Zdravá výživa

Semiačka z tekvice Hokaidó

marienka44 - fotkamarienka44, 31. októbra 2015

Dnes som kúpila malú tekvičku Hokaidó v jednom potravinovom reťazci. Ošúpala som ju a chystám sa uvariť z nej fajnú polievočku, pridám aj mrkvu a 1 zemiak. Treba najprv zeleninu podusiť na oleji a cibuli? Alebo len uvariť v čistej vode a po uvarení rozmixovať s prídavkom sladkej smotany? To by bolo diétnejšie.

Pýtam sa, čo urobiť so semiačkami? Ľúto mi je ich vyhodiť, veď obsahujú zinok a iné stopové prvky ! Ako sa to suší? Najprv asi treba odstrániť tie vlákna, ktoré držia semiačka pokope. To bude pipľavá robota. Potom umyť a dať piecť na suchý plech vystlaný pečiacim papierom? Kto má s tým skúsenosti, prosím o radu, čo so semiačkami.

@zareaguj


Diskusia k téme

11 komentáre k článku
My sme semená očistili, zo zrelej to ide celkom dobre, potom som to oplachla pod tečúcou vodou v sitku na rezance a nakoniec som ich dala na plech a do rúry, ale nie piecť, iba vysušiť
No a potom som ich dala do širšej plytkej misky na radiátor a o pár dní už neboli :-)
Akurát že toto bola ta obrovitanska oranžová tekvica, ale nemyslím že to bude veľký rozdiel :-)
Polievka bude ovela chutnejsia ked neosupanu tekvicu najprv pokrajas na kusy / ako melon/ a upecies asi 30min. v rure .Potom ju pridaj k podusenej zelenine .Niekedy - ak je tekvica mlada -netreba davat dole ani supku Ta tekvica dostane vyraznejsiu chut , naozaj to vyskusaj :-) Ja jadierka vyberam tak , ze vsetko co vyskriabem z tekvice dam do misky s vodou , rukami "preperiem " , zlejem vodu a potom sa uz semiacka vyberaju lahko lebo nie su smyklave . Semiacka potom upeciem na plechu s peciacim papierom . Z jednej tekvice ich zasa nie je az tak vela ....
Ďakujem Vám za cenné rady. Musím sa priznať k maléru:
kým som tu sedela pri počítači, nevedomky som umytú, ošúpanú a pokrájanú tekvicu dala variť. Vôbec si to nepamatám, že som zapla aj plameň. Hľadám, hľadám, recepty a zacítila som smrad. Pomyslela som si, že asi niekomu vykypelo mlieko a ďalej hľadám. Keď zápach sa stupňoval, išla som pozrieť do kuchyne. V erezovom hrnci bez pokrievky vyvrela všetka voda a tekvica sa piekla do čierna. :-(
Tak na šťastie ostatnú zeleninu som mala bokom umytú. Z papiera, kde som čistila tekvicu Hokaidó som pozbierala všetky šupky a celú zmes som podusila na zapenenej polke cibule + strúčik cesnaku na oleji+ plátok masla. Ďalej som pokračovala po zaliatí vriacou vodou ako obvykle, pridala som aj kúsok čerstvého zázvoru. Po rozmixovaní som polievku zjemnila 12 %.nou smotanou, ale nie celý kelímok. Práve to obedujem posypane sviežou petrž. vňaťou a pokvapkané oliv. olejom. Je to výbornéééé. Aj ked len zo šupiek + dalšia zelenina.
Už som niekde čítala, že počítače nám dávajú dôvod na kúpu nového riadu. :-)
my sme ich zvykli najprv na radiátore usušiť, niekoľko dní, až potom v rúre alebo na panvici opatrne pripiecť, takto za surova majú veľa vody v sebe a ťažšie sa odhaduje správny okamžik, kedy sú hotové
@marienka44 ano som rodeny Hlohovcan. V Hlohovci pracujem. Dokonca mam na bytovom znameho, co ma na starosti kotolne po celom HC... A rodicia stale v HC byvaju, cize ano som z Hlohovca ;)

Setris? To je spravne. Len na nespravnom mieste, kedze aj ked mas merace na radiatoroch, tak ci tak sa spotreba rozdeluje. Presne koli takym, ako si ty, ze sa "nechaju vykurovat" okolitymi bytmi. ;)

Mimochodom uz mrzne ;)

Ale tak dufam, ze uz si ususila jadierka. :)

Pridaj komentár do diskusie: