Zdravá výživa

Sladší ako stévia.

evanaaa - fotkaevanaaa, 15. apríla 2011

Dnes som vzala do rúk malú brožúru - katalóg zásielkovej služby Flora Exotika -
Rastlinky.sk, ktorý mi na stole ležal niekoľko dní či týždňov, lebo som sa chcela podívať na
zasielanie Stévie cukrovej, no miesto nej som našla niečo iné. Je to Lípia
sladká,charakterizovaná ako úžitková rastlina, ktorá - ďalej citujem: môže súperiť so
známejšou stéviou. listy a stopky lípie totiž obsahujú zlúčeninu, ktorá je 1000x (!) sladšia
ako cukor a asi 3x sladšia ako steviozid zo stévie. Dobre znáša izbové podmienky, vynikne
v závesnom košíku. Je mimoriadne aromatická a dá sa použiť na sladenie nápojov.
Ostatné - vyžaduje polotieň, dosahuje dĺžky až 1.5 m a prezimuje pri +15 st.C.- to som
vyčítala z priložených značiek. A cena mladej rastlinky je 5.75 eur.
Ak niekto lípiu pozná, mohol by o nej napísať viac, najmä by ma zaujímalo jej ďalšie
použitie, skúsenosti s pestovaním a pod. Moja stévia zatiaľ rastie, dúfam, že nevykape ale
mám ju dnu na okne, von sa ju bojím dať, aby jej to veterné počasie neublížilo. Ale
zaujímavá je aj lípia, čo poviete?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Písala som to v jednom kuse do riadkov, neviem, prečo je to takto rozdelené, tým aj dlhší článok.
janaja
evanaaa, lípiu nepoznám ale podľa toho čo píšeš to určite skúsim. Čo sa týka stévie, ja ju mám od minulého roku, cez leto som ju mala na balkóne a dobre sa jej tam darilo.Prezimovala som ju na chodbe v dome a teraz som ju už dala na balkón a je v poriadku aj keď je stále chladno. Ale ďakujem za typ na lípiu.
manka1
Pozdravujem @evanaaa , už v minulosti som trochu okolo stevie písala. Mám skúsenosti aj s lipiou, teda s jej pestovaním. Normálne ako aj stévia. Používali sme ju na sladenie čaju - jeden lístok stačil. Už som mala aj lipiu citrónovú, ale tam neviem využitie - lístky nechutili sladko, len mali takú citrónovú vôňu. Našťastie nemusím hľadať náhradu repného cukru, ale pre zaujímavosť to využívam. Chyba je len v tom, že neviem tieto rastlinky prezimovať, nemám na to priestory.
Ešte som niekde v Zdraví našla, že vraj pre diabetikov sa dá urobiť karamel z fruktózy. Ešte som to ale nevyskúšala.
Držím palce pri používaní náhrad za cukor.
evanaaa
Janaja, Manka1, ďakujem za vaše rady a postrehy. Práve dnes som čítala v Českom časopise pre diabetikov článok o škodlivosti nadmerného užívania fruktózy, napíšem z neho sem niečo.
evanaaa
Ale ten karamel by som chcela skúsiť urobiť s menším množstvom, čo z toho bude.
hubata
evanaaa, aj ja som si objednala ten katalóg, lebo ma zaujíma aj stévia a aj lipia. Myslíš že to vypestujem aj na balkóne, lebo ešte nemám záhradu aj keď na Záhorí za ňu bojujem o život.....
ernest
Steviu som si nasadil asi pred týždnom no asi skúsim aj lípiu podla toho čo sa o nej píše sa mi pači na prvy pohlad
evanaaa
Hubata, ja, ako som písala, mám len stéviu nedávno kúpenú a zatiaľ ( klop-klop, musím zaklopať), mi trochu podrástla, tiež neviem, čo s ňou, v predajni mi povedali, že sa nemusí prihnojovať, niekde píšu opak. Mali by ku každej kúpenej rastlinke dávať leták pre jej pestovanie, aspoň základy, aby tá kúpa nebola zbytočná.
prepelicka
ahojte vsetci,aj mna zaujima steviaci lípia a ako sa s nou prisladzuje a v akom mnozstve???
evanaaa
Prepelicka, nebudem vypisovať, je toho viacej, obe majú sladké listy, ktorými sa dá prisladzovať, ale úplne navrchu , máš, nad lištou : Hľadaj v texte, a tam si zadaj : Stévia - diskusia, ono ti ukáže potom viacej, ako sme na túto tému diskutovali, niekedy okolo 30.marca, no môžeš si dať aj do vyhľadávača - www. stévia.sk, tam sa tiež dozvieš. O lípii viem menej, asi len to, čo som tu písala, je pre mňa nová. Aj ty si diabetička? Potom je dobrý na sladenie aj Xylitol, ak nepoznáš, rastlinný cukor, len je trochu drahší, ja som mala kilo, ale si ho šetrím na pečenie. Dúfam, že ti to stačí, ináč vítaj, asi si nová, je tu dobre, Varecháči ti poradia.
angelheart
hľadám informácie o stévii a natrafila som aj na túto diskusiu.
@evanaaa vyskúšala si tú lípiu, pestuješ ju? Hľadám alternatívu pre otca...
nadik
Ahojte.
Podľa mojich informácií, narozdiel od stévie, táto lípia (lippia dulcis - phyla dulcis) sa nemôže veľmi používať ako sladidlo. Sladidlo s lípiou by totiž obsahovalo aj iné zlúčeniny (hlavne je to Gáfor), ktoré sa neodporúčajú používať v takých mierach v strave. Preto nikde nevidíte sladidlá s lípiou. Naproti tomu, stévia nemá tieto "vedľajšie účinky". Gáfor je hodne toxický a dokonca vo vyšších mierach je jedovatý.

Heh... Aké máte teda skúsenosti s tou lípiou? Ešte žijete?

 www.stevia.eu.sk/faq-caste-otazky...
evanaaa
@nadik , dnes som si prečítala tvoj komentár aj príspevok, ten ma zaujal, tak som sa dozvedela aj o lípii, som rada, aspoň sa po nej nemusím zháňať. Nemaj strach, žijeme, lebo tú informáciu som sem dala a asi nik o lípii ešte nepočul, tak ju ani nekonzumoval, aj používanie stévie a jej produktov je ešte len v začiatkoch, odrádza cena,aj nevedomosť. Mám tabletky, ale asi si na ne musím zvyknúť, lebo som z nich mala v ústach pachuť podobnú sacharínu, ak poznáš, vieš asi ako chutí, v ústach ti ostáva sladkastá chuť dlho. Ale využívam aj iné cukry-sladidlá, aj vyššie spomenuté.