Rôzne

Skladovanie jabĺk

sovka62 - fotkasovka62, 3. decembra 2011

Manžel vždy v neskorú jeseň nakúpi jablká, ktoré by nám mali vydržať celú zimu. Aj pred dvomi týždňami priviezol 60 kíl, dve tretiny Jonagold, tretina Golden Delicious. Každý rok však jablká začnú vädnúť, ostávajú múčnaté, Goldenom sa celkom svcrkne šupka. Už ani neviem kde som počula, že ak sa jablká zatavia do polyetylenových vreciek, vydržia dlho ako čerstvé. Tak sme spravili experiment. Zatavili sme všetky Goldeny a polovicu Jonagoldov a sksladujeme ich v chladnej miestnosti. Teraz ich chodím kontrolovať a sledujem, čo sa deje. Vyzerajú stále rovnako, vrecká sa trochu orosili a niektorým Golden zružoveli líčka. Dúfam, že to takto vydrží, ale istotu nemám. Nemáte s tým niekto skúsenosti, prosím Vás?

@zareaguj


Diskusia k téme

majo51
raz sme zabudli 6 veľkých jablk Jonatgold v chladničke v tom spodnom zasúvacom šuplíku a prišli sme na to asi po 4-roch mesiacoch a môžem ti povedať že boli ako keby sme ich odtrhli práve zo stromu takže potrebuju asi taku klímu.
hubata
Keďže bývam v činžiaku tak si od babky z jej pivnice vždy donesiem jablká na cca 1-2 týždne: naspod kýbla nalejem trocha vody a na to dám mriežku (čo sa na nej paria knedle) a navrch poukladám jablká. Takto to mám uložené ja v pivnici činžiaku kde je pomerne teplo a sucho.

Babka to má uložené v jej pivnici rodinného domu, no a tam teda neviem čo má za klímu: ale má tam na kope navŕšené zemiaky, v druhom kúte mrkvu, kaleráb, petržlen, chren, cviklu a pod. v prepravkách. Má tam tmu, a ešte stále má pootvorené pivničné okno.
aroooo
@hubat á, ten spôsob s vedrom a vodou ma zaujal, koľko by to mohlo vydržať asi najdlhšie, mám podobný problém, aspoň 1-2 mesiace, a čo by na také uskladnenie povedali zemiaky, ktoré sa tiež rýchlo scvrknú?
hubata
@arooo - zemiaky keď som ešte mala záhradu a bývali sme tiež v činžiaku som uschovávala tak že do veľkej tvrdej krabice som dala igelit a vrstvu zemiakov som zasypávala pieskom. Piesok by sa mal sem-tam pokropiť vodou, aby bol taký jemne vlhký - lebo veď v činžiaku je v pivnici suchý vzduch. Vydržali 2-3 mesiace ako čerstvé. Takto som robila aj inú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler, cviklu) v prepravkách alebo v krabiciach. Len ten piesok môže byť pre teba problém nakopať do 2-3 kýblov. My sme mali chalupu na Záhorí a tam ho bolo dosť pekného žltého, čistého.
palokuchki
Oblast kde zijeme je jedna z najvacsich na pestovanie jablk v Australii. Su tu na ne obrovske sklady. My sme tam nase jablka nikdy nedali, nemali sme ich nikdy tak vela a snazili sme sa ich vzdy hned popredat. No viem, ze tam jablka skladuju do troch mesiacov pri velmi nizkej teplote 1-2C. Zemiaky sa uz nemozu skladovat pri takejto teplote, alebo vlastne chlade lebo sladkaveju, ale jablckam to vyhovuje. Pri vyssej teplote, co uz len 5C jablka pomaly dozrievaju. Na dlnsiu dobu skladovania ako tri mesiace to davaju do nejakeho specialneho plynu. My mame najlepsie skusenosti so skladovanim Golden Delicious, tie nam vydrzali najdlhsie pekne. Jonagold nam vzdy prve prezreli. @hubata , s tym pieskom to robim aj ja. Tak som si minuly rok uskladnila mrkvu aj petrzlen.
sovka62
Ďakujem Vám veľmi pekne za rady a názory. Skúsim sa podľa nich zariadiť a ako som dopadla, oznámim.
jozefj
Jablka už roky dávam do mikroténovych sačkov .Jednoducho ich zaviažem,trošku sa orosia ale vydržia až do marca. Potom už ich niet, lebo ich pojeme.Len ich treba pravidelne kontrolovať.
jozefj
Odložené sú v panelákovej pivnici v plastových bedničkách.
sovka62
Veľmi pekne ďakujem, potešil si ma, hádam teda vydržia aj tie naše, to by som mala radosť. Ja som na jablkách úplne závislá a to čo sa predáva v supermarketoch často nebýva k jedeniu.
martamm
sovka, moji svokrovci vzdy skladovali jablka v plastovych taskach, ale pravidelne ich kontrolovali a triedili. Naozaj boli tusim do posledneho dna krasne, nescvkrnute....
sovka62
Martuška, tieto vydržali až do mája ako čerstvé. Teda, odroda Golden Delicious už veľmi chutná nebola, takže tú viac na uskladnenie nekúpim. Ale ostatné boli naozaj výborné.