Dnes som vzala do rúk malú brožúru - katalóg zásielkovej služby Flora Exotika -
Rastlinky.sk, ktorý mi na stole ležal niekoľko dní či týždňov, lebo som sa chcela podívať na
zasielanie Stévie cukrovej, no miesto nej som našla niečo iné. Je to Lípia
sladká,charakterizovaná ako úžitková rastlina, ktorá - ďalej citujem: môže súperiť so
známejšou stéviou. listy a stopky lípie totiž obsahujú zlúčeninu, ktorá je 1000x (!) sladšia
ako cukor a asi 3x sladšia ako steviozid zo stévie. Dobre znáša izbové podmienky, vynikne
v závesnom košíku. Je mimoriadne aromatická a dá sa použiť na sladenie nápojov.
Ostatné - vyžaduje polotieň, dosahuje dĺžky až 1.5 m a prezimuje pri +15 st.C.- to som
vyčítala z priložených značiek. A cena mladej rastlinky je 5.75 eur.
Ak niekto lípiu pozná, mohol by o nej napísať viac, najmä by ma zaujímalo jej ďalšie
použitie, skúsenosti s pestovaním a pod. Moja stévia zatiaľ rastie, dúfam, že nevykape ale
mám ju dnu na okne, von sa ju bojím dať, aby jej to veterné počasie neublížilo. Ale
zaujímavá je aj lípia, čo poviete?
Ešte som niekde v Zdraví našla, že vraj pre diabetikov sa dá urobiť karamel z fruktózy. Ešte som to ale nevyskúšala.
Držím palce pri používaní náhrad za cukor.
@evanaaa vyskúšala si tú lípiu, pestuješ ju? Hľadám alternatívu pre otca...
Podľa mojich informácií, narozdiel od stévie, táto lípia (lippia dulcis - phyla dulcis) sa nemôže veľmi používať ako sladidlo. Sladidlo s lípiou by totiž obsahovalo aj iné zlúčeniny (hlavne je to Gáfor), ktoré sa neodporúčajú používať v takých mierach v strave. Preto nikde nevidíte sladidlá s lípiou. Naproti tomu, stévia nemá tieto "vedľajšie účinky". Gáfor je hodne toxický a dokonca vo vyšších mierach je jedovatý.
Heh... Aké máte teda skúsenosti s tou lípiou? Ešte žijete?
www.stevia.eu.sk/faq-caste-otazky...