Rôzne

Slaná torta - poťah pre diabetika

slavka11 - bez fotkyslavka11, 8. januára 2013

Ahoj Varecháči po dlhšej dobe sa na Vás opäť obraciam s prosbou o pomoc. Nemate nahodou niekto skúsenosť s poťahom na tvarovanú slanú tortu. Totiž práve som sa bavila z jedným pánom, ktorý by chcel tortu pre syna v tvare auta - Hondy, ale keďže majú cukrovku tak sladké jesť velmi nesmú a tak ma napadlo žeby som im spravila tortu slanú. Lenže ako vieme tak vizuál je najdôležitejší a preto by som potrebovala dosiahnuť vzhľad čo najvernejšie odzrkadlujúci realitu t.j. pekný rovný povrch a možnosť farbenia. Ibaže čo mám robiť keď všetky hmoty poťahové sú iba sladké a zasa ak dám na vrch nejaké natierkové maslo, či tavený syr nebude to jednak tak pekne hladké a este to nemôžem ani farbiť. Napadá Vás niečo? Vopred všetkým veľká vďaka za každý tip.

@zareaguj


Diskusia k téme

milad
Ja som kedysi farbila syr- eidam varený v igelitovom vrecku, potom prifarbený potr. farbivom, ....len dosť sa oddeľoval tuk pri miesení. asi by bolo dobre vyskúšať na malom kúsku a s nízkotučným syrom, myslím si.
Neviem, ako by sa to správalo pri veľkých množstvách. Možno robiť na etapy a rýchlo, lebo tuhne pod rukami.
irenaw
robievali sme zeleninu na pare, prepasírovali, ochutili, zmiešali so želatínou a rozotreli na fóliu asi 2-3 mm vrstvu. po stuhnutí sme vykrajovali dekorácie na studené misy. bolo to hladké, lesklé a ohybné. ale nemám to odskúšané ako veľký kus, či by sa to netrhalo.
slavka11
@milad a to si asi pouzivala praskove farby do toho syra. Ja by som totiz potrebovala gelovu lebo praskou asi striebornu nezozeniem
evanaaa
Mňa, ako diabetičku by slaná torta neoslovila, veď aj diabetici môžu sladké, samozrejme, nie s repným cukrom. Stačí dobrý recept, kde sa prispôsobí múka, aby nebola biela a sladidlo miesto cukru. Aj to môže byť prírodné-rastlinné. Dobré je prejsť aj na stránku Norbi Update, alebo aj inú dia, kde sú aj recepty. Ale možno že ten pán a ani jeho syn sladké radi nemajú, potom je namieste plánovaná slaná torta. A musí byť poťah? Aj bez neho sa dá urobiť pekná, napr. kytica, pivný pohár, ap. všetko tu na stránkach Varechy.
milad
...myslím, že stačí syrom tortu potiahnuť a natrieť perleťou, resp. gelovkou, neviem, nemám odskúšané, ale keď sa to urobí s citom, lebo veď farba je farba, nie jedlo, tak by to aj išlo. A netreba farbiť hmotu a predíde sa ťažkostiam. Len uvažujem...
letisia
Skús ako píše @milad potiahnuť syrom a ten potrieť štetcom práškovou perleťou rozmiešanou v pár kvapkách vodky.
hortenzia51
.. no ja som obťahovala tortu aj z toustovým syrom oranžová farba by nestačila??
inak poraď sa z cukrarkami na Fb je stránka ...torty snov..
slavka11
Dievcatka dakujem Vam vsetkym za rady. Ja som vedela ze isto na nieco pridete. Vcera som sa dozvedela ze xylitol a stevia ako sladidla vhodne pre diabetikov sa daju pouzit aj pri peceni takze asi upecieme skusobne nejaky kolacik a ked to bude ok tak potom pojdem aj naostro a ked by to chutilo moc divoko tak skusim urobit ten potah syrovy na slanu tortu a pouzijem praskovu farbu tie nie su sladke takze vo finale by to mohlo byt ok.