoviny tiež. Nie si jedina "nenormálna" :-)))
tricia
Vrely suhlas - na vsetko je iny hrniec, varecha, nozik, doska atd...
zdezda
aj ja sa pridávam k tým, vraj kreatívnejším, či "monkovejším", keďže mám ešte dospievajúcu dcéru doma, a muža VARECHU, označila som im centrofixom dosky na ovocie, či zeleninu, na mäso už poznajú:-) dcéra sa smiala, že na čo to robím, veď stačí ovoňať :-), no ale istota je...no a ešte, musia mi po pravej ruke visieť v kuchyni nožnice, ak ich tam ráno, keď idem otvárať mlieko nevidím, pobudím všetkých v dome a ...je zle :-)))
prdelinka
tak asi ja nie som normalna,ale ked miesam trebars prazenicu,miesam ju vidlickou,polievky lyzicou a aj omacky,puding metlickou...lebo nemame poriadnej varechy,su len dve take tie sirokeeee na obracanie reznov :)
aroooo
ja mám tiež varešky na lekvár,zaváranie/tie nedávam do masti,oleja,len a toto/,nože zúbkovaný na chlieb,široký dlhší na veľké krájanie zeleniny,mäsa...,malý na čistenie zeleniny,škrabku,dlhý asi 30 cm šírka2cm zúbkovaný na krájanie koláčov a "klenot" medzi nožmi veľmi starý asi 3 cm široký a asi len l mm hrubý/po bratovi starej mami asi z 19 storočia vraj bol cukrár na krájanie zákuskov,hlavne nakrajovanie čokoládovej polevy.Tak a tieto okrem ďalších používam najčastejšie, takže pri varení bežne mám aj 3 na linke...
medulienka122
každá normálna gazdinka má na všetko zvláštny hrniec /na varenie mliečnych, mäsitých, kapustových /jedál, nemôžem predsa variť kelový prívarok v tom istom, čo napr. tvaroh:-), to isté platí o obľúbených vareškách, naberačkách ,sitách, čiže si normálna, neboj...-))
gittka
o pane bože,koľko nás je nenormálnych!!!ešte,že sme v tom neni samé...ďakujem za skvelú diskusiu a komentáre!!!
mimi4
Suhlasim so vsetkymi, tiez mam na rozne druhy rozne noze, varechy a hrnce a myslim si, ze som normalna.
zuzik01
hlasim sa ku klubu "nenormalnych" alebo krajsie - konzervativnych varechacok ;-)
baya94
Ja ešte nevarím tak vveeľa aby som mala porozdeľované "náradíčko" ... ale handry a hubky sú na tom úplne rovnako.. neznesiem keď ocko umýva riad a s umývacou hubkou pretrie linku ... alebo raz dokonca sa schyľovalo k tomu že pretrie podlahu v kuchyni keď mu tam dačo kaplo... tak som zvrieskla na celý byt až ho vystrelo.... odvtedy môže aj potopa nastať vkuchyni tak sa zeme nedotkne... radšej počká kým to ja o pár hodín nájdem a pretriem mopom :D
havino
a sme doma a nie som v tom sama, už to aj mna napadlo,že či som normálna, ja ešte aj viacero dosiek použijem, lebo uhorky su velké, paradajky menšie, syr ide na syrovu dosku, na masovej, z dreva, ktorú zásadne po použití obáram vriacou vodou, nepokrájam nič, okrem mäsa, nože len tak lietaju a vymieňajú sa, doma mi už nadávaju, že kto to kedy videl mať toľko nožov,nerozumejú tomu, aj hrnce podeľujem, čo v ktorom varím, varešky podobne, drevenná doska je na rezance, umelá z tupperware na buchty a lístkové cesto, riadov si viem narobiť statočne,ale sama s pomocou myčky si ich aj umývam, :-), čistý kuchynský úchyl zo mňa,ale inak to už nebude
milad
Super úchylky. Aj ja mám, presne také. Ale hovorím tomu, že sme fajnšmekri a tí ostatní tomu vlastne nerozumejú. Keď si predstavíte takú židovskú kuchyňu, to je presne to, čo mi vyhovuje. Všetko musí byť "kóšer". Ktovie, kde máme korene...
tifani
Som na tom podobne, ale zaual ma prispevok ze mas recept na ,,instantne kimchi,, ktore sa da jest hned. Nikde som ho nenasla. Nepridas ho?